90) ATATÜRK’ÜN AVRUPA GEZİLERİ
Yayin Tarihi 17 Kasım, 2008
Kategori ATATÜRK
ATATÜRK’ÜN AVRUPA GEZİLERİ
Almanya’da haftalık yayımlanan “Die Zeit” adlı gazete, Atatürk’ün Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında çeşitli Avrupa ülkelerine yaptığı ziyaretleri anlatan bir yazı yayımladı.
“Seyahat eden Türk” başlığıyla tam sayfalık yazıda, Türkoloji profesörü olan ve Berlin’de yaşayan Klaus Kreiser’in sonbaharda piyasaya çıkacak “Mustafa Kemal Atatürk-Bir biyografi” adlı kitabından alıntılar yapıldı.
Atatürk’ün Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında Fransa, Almanya ve daha sonra tedavi amacıyla gittiği bugünkü Çek Cumhuriyeti’nin Karlovy Vary kentini ziyaretlerinin anlatıldığı yazıda, Atatürk’ün bu ziyaretler sırasında aslında Avrupa ülkelerinden büyük ölçüde etkilenmediği, ancak Türkiye’nin İslami geleneklerle geleceği olamayacağının bilinci içinde ülkenin modernleşmesi için yüzünü Batı’ya çevirdiği savunuldu.
Fransa’da yapılan manevralara Türk Ordusu temsilcisi olarak katılan Atatürk (sağdan ikinci), Fransa’da bir askerî fabrikada (Eylül 1910). Sol baştaki Paris Ataşemiliteri Fethi Okyar.
Atatürk’ün Fransa’da 1910 yılında genç bir subay olarak katıldığı bir tatbikatta Fransız pilotlarından çok etkilendiği belirtilen yazıda, evlat edindiği Sabiha Gökçen’in de Türkiye’nin ilk kadın pilotu olduğu hatırlatıldı.
Yazıda, ikinci büyük Avrupa gezisini 1917 yılı sonlarında general rütbesiyle Almanya’ya yapan Atatürk’ün bu ziyareti sırasında 1915 olaylarının tartışıldığı, Türk heyetinin 22 Aralık 1917 tarihinde Essen kentindeki Krupp şirketini gezdiği, 23 Aralıkta başkent Berlin’e gelerek Adlon oteline yerleştiği anlatıldı.
Atatürk’ün Avrupa’ya uzun süreli son ziyaretini ise tedavi amacıyla gittiği, bugünkü Çek Cumhuriyeti’nin Karlovy Vary kentine yaptığı ifade edilen yazıda, Atatürk’ün burada kaldığı 30 Haziran-27 Temmuz 1918 tarihleri arasındaki dönemi ayrıntılı bir şekilde hatıra defterine yazdığı, Cumhurbaşkanı olduktan sonra bir daha Avrupa’ya hiç gitmediği kaydedildi.
Bazı yerlerde Atatürk’ün “İslamiyet hakkında fazla bilgisi olmadığının” iddia edildiği belirtilen yazıda, bunun doğru olmadığı, Atatürk’ün Ortadoğu’da birçok yerde görev yaptığı ve burada bazı din görevlilerinin dar görüşlülüğünden büyük ölçüde şikayetçi olduğu, bu nedenle Türkiye’nin geleceği için Avrupa’dan başka yön görmediği ifade edildi.
(DİE ZEİT)
Yorumlar
“90) ATATÜRK’ÜN AVRUPA GEZİLERİ” yazisina 5 Yorum yapilmis
Yorum yap
*İSLAMİ GELENEKLERLE GELECEGİ OLAMIYACAGI DÜSÜNCESİ!
–İSLAMLA DEGİL!
-KURAN-I KERİMLE BAGLANTILI DEGİL.
**GELENEKLER..İSLAMİ İSE!GELECEGİ NASIL HAYAL ETMİSTİ?
-HEPSİNİN NASIL YAPILACAGINA KADAR HERSEYİ HAZIRLADI.RAYINA OTURTAMADAN..ALDILAR ONU BİZDEN;(
–ACABA YUKARIDAKİ CÜMLEDE, GELENEKLER İSLAMA MI KUSUR BULMAKLA ALAKALI?
YOKSA, GELENEKLER HER YÖRENİN KENDİNE AİT,GELENEKLERİNE HÜKMEDİLMESİ GÜC OLDUGUNDANMI BUNU DİNLE ALAKALANDIRIYORLAR?
AMA BU ALMANYADADA BÖYLE DEGİLMİ?BİR BÖLGE DİGER BÖLGEDEN FARKLI.
–SANIRIM BİZDE SİSTEM EKSİK KALDI.BU KADAR CESİTLİ HALKI;BELLİ BİR SİSTEME DAYANDIRMADAN YÖNETMEYE CALISMAK..ANCAK TAA BASTAN;MENDERES DÖNEMİNDEMİ?İNÖNÜMÜ?TAM EMİN OLAMADIGIMIZ! BİR KONU SANKİ!ATATÜRKDEN KALAN TÜM MİRAS TÜKETİLMEYE YÖNELİK HERSEY YAPILMIS;(
-AYRICA YARARLI OLUCAK COK SEYİ YAPMAMISLAR..VE BASA GETİRİLEN HERKESDE AYNI SEYİ YAPMIS..
*ÜLKE YARARINA CALISIYORUZ DİYENLERDE, DOGRUYU YAPAMAMIS..BELLİKİ!SEFAHATE,YENİLMİSLER..ZATEN ÜLKEDEKİ AJANLARDA HİİC TÜKENMEMİS!YABANCILARIN COOK RAHAT YASADIKLARI, CENNET OLAN İSTANBUL, ANADOLUDAN ÖYLE FARKLI TUTULMUSKİ!simdi herkes buraya gelince İSTANBULU KAYBETTİK..
sistem,sistem,sistem;
BÖYLE BİR ÜLKENİN YÖNETİLMESİ, ANCAK ÜLENİN GÜCLENMESİNİ SAGLAYABİLECEK GÜCTE, VEDE SINIRLARINI COK SIKI BİR SEKİLDE KORUYACAK KENDİMİZİN SECTİGİ,EGEMENLİGİN GERCEKTEN MİLLETDEN O ‘DOST’ LİDERE GECTİGİ BİR YÖNETİM.
**VE DİNİ GENEL OLARAK MÜSLÜMANLIK OLAN ÜLKEDE,
GELENEK DEYİNCE;SADECE İSLAMİ DEGİL!
*MİLLİ DEGERLERİ CAGRISTIRAN, MİLLET OLDUGUMUZU HATIRLATAN GELENEKLER GELİYOR AKLIMA.
*YA SİZLERİN?
–GALİBA BU DURUMDA PEK YANLIS YAZILMAMIS.
Genç kolağası Mustafa Kemal Beyin Fransa seyahati enteresanlıklarla doludur. İlk şapkayı alışı, trenin bir kasabadan geçerken fesleriyle alay etmeleri, tatbikat sırasında yabancı subayları ağızları açık bırakışı, ısrara rağmen uçağa binmemisi, binmediği uçağın düşmesi vs.
Çanakkale’den dünyanın tanıdığı Mustafa Kemal Paşa, veliahd Vahdettin’le Almanya’ya da gitmiştir. Onu etkisi altına almış, Vahdettin onun yönlendirmesiyle Almanları zor durumlara sokmuştur.
Ve özellikle bir cephe ziyareti istemiş ve Almanların yüzüne, savaşı kaybedeceklerini söylemiştir.
Tedavi amacıyla gittiği Karsbald’da yaşananlar ise bazen tam anlamıyla komedidir. Emir eri Şevki, o saf Anadolu köylüsü onu hem güldürmüş, hem kızdırmıştır.
Bu ayrıntıları tarihi bağlantılarıyla birlikte Sayın Nurten Arslan’ın “Küçük Anılarda Büyük Sırlar” serisinin, ikinci kitabı “Geldikleri Gibi Giderler”den” okumalarını dostlara tavsiye ederim.
çok beğendim
hele atamızın tipine bakın
la bana dünyada gezdiği bütün şehirleri soleyin