914) Bilinen En Eski Peynir “Lolan” Adlı Türk Mumyasının Boynunda Bulundu

Yayin Tarihi 11 Ocak, 2016 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Bilinen En Eski Peynir 3800 Yıllık

Bir Mumyanın Yanında Bulundu

Araştırmacılar yeni keşfedilen peyniri, 2002 ve 2004 senelerinde, Ordek Nekropolü olarak da bilinen Xiaohe Mezarları’nın kazıları esnasında ortaya çıkardılar. Bu mezarlar, hava ile oluşacak temasın engellenmesi için inek derisi ile kaplanarak mühürlenmiş ve ters dönmüş kayıklara benzeyen geniş, ahşap tabutlarda gömülen yüzlerce mumyayı barındırıyordu. Araştırma ekibi, çeşitli mezarlarda bu peynirin 1 cm ile 2 cm arasında değiştiğini, mumyaların boyunlarını ve göğüslerini süslediklerini fark etti.

Kimyasal analiz, bu tarihi peynirin üretiminin “cheddar” gibi sert peynirlerin üretiminde kullanılan “rennet” adlı bir enzim gerektirmediğini ortaya çıkardı. Üreticiler, bu peyniri muhtemelen kefir gibi içeceklerin yapımında hala popüler olan Lactobacillus  ve Saccharomycetaceae gibi mikroplarla mayalandırıyorlardı.  Bunu desteklemek için araştırmacılar, kendi üretmiş oldukları kefir ile bulunan peyniri kıyasladılar. Kefirin kimyasal ve bakteriyel birleşiminin, mumyalarla beraber gömülen ürüne, yani peynire uyduğunu buldular.

Bulunan peynir, (korunması daha kolay olan) normal salamura peynirden daha az tuzluydu. Bu bulgu, peynirin üretildiği anda tüketilmesi amacıyla yapıldığını ve uzun mesafe ticaretleri için elverişli olmadığını ortaya koyuyor. Bu tarz fermente peynirler, eski çağ insanlarının bağırsakları için prebiyotik yararlar sağlamış olabilirler, hatta bunun yanı sıra, hayvan güdümünün baskın bir yaşam biçimi haline gelişinin nedenini de açıklayabilirler. “Kefirden elde edilen kanıtlar, yerel nüfusun laktoz intoleransına rağmen, sütün neden Doğu Avrasya’dan yayıldığını anlamamıza yardım ediyor” diye belirten araştırmacılar peynirin muhtemelen lezzetli olmasının yanı sıra, kolay sindirilebilir bir özelliğe de sahip olduğunu belirtiyorlar.

image001

Boynunda peynir parçaları bulunan bir mumya (Görsel: Y.Liu and Y.Yang)

http://arkeofili.com/?p=10412

http://www.livescience.com/43782-mummies-have-oldest-cheese.html

YORUM:

Bu yabancı kaynaklı http://www.livescience.com/  haberde, mumyaların Türklere ait olduğu belirtilmemektedir. Halbuki yapılan bilimsel incelemeler ile bu mumyaların Türklere ait olduğu tescillenmiştir. Peynirin bulunduğu resimdeki mumya da “Lolan” adlı Türk kadınıdır.

LOLAN KİMDİR?

image002

3800 Yıllık Türk Kraliçe “Lolan Güzeli”

Görgü tanıklarının bilgileri ile Mısır mumyalarıyla Turfandaki mumyalar arasında bir kıyaslama yapıldığında, Turfan mumyalarının yani  kadın, çocuk ve  erkek mumyalarının farklı materyallerden yapıldığı görülmüştür. Bilim adamlarının ortaya koydukları bir gerçek var ki, ilk defa mumya kültürünün Türklerden geliştiği ortaya çıkmaktadır.  Eğer Mısırda mumya kültürü olduysa, onun etrafında da bir kültürün olması lazım. Mısırın etrafında mumya kültürüyle ilgili herhangi bir somut kanıt yok. Ne Afrika da, ne de Arabistan da böyle bir kültür yok. Dolayısıyla, Orta Asya dan o bölgeye giden Türklerin varlığı söz konusu olabilir… Çin deki, Urumçi de teşhir edilen mumyalardan ilk birincisi 44 yaşında ve Milattan önce 2000, yani günümüzden 4000 yıl öncesine ait. Bir başkası gene 2600, en yaşlı olarak da işte bu Lolan denilen bayan mumyası var, Doğumdan önce 3000 bu, yani 5000. Şimdi en büyük özelliği iç organlarının çıkartılmamış olması. Başka ?.. Şu andaki mumyaların durumu Mısır mumyalarına nazaran çok daha iyi olması…

İleri teknolojide bir mumyalama sistemi olduğu görülüyor. Dahası, bir mumyanın üzerinde ameliyat izi var, at kılıyla dikilmiş. Amerikalı doktorların tespiti, dünyada ilk ameliyat veya operasyonlardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca burada  ekose ve boyalı kumaşlar bulunmuş. Bütün bunlar şu anda Doğu Türkistan da Urumçi de teşhir ediliyor.

Dünya yaşam ve kültür tarihinin Türklerle  başladığına artık bir şüphe kalmamıştır. Her ne kadar saklasalar da yine de Türk tarihinin izlerini yok edemeyeceklerdir…

LOLAN GÜZELİ ve DİĞER MUMYALAR

image003

“Yarından Sonra Her şey Çok Geç Olabilir” diyerek bu konuda bilgi vermeye çalışalım. Bizim araştırmadığımız bir konu ve bunu araştıranlar bambaşka bir tarih yazıyorlar.

Lolan Güzeli’nin bir Çinli olmadığını kabul ettiler ancak bir Türk olduğunu da söylemediler. Onun için batıdan gelen bir kavmin üyesi deniliyor buradan batı derken neyi söylemeye çalıştıkları bellidir… Medeniyet ışığı batıdan yükselir! Hangi batıdan gelmiş olduklarını tam olarak söyleyemediler DNA yapısı çünkü kendilerini ele verdi onun için sadece şunu diyebildiler: O Tarim Topluluğuna mensup ve bu toplumun yakın zamana kadar var olduğu bilinmiyordu bu toplumun özelliği Bronzu doğuya taşıdılar, Dokumacılıkta çok iyiydiler ve Lolan Güzeli’nin üzerindeki elbisenin ancak Batı toplumlarınca yapılabileceği söylendi, Atı evcilleştirdiler. Mezarlarında değer verdikleri varlıklarıyla gömülürlerdi ve bunların içinde Atları da vardı.

Lolan güzeli 3800 yaşındadır, üzerinde ameliyat izi vardır ve bu dünyadaki ilk ameliyat olarak kabul görmüştür. Bir yandan bu mumyalar üzerinde çalışan bilim adamları üstün mumyalama tekniği olmadığını, mumyalama görevini çölün oluşturduğu şartlardan dolayı olduğunu söylemekteyken diğer yandan konu ile ilgili konuşurken ağızlarından hep kaçırdıkları; çok önem verilerek mumyalandıklarını, bundan dolayı bu mumyanın toplumun ileri gelenlerinden biri olduğu kanısına vardıklarını söylemektedirler.

Ayrıca çeliştikleri diğer bir konu ise burada buldukları her şey dışarıdan göçebe olarak gelen bir kavim (bu kavim Tarim Kavmi demektedirler) tarafından bu bölgeye getirilmiştir demektedirler, mesela piramitler bu bölge piramit bölgesi değil derken piramit bölgesi olarak Mısır’ı kastetmektedirler yani piramit yapımını Mısırdan geldi bu bölgeye derken bahse konu olan Beyaz Piramit’in yapım tarihinin Mısırdaki piramitlerden daha eski olduğunu göz ardı etmektedirler. Ayrıca buraya göç etti dedikleri bu kavim neden diğer kavimler bu bölgeden iklimin zorlaşması çöl iklimin hakim olmaya başlamasından dolayı diğer kavimler bu bölgeden göçerlerken neden buraya gelmişlerdir? Yoksa onlar zaten ordalar mıydı? Bahsettikleri Türkler mi aslında?

Tarım Toplumu diye bahsedilen toplum dünya üzerinden kalkmış bir toplum ve pek adı bilinmeyen bir toplum olarak tanıtılmaktadır bizlere. Bahsedilen bu toplumun birçok yerle bağlantısı var denilmektedir mesela İsviçre’de…

https://uqusturk.wordpress.com/

Lolan ile ilgili video: Lolan Güzeli “Beauty of Xiaohe” Mumyası

https://www.youtube.com/watch?v=HvtzcXephdA 

Düzenleyen: Yılmaz Karahan

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap