851) Almanya’da 3200 Yıllık Savaş Alanı Bulundu
Yayin Tarihi 11 Nisan, 2016
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ
Almanya’da 3200 Yıllık Savaş Alanı Bulundu
1996 yılında amatör bir arkeolog, Kuzey Almanya’daki Tollense Nehri’nin kıyısında, bir ucu topraktan dışarı çıkmış bir insan kol kemiği buldu. Kol kemiğinin bir ucuna ise çakmaktaşından bir ok ucu saplanmıştı.
Almanya’daki Tollense Vadisi’nde bulunan, yaklaşık MÖ 1200 yılına tarihlenen, çakmaktaşından bir ok ucunun saplandığı üst kol kemiği. Görsel: Landesamt Für Kultur Und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/S. Suhr
Yapılan deneme kazıları daha çok kemik ve ezilmiş bir kafatasıyla birlikte, beyzbol sopasına benzeyen bir sopayı ortaya çıkardı. Radyokarbon tarihlendirmesi, buluntuların MÖ 1250 yılında gerçekleşen tek bir olaya ait olduğunu gösterdi – yani bir çeşit savaşa.
Science dergisinde yazan Andrew Curry, keşfin arkeoloji dünyasında ilgi uyandırdığını söylüyor. 2009-2015 yılları arasında yapılan kazılar ise, kimsenin beklemediği boyutlarda bir katliamı gözler önüne serdi. Alanda 10.000 kemik bulundu. Teşhis edilebilen kemik kalıntılarının beş at ve 130 erkeğe ait olduğu keşfedildi.
Alanda, 2013’te çekilen bu fotoğrafta da görüldüğü gibi, büyük sıklıkta bir sürü kemik bulundu. Kazılarda 12 metrekarelik belli bir alan içinde 20 kafatası da dahil olmak üzere, 1478 adet kemik bulunuyordu. Görsel: Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/C. Harte-Reiter
Arkeologlar henüz, savaş kalıntılarının olduğunu düşündükleri tabakanın sadece %10’unda kazı yaptı. Uzmanlardan biri neticede 750 erkek iskeleti bulacaklarını tahmin ediyor. Eğer her 5 savaşçıdan biri öldükten sonra savaş alanında bırakıldıysa, yaklaşık 4,000 savaşçının katıldığı bir savaşın kanıtlarını görüyoruz demektir.
Arkeolog Thomas Terberger bunun o dönemde “Alplerin kuzeyindeki bölgede, daha önce hiç görülmemiş boyutlardaki” bir savaş olduğunu söylüyor. “Karşılaştırabileceğimiz hiçbir şey yok” diyor Terberger.
Almanya’daki Tollense’de bulunan bronz çağı savaş alanında bulunan, bir kafatasının arkasına saplanmış bronz ok ucu. Görsel: Tollense Vadisi araştırma projesi için V. Minkus
Kullanılan gelişmiş metodlar bilim insanlarının gerçekleşen savaşı anlamasına yardımcı oluyor. Jeomanyetik görüntüleme tekniği, savaşın 110 metrelik bir köprünün çevresinde gerçekleştiğini gösteriyor. Çocuklukta tüketilen su ve yemeği gösteren dişlerin izotop analizi de, savaşçıların çoğunun yüzlerce kilometre uzakta doğduğunu gösteriyor.
Ölümlerinden yıllar önce iyileşmiş yaralara dair kanıtlar, bu kişilerin tek bir savaşa katılan çiftçiler değil, profesyönel savaşçılar olduğunu gösteriyor. Savaşan tarafların büyük boyutuyla birlikte, standardize edilmiş metal silahların kullanılmış olması, bir organizasyona işaret ediyor.
Almanya’daki Tollense savaş alanında cesetlar arasında bulunan, savaşçılara ait altın saç tokaları. Bu spiral şeklindeki altın halkalar büyük ihtimalle saç süslemek için kullanılıyordu. Diğer bazı Bronz çağı mezarlarında bunlara benzer halkalarla birlikte taraklar da bulunmuştu. Bu da bu savaşçıların, en azından bazen, oldukça bakımlı olduğunu düşündürüyor. Görsel: Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern, Landesarchäologie, S. Suhr
Büyük ölçekli bir anlaşmazlık ve çatışma gerçekleşmiş olması, Kuzey Avrupa’daki medeniyetin sanıldığından çok daha gelişmiş olduğunun kanıtı olarak görülüyor. Bu bölge uzun zamandır, gelişmiş Bronz Çağ medeniyetlerinin bulunduğu Orta Doğu ve Asya’nın aksine, geri kalmış izole bir yer olarak görülüyordu.
Fakat Tollense Nehri’ndeki tablo beklenmedik yaygınlıkta bir toplumsal yapı olduğunu düşündürüyor. Arkeolog Detlef Jantzen “Uzun mesafeler ötesinden böyle bir savaşı organize etmek ve bütün bu insanları bir yerde toplamak muazzam bir başarı” diyor.
Travma izleri açıkça görülen kafatası. Görsel: Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern/Landesarchäologie/D. Jantzen
The Washington Post, Nancy Szokan, 1 Nisan 2016
Ayşe Bursalı
Yorumlar
Yorum yap