780) DÜNYA’NIN İKİ GÜNEŞİ Mİ OLACAK?

Yayin Tarihi 7 Temmuz, 2010 
Kategori BASIN-YAYIN

Dev yıldızda büyük bir patlama bekleniyor

image0018.jpg

Bilim adamları, dev yıldız “Betelgeuse”un hızlı şekil değiştirmesinin bir süpernova patlamasının işareti olabileceğini belirtiliyor.

Rusya Uzay Ajansı “Roskosmos”un internet sitesinde yer alan habere göre, Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının zirvesinde bulunan Keck Teleskobu vasıtasıyla ulaşılan verileri değerlendiren bilimadamları, Betelgeuse’nin son 16 yılda, kutuplarından basılarak daha önce sahip olduğu yuvarlak şeklini hızla kaybettiğinin gözlendiğini aktardı.

TEDİRGİN BEKLEYİŞ
Bilimadamları, dev yıldızda meydana gelen bu değişikliklerin, aylar, hatta haftalar içerisinde Betelgeuse’nin süpernova’ya dönüşeceğinin işareti olabileceğini öne sürüyor.

Bazı bilimadamları, meydana gelecek patlamada yayılacak ışığın şiddetinin Ay’ın yansıttığı ışığa eşdeğer olacağını söylerken, kimi bilimadamları ise patlamanın çok daha parlak olacağını iddia ederek, Dünya’nın kısa süreliğine de olsa adeta iki “güneşi” olacağını savunuyor.

Patlamanın Dünya için tehlikeli olmadığını vurgulayan bilimadamları, patlama sonrasında oluşan zararlı parçacık dalgalarının yüzyıllarca sonra Yerküreye ulaşacağını belirtiyor.

Süpernova patlamasının 5-6 hafta süreceğini belirten bilimadamları, patlama zamanı yayılan ışık nedeniyle gezegenimizin bazı bölgelerinde, insanların “beyaz geceler”le tanışacağını (kutuplar ve yakınlarındaki aydınlık geceler), bazı bölgelerde ise gündüz aydınlığının 2-3 saat uzayacağını söylüyor.

Patlamanın ardından Betelgeuse tamamen sönerek, insanlara bulutsu (Nebula) şeklinde görünecek.

1054 yılında Çin ve Arap astronomlar tarafından kayıtlara alınan bir süpernova neticesinde oluşan Yengeç Bulutsusu (Crab Nebula), bize uzaklığının 6000 ışık yılı olmasına rağmen haftalarca Venüs’ten daha parlak görünmüş ve yaklaşık iki yıl boyunca da çıplak gözle izlenecek parlaklığa sahip olmuştu.

DEV YILDIZ BETELGEUSE
Yerküreye 500 ışık yılı uzaklıktaki Orion Takımyıldızı’nda yer alan dev Betelgeuse yıldızı, 4,5 milyar yaşındaki Güneş’e karşılık sadece birkaç milyon yaşında.

Güneş’in 1000 katı büyüklüğünde ve 100 bin katı parlaklığında olan Betelgeuse, Güneş Sistemi’nin merkezinde olsaydı büyüklüğüyle Merkür, Venüs ve Dünya’yı içine alarak Jüpiter’e dek uzanırdı.

Dev yıldızın yüzeyinde saptanan ortalama yüzey sıcaklığı, Güneş’in yüzey sıcaklığından 3 bin derece daha sıcak, 9 bin derece.

AA

Paylaş:

Yorumlar

“780) DÜNYA’NIN İKİ GÜNEŞİ Mİ OLACAK?” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. fatoş aydın yorum tarihi 8 Temmuz, 2010 21:34

    yorumuna sağlık olasılıklar çokçok yüksek çünkü dünyanın dengesi bozuldu yetmiyormuş gibi insanlarde ne yapacağını bilmaz halerdeler bakrmısınız oraya buraya savrulyoruz dünya bizden hesap soruyor çünkü evrenin dengesini biz insanlar bozduk selamlar

  2. yusuf kılıç yorum tarihi 12 Temmuz, 2010 10:47

    Evrenin dengesini bozmak için insanların birkaç bin yıla ihtiyacı var insan evrende üstünde bahsedilmesi gerekecek kadar önemli değildir
    bir ineğin boynuzuna sinek konar ve inekle beraber bir müddet yol alır ulaşmak istediği yere yaklaşınca ineğe sağ olasın zahmet verdim der evrenin insanla ilişkiside uçak gemisine konan sineğin verdiği zahmetle aynı olur.

  3. Hüsamettin ŞENER yorum tarihi 20 Temmuz, 2010 09:10

    Bu yıldız, kendi büyüklüğüne yakın kara bir sönmüş yıldızla birleşmek üzere…
    http://www.depremerkenuyari.com

Yorum yap