973) İSTANBUL’UN TARİHİ BİNALARI SATILACAK!
Yayin Tarihi 4 Kasım, 2011
Kategori BASIN-YAYIN
Devletten 11 milyar dolarlık ‘tarihi’ satış!
Haydarpaşa Garı, Huber Köşkü, Sirkeci Garı ve Büyük Postane satışı düşünülen kamu binaları arasında bulunuyor…
Hükümet imar planı yetkisi alarak, kamuya ait, atıl arsaları ve tarihi binaları ekonomiye kazandırmak için çalışıyor. Proje hayata geçirilirse devletin kasası dolacak. Hükümet imar planı yetkisi alarak, kamuya ait, atıl arsaları ve tarihi binaları ekonomiye kazandırmak için çalışıyor. Proje ile İstanbul’da Boğaz’a nazır birçok kamu binası kiralama ve satış yöntemi ile elden çıkarılacak.
Turizmciler ve inşaat firmaları devletin özellikle İstanbul’daki paha biçilemez tarihi binaları satışa çıkarmasını bekliyor.
Türkiye’nin en saygın gayrimenkul değerleme şirketlerinden olan ve 1994 yılından buyana ticari gayrimenkul hizmetleri veren Kuzey Batı Gayrimenkul Değerleme, İstanbul’daki kamu binalarının değer tahminlerini içeren bir çalışmaya imza attı.
OTEL OLACAK
Boğaz’a nazır kamu binalarının bir bölümü, imar planı değişiklikleriyle otele dönüştürülecek ya da restore edilerek turizm amaçlı kullanılabilecek. Kent merkezlerindeki arsalar ise imar planlarında yapılacak düzenleme ile ticaret merkezi, alışveriş merkezi ya da toplu konut alanı olarak yeniden düzenlenecek.
Turgut Özal’ın özelleştirme politikalarını açıkladığı dönemlerde “Satarım”, “Sattırmam” tartışmaları çok popülerdi. Ancak, tüm o tartışmalar çok gerilerde kaldı. Artık, kamuya ait işletmelerin, taşınmazların satışı muhalefetle karşılanmıyor.
Son olarak, Maliye Bakanlığı’nın Hazine’nin arazi ve binalarının üzerindeki imar yetkisini alarak, otel, iş merkezi veya toplu konut alanı olarak düzenlemesiyle Boğaz’daki birçok bina satılabilir hale geliyor. Kararla birlikte Hazine’ye ait tüm kamu binalarını alıp satmaya yetkili kılınan Maliye Bakanlığı’nın geniş bir emlak portföyü oluştu. Uygulama başladığında bakanlık hastanelerden okullara, üniversitelerden tersanelere kadar birçok binayı satabilecek. Satışa çıkması muhtemel tarihi binalar arasında Kuleli Askeri Lisesi, Haydarpaşa ve Sirkeci Garı, sirkeci Postanesi gibi paha biçilemeyecek yapılar da var.
MÜTEAHHİTLER İLGİLİ
Boğaz’daki kamu binalarının satışa çıkmasının müteahhitlerin ilgisinin Boğaz’a kayması bekleniyor. Bakanlığın çalışmasının duyulmasının ardından Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Boğaz’daki tarihi binalara talip olduğunu açıklarken, müteahhitler, genellikle gelişmeleri sessizce, ama yakından takip etmeyi tercih ediyor.
Zaten, bu konudaki düzenleme de gözlerden uzak olsun diye Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapan ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kurulmasına imkân veren kararnameye bir madde ilave edilerek Hazine arazileri üzerindeki imar yetkisi usulca Maliye Bakanlığı’na devredilmişti. Ancak, yapılan düzenleme kısa sure büyük tartışmalara yol açtı.
Böylece Maliye Bakanlığı devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazları farklı projeler için değerlendirme yetkisi kazanmış oldu. Üstelik, olası bürokratik engelleri de göz önünde bulunduran kararname ile yapılacak plan değişiklikleri belediyeler 3 ay içinde onaylamazsa planlar Milli Emlak tarafından re’sen onaylanacak.
Milli Emlak, Maliye Bakanlığı’na bağlı da olsa hükümet imar tadilatları ve satışlar için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı adres gösterdi. Bayraktar şu sıralar Milli Emlak’ın hazırlayacağı dosyayı bekliyor.
KULELİ ASKERİ LİSESİ DE SATILABİLİR
Uzmanlar, Milli Emlak’ın yapacağı çalışmanın kiralama ve satış olmak üzere iki ayrı yöntem izlenebileceğini, söz konusu olan binaların tarih yapılar olması durumunda Çırağan Sarayı’nda izlenen yöntemin gibi 49 yıllığına kiralama yönteminin gündeme gelebileceğini belirtiyor.
Maliye’den üst düzey bir yetkili, yasanın hazırlanma nedenini “Bugün İstanbul’da Boğaz’a nazır birçok kamu bulunuyor. Kamu kuruluşları, bu binalar yerine, yine kent içinde farklı bir bölgede de faaliyetini sürdürebilir. Boğaz’a nazır kamu binalarının bulunduğu alanların bir bölümü, imar planı değişiklikleriyle otel alanına dönüştürülebilir. Bu şekilde satışa çıkarılabilir. Araziler çok daha yüksek bedelle ekonomiye kazandırılabilir.” sözleriyle özetliyor.
Yani, Maliye Bakanlığı aldığı yetki çerçevesinde Çengelköy’deki Kuleli Askeri Lisesi’ni, Haydarpaşa Garı’nı, Sirkeci Postanesi’ni başka yere taşıyıp bu binaları satışa çıkarabilir ya da kiraya verebilir.
İSTANBUL’UN SİMGELERİ SATIŞ LİSTESİNDE
Tarihsel değeri bir yana bırakılsa bile tarihi binaların ve kent içinde gayrimenkullerin satışı ya da kiralanması durumunda devletin kasasına milyarlarca lira girebilir. Türkiye’nin en saygın gayrimenkul değerleme şirketlerinden olan Kuzey Batı Gayrimenkul Değerleme, İstanbul’daki kamu binalarının değer tahminlerini içeren bir çalışmaya imza attı.
Hazırlanan çalışmaya göre, satışa çıkması muhtemel, Haydarpaşa Garı’nın değeri 3 milyar 19 milyon 180 bin dolar, Huber Köşkü 400 milyon 936 bin dolar, Sirkeci Garı 540 milyon dolar, Harp Akademileri 4 milyar 200 milyon dolar, Sirkeci Garı 540 milyon dolar, Büyük Postane 64 milyon dolar değerinde.
Turizm yatırımcılarının da uzun süredir beklediği şey bu. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır “Tarihi binaların özel sektöre devredilmesini olumlu karşılıyorum. Devlet tarafından böyle bir girişim varsa muhakkak alıcıları da olacak” diyor.
Kaynak: Haber 7
Kuleli Askeri Lisesi
Yorumlar
“973) İSTANBUL’UN TARİHİ BİNALARI SATILACAK!” yazisina 3 Yorum yapilmis
Yorum yap
MUHALEFET “SATAMAZSIN” DİYECEK!
İKTİDAR “HER ŞEYİ SATARIM” DİYECEK!
YOKSUL BAKACAK, ZENGİN YİYECEK!
BİRİLERİ DE MALI GÖTÜRECEK!
Ya oyle boyle ısler yaptık dıyenler nerde sımdı yokmu bunu durduracak bısey kardesım bırılerı kazansıın dıye mazı mı satılırmıs..
kan bozuk olmayınca mazı satılmaz,
takım tutar gıbı dava tutulmaz,
moda da degıldır her yıl atılmaz…
Bu memlekette adam gibi işler yapılmalı.Korunmaya değerse korunmalı,yüz sene önce adam yapmış bir tahta kümes ;bende hasbel kader alın terimle satın almışım.Yok, şimdi ben o kümeste oturmaya mecbur değilim.Birileri bu haksızlığa dur derse doğru bir şey yapmış olur.Bundan rahatsız olan varsa onun böyle bir evi yoktur,rahat aparmanında yaşıyor,13 yıldır yoksulluk çeken benim.Bana bir faydası olursa bir çoklarına da olacak… Peki çürük evlerin kime faydası var.Çok istiyorsanız resimlerini çekin sonra bakarsınız.