81) ŞERİFE BACI

Yayin Tarihi 19 Mayıs, 2014 
Kategori KAHRAMANLAR VE BİLGİNLER

ŞERİFE BACI

image001
1921 yılında deniz yoluyla İnebolu’ya gelen cephanelerin, karadan cephede savaşan askerlere ulaştırılması gerekiyordu. Bu görevi çevredeki yaşlı erkekler ve kadınlarımız üstlenmişti. 1921 yılının Şubat ayında, soğuk, tipili bir günde erkenden İnebolu’da cephaneler arabalara yüklendi ve yola çıkarıldı. Kağnı kafilesinin sonunda,sırtına sardığı çocuğu ile Şerife Bacı da bu sefere çıkmıştı. Seydiler’in Satı Köyü’nden olan Şerife Bacı kafileyi izliyor, onlarla beraber cephaneyi bir an önce varacağı yere ulaştırmaya gayret ediyordu. Hava iyice kararmıştı. Kar biraz fazlalaştı.,tipiye dönüştü. Şerife Bacı kağnıdaki cephaneyi çocuğunun yorganı ile iyice örttü. Çocuğunu mermi sandıkları arasına gizleyerek üzerini kapattı. Tipi o kadar fazlalaşmıştı ki, ilerleyemez oldular. Durmak ölümdü…

Cephede askerler cephane bekliyorlardı. Şerife Bacı elinin,ayağının uyuşmaya başladığını hissediyordu. Durmadan ilerlemeye çalışıyordu. Kastamonu Kışlası önüne vardığında donmuştu. Sabaha karşı Kastamonu’nun kapısı sayılan kışlada, kule nöbetçileri, alaca beyaz karanlıkta belli belirsiz bir kağnı gördüler. Kimdi bu gelen ve ne zaman kara saplanmıştı? Hemen haberdar edilen Osman Bey, Devrekanili Cemil ve Beşiktaşlı Rıfat Çavuşları gönderdi. Kağnının yanına ulaşan Cemil ve Rıfat Çavuş dehşetle ürperdiler. Kağnının arkasında bir kadın vardı. Genç bir kadın. Cephanenin üstüne örttüğü yorganı kucaklamak ister gibiydi. Ama çoktan donmuş kaskatı kesilmişti. Kucaklayıp karlar üzerine yatırdılar. Bu sırada bir ses,bir hırıltı. Kulaklarına inanamadılar. Ses ve hırıltı yorganın altından geliyordu. Hemen yorganı kaldırdılar. Bir kundak bebeğiydi oradaki. Bebeği ve kadını kışlaya götürdüler. Genç kadının hüviyeti tespit edilerek köyü olan Seydiler’e gönderilerek burada toprağa verildi.

Bebek ise (kız çocuğu) kışlaya yakın bir eve gönderildi. 1970’li yıllarda yapılan araştırma sonucu kızın Eskişehir’de ikamet ettiği ile ilgili bilgiler elde edilmesine rağmen kendisine ulaşılamadı. Günümüzde Şehit Şerife Bacının Mezar yerinin tespit edilememesine rağmen O, Seydiler’lilerin ve bütün Türk halkının gönlünde yatmaktadır.

Şehit Şerife Bacı, Milli Mücadelede mermi taşıyan Türk kadınını temsil eden bir semboldür. Seydiler’liler bu kahraman Türk anasını unutmayıp Cumhuriyetin 50.yılında Belediye binası önüne Atatürk anıtı yanına Rölyefini yaptırdılar. 1984 yılında ülkemizde yılın annesi seçildi. 

“Vatan için terini ve kanını dökenlerden Allah razı olsun”  

 

Paylaş:

Yorumlar

“81) ŞERİFE BACI” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. SAMET ACAROĞLU yorum tarihi 20 Mayıs, 2014 12:37

    TÜRK TARİHİNİ VE KURTUŞU SAVAŞINI ŞU GENÇLERE DOĞRU VE ZAMANINDA ANLATIP,BİLGİ VERMELİĞİZ.BİLGİNİN TEKRARINDA YARAR VARDIR.TÜRK GENÇLERİ ERKEN UNUTUYORLAR!BUNUN ÇABASI İÇİNDE MÜCADELE EDİYORUZ.YILMAZ KARDAŞ,SİZE TEŞEKKÜRLER.GENÇLER ADETA BİLGİ YÖNÜNDEN YETERSİZDİRLER.SİZLERE BİZLERE,BİZİGİBİ DÜŞÜNENLERİ DE GÖNÜLDEN KUTLARIM.ACAROĞLU/İST

Yorum yap