842) SÜLEYMANİYE’NİN BİR SIRRI DAHA: DEVEKUŞU YUMURTALARI

Yayin Tarihi 26 Ocak, 2011 
Kategori BASIN-YAYIN

Süleymaniye’nin bir sırrı daha

 image00126.jpg

Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Süleymaniye’de bulunan devekuşu yumurtalarının üzerinde yaklaşık 400 yıl önce yapılmış işlemeler bulundu.


Sultan Süleyman tarafından 1557 yılında dönem en ünlü mimarlardan Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Camii’yle ilgili ilginç bir detay daha ortaya çıktı.Mimar Sinan’ın keşfi olduğu tahmin edilen buluşa göre caminin bazı noktalarına deve kuşu  yumurtaları konuyor. Örümceklerin ağ örmesini engellemek için yaklaşık 400 yıl önce yerleştirilen bu yumurtaların üzerinde muhteşem bir çizim olduğu ortaya çıktı.

Süleymaniye Camii’nin onarımı sırasında yerlerinden alınan yumurtaların üzerindeki tozu alan uzmanlar, yumurtaların dönemin geleneklerine göre nakşedildiğini gördü. Renkli çizimleri görenler gözlerine inanamadı. Yaklaşık 400 yıl önce yapılmış işlemelerin günümüze kadar devekuşu yumurtasının üzerinde hiç bozulmadan gelmesi herkesi şaşırttı.

İşte o yumurtaların üzerindeki işlemelerden bazıları:

image00211.jpg

image0036.jpg

image0043.jpg

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

“842) SÜLEYMANİYE’NİN BİR SIRRI DAHA: DEVEKUŞU YUMURTALARI” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Seyfettin Ayakyay yorum tarihi 26 Ocak, 2011 17:06

    Yumurta olayı yanlızca Mimar Sinan tarafından tesbit edilen bir olay değildir.XVIII Yüz yılda ve daha öncesi Azerbaycan Toprakları olan ve Nadir Şah ve İravan Hanlıklarına ait Kubbeli yapıtlarda sıkca görülmektedir. Günümüzde 2010 yılında Yapımı Bitirilen Kars’ın Yeni Mahallesinde İŞİKLİ camisinde 5 Kubbeye yerleştirilen 5 adet Deve Kuşu Yumurtası Mevcuttur bu Yumurtalar işlenerek konulduğu gibi işlenmeden de konulmaktadır.Orta Asyada Kubbeli yapıtlarda genelde dönemin aydınlatma aracı olarak kullandıkları yağ ,Çıra ve mum gibi his va koku yayılmalarına karşı ve Örümcek gibi böceklerin kümelenmelerini engellemek amacıyla yaygın şekilde kullanılmıştır. bilgilerinize

Yorum yap