939) Sibirya’da 4000 Yıllık Şamanik Çizimler Bulundu

Yayin Tarihi 27 Temmuz, 2016 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Sibirya’da 4000 Yıllık Şamanik Çizimler Bulundu

image001

Sibirya’da içlerinde insan, boğa, ağaç, kuş betimlerinin de yer aldığı 20’den fazla 4000 yıllık şamanik kaya resimleri bulundu.

Bronz Çağ sanatçısı tarafından yapılan resimlerinden en ilginçlerinden biri ise, bir insan figürü ve yanındaki güneş benzeri yuvarlak. Bilim insanı Sergei Alkin, bu çizimlerin bir şaman ve davula ait olabileceğini söylüyor. 

Uzmanlar bu kaya resimlerinin keşfini herhangi bir zarar görmeden inceleyebilmek için yaklaşık 3 yıl boyunca sakladı. Gorbitsa köyü yakınlarındaki Largi Nehri’nin üzerinde yer alan kaya resimleri aslında uzun yıllar önce avcılar tarafından keşfedilmişti fakat uzmanların haberdar olması 2013 yılında gerçekleşti.

image002

Kaya resimlerini ilk inceleme fırsatı bulan uzman Novosibirsk Üniversitesi’nden Dr. Sergei Alkin, resimlerin kırmızı ve turuncu aşı boyasından yapıldığını tespit etti. Aşı boyalarının kimyasal içerikleri ilerleyen zamanlarda incelenerek nereden getirildiği tespit edilmeye çalışılacak.

image003

Alkin: “Largi Nehri üzerindeki bu kaya sanatları oldukça nadir görülen eserlerden. Günümüze kadar çok iyi derecede korunmuş birçok resim var. Bu resimleri yapan insanlar muhtemelen Tunguz ya da Moğol kökenli olabilir” dedi.

Bir Şaman Çizilmiş Olabilir

Alkin aynı zamanda resimlerde bir şaman davulu olabileceğini iddia ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu resimleri yorumlamanın kolay olmadığının farkındayız. Kompozisyonun ortasında insan biçimli betimlemeler var ve bunların tam olarak neyi temsil ettiğini söylemek çok zor. Avcı ya da ruh olabilirler. Özellikle bir insan figürünün yanında güneşe benzeyen yuvarlak bir çizim mevcut. Bu yuvarlağın ortasında çarpı var ve birçok yerel kültürde bu çizim şaman davulunu temsil eder. Bu yüzden bu çizimleri şaman ve davulu olarak yorumlayabiliriz.”

Noktalar ve Çizgiler

image004

4000 yıllık resimlerde bir başka göze çarpan çizim ise sayısız nokta ve çizgiler. Bu tür işaretler bazen sayım sembolü olarak yorumlanıyor. Araştırmacılar bunların belki de sürüdeki sığır sayısı gibi bazı hesaplamalar için kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Yatay çizgilerin üstündeki dikey çizgilerin ise, kütükten oyma kanolarda oturan insanları temsil ediyor olabileceği tahmin ediliyor.

Bir Ritüel Yeri Olabilir

Araştırmacılar bu tür kaya resimlerinin yapıldığı yerlerin sadece resim yapmak amaçlı kullanılmadığını, aynı zamanda çeşitli ritüellerin de gerçekleştirildiği yerler olduğunu söylüyor. Fakat şu ana kadar bölgede herhangi bir ritüel izine rastlanabilmiş değil.

Ancak Largi Nehri’nin yakın bir bölgesinde daha önceden iyi araştırılmış bir Bronz Çağ yerleşimi biliniyor. Burada daha önce bu döneme ait birçok çanak çömlek parçası da bulunmuştu. Araştırmacılar ilerleyen zamanlarda kaya resimleri ile bu yerleşimin arasında bir bağ bulabilmeyi ümit ediyor.

Kaynak: arkeofili.com -Siberian Times

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap