83) ADALETİN BATTIĞI DÜZEN = ABD

Yayin Tarihi 15 Ocak, 2008 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

ADALETİN BATTIĞI DÜZEN = ABD

image0016.jpg

Suçsuz yere Guantanamo’da 4,5 yıl tutsak kalan Uygur Türkleri, “Pakistan istihbaratı bizi 5 bin dolara ABD’ye sattı” suçlamasında bulundu. Sade bir yaşam sürdürürken Afganistan – ABD savaşı başlayınca…

Pakistan’a sığındıklarını belirten Ebubekir Kasım, Ağtar Kasım Basit, Ahmet Adil ve Eyüp Hacı Muhammed, Pakistan istihbaratı tarafından kişi başına 5 bin dolara ABD’ye satıldıklarını söylüyor.

image0022.jpg

Ebubekir Kasım, Ağtar Kasım Basit, Ahmet Adil ve Eyüp Hacı Muhammed

Suçsuz oldukları mahkeme kararıyla tescil edilen; hayatlarını karartan süreci ve Guantanamo’da yaşadıklarını bütün ayrıntılarıyla anlatan dört Uygur Türk’ü “Normal, sıradan insanlarken işkence gördük ve anormal insanlar haline getirildik. Şimdi vatansız, kimliksiz, pasaportsuzuz. Aklandık ancak insanların bilinçaltındaki ‘terörist’ imajımız silinmedi…”

11 Eylül saldırılarının hemen ardından Amerika, dikkatini Afganistan’a yoğunlaştırmıştı. New York’taki İkiz Kuleler’i yerle bir eden saldırılardan sonra 8 Ekim 2001′de ABD savaş uçakları Afganistan’a bomba yağdırdı. Tora Bora Dağları bombalanırken binlerce insanın tutuklanarak Guantanamo cehennemine gönderileceği kimsenin aklına gelmemişti.

ABD; Kabil, Kandahar ve Celalabat başta olmak üzere Afganistan’ın birçok kentinde yüzlerce insanı Taliban’dan devraldığı cezaevlerine hapsetti. Taliban ve El Kaide üyesi olmakla suçlanan insanlar, aylarca Kandahar’daki cezaevlerinde kaldıktan sonra kamyonlara doldurularak başka yerlerle nakledildi. Turuncu renkli elbiseler giydirilmiş, saçı ve sakalı birbirine karışmış, elleri ve ayakları zincirlerle bağlanan tutsakların ABD’nin Küba’daki askeri üssü Guantanamo’ya götürüldükleri ve burada insanlara uyguladığı işkence aylar sonra basına yansıdı.

Suçlu olup olmadığı belli olmayan ve oradan oraya sürüklenen bu insanlardan biri de Türk vatandaşı olan Murat Kurnaz’dı. Bu yüzden Türkiye kamuoyunun yakında izlediği Guantanamo’daki tutuklularla görüşmek önemliydi. Guantanamo’da kalanlar ne tür işkenceler gördü? Nasıl bir yaşam mücadelesi verdiler? El Kaide ve Taliban üyesi oldukları ne derece doğru? Bu soruların yanıtını birinci ağızdan öğrenme isteği sürekli merakımızı kamçıladı.

2008′e girmeden birkaç gün önce bir kaynaktan, Guantanamo’da 4,5 yıl tutsak kalan sekiz kişinin Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yaşadığını öğrendik. Bunlardan beşi Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri, biri Cezayirli, biri Mısırlı, biri de Özbekistanlı’ydı. Onlarla görüşmek için derhal harekete geçtik ve büyük uğraşlardan sonra beş Uygur Türk’ü konuşmayı kabul etti.

Tiran’a vardığımızda grupta en çok işkence gören isim Muhammed Hakimcan’ın İsviçre’ye iltica ettiğini öğrendik. Ebubekir Kasım, Ağtar Kasım Basit, Ahmet Adil ve Eyüp Hacı Muhammed ise yaşadıklarını tek tek anlattı.

“DÖRT AY YIKANMADIK”

İlk konuşan, en iyi Türkçe bilen Ebubekir Kasım’dı: “Her birimizi 5 bin dolar karşılığında Amerikalılar’a sattılar. ABD’lileri ‘işte bunlar terörist’ diye kandırıp paralarını alan insanlar, bizim gibi birçok kişinin de hayatının bitmesine neden oldu. İlk sorgumuzu Kandahar’da yaptılar. Hepimize terörist gözüyle baktıkları için anlattıklarımıza inanmıyor, inanılmaz cezalar veriyorlardı.

Kandahar’daki cezaevinde dört ay hiç yıkanmadık. Günlerce aç ve susuz kaldık. Saçımız, sakalımız birbirine karıştı ve bitlendik.

Duymak istedikleri cevapları alamayınca çılgına dönüyorlardı. Ellerimiz başımızın üstünde diz üstü duracak şekilde gece gündüz bekletiyorlardı. Yorulup düşenlere daha büyük cezalar veriyorlardı.”

“KÖPEKLERLE KORKUTUP, YÜKSEK MÜZİK SESİYLE İŞKENCE”

Amerikalılar’a karşı savaşmadıklarını, tek kurşun dahi atmadıkları halde “terörist” damgası yediklerini ve boş yere 4,5 yıl tecrit hayatı yaşadıklarını söyleyen Ebubekir Kasım sözlerini şöyle sürdürdü: “Altı ay Kandahar’daki cezaevinde kaldıktan sonra bizi Guantanamo’ya götürdüler. Burada başka işkenceler uygulandı; yüksek müzikle işkence ettiler, köpeklerle korkuttular, çocukların ağlama sesini kaydettikleri kasetler dinlettiler. Kadın askerler birçok kişiyi taciz etti. Birçok kişi psikolojik bunalıma girdi. Dört kişi sıkıntı ve işkence sonucu öldü. Hayatımız karardı.”

Ebubekir Kasım konuşurken tutsakların en gençlerinden Eyüp Hacı Muhammed söze giriyor. Murat Kurnaz’la aynı koğuşta kaldığını ve kampta en çok işkence görenlerin başında geldiğini söyleyen Eyüp Hacı Muhammed “Ben Amerika’ya gitme hayaliyle yaşadım. Bunun için vatanımı terk ettim. Amerikalılar’a hep sempatiyle bakıyordum. Ancak hiçbir ilgim olmadığı halde terörist diye cezaevine koydular.

Yapılanları hazmedemediğim için karşı çıkıyordum. Cezalara ve işkencelere tepki gösterdiğimden hücre cezasına çarptırılıyordum. Namaz kılarken tekmeliyorlardı. Kuran okuduğumda elimdeki kitabı alıp tuvalete attılar. Her türlü işkenceyi yaptılar. 17 yaşındaki bir insanı tüm dünyaya terörist olarak gösterdiler. Şu anda 24 yaşındayım ve bütün hayallerim yok oldu!”

TÜRK GÜNDEM

Paylaş:

Yorumlar

“83) ADALETİN BATTIĞI DÜZEN = ABD” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. mehmet ayar yorum tarihi 5 Ekim, 2009 20:57

    amerika bu başka nebekleyebilirsiniz

Yorum yap