765) ERTUĞRUL ŞEHİTLERİNİ ANMA TÖRENİN DE, HÜKÜMET NEREDE?
Yayin Tarihi 3 Haziran, 2010
Kategori BASIN-YAYIN
Ertuğrul şehitleri Japonya’da anıldı
——————————————————–
Osmanlı Donanması’na ait Ertuğrul firkateyninin batması sonucu şehit olan 600’e yakın denizci Japonya’da anıldı. Türk basını törene pek fazla ilgi göstermedi ancak Japon prensesi Ertuğrul şehitlerini anmak için hazır bulundu.
JAPONYA’DAKİ TÖRENİN FOTOĞRAFLARI
Kazanın 120. yıl dönümü dolayısıyla Ertuğrul firkateyninin battığı Japonya’nın Kuşimoto kasabasında iki tören düzenlendi.Törenlere imparatorluk ailesinden Altes Prens Tomohito, kızı Altes Prenses Akiko ile yerel siyasi ve askeri yetkililer ile Ertuğrul Firkateyni Komutanı Osman Paşa’nın torunu Osman Tektaş katıldı.
İlk tören, Japon destroyeri Minabe’de düzenlendi. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı kazanın meydana geldiği sulardaki törende yaptığı konuşmada, “Elim kazayı hatırlamak her ne kadar bizleri hüzünlendirse de bu olayın Türk ve Japon halklarının ebedi dostluğuna vesile olması en büyük tesellimizdir” diye konuştu.Büyükelçi Atacanlı, 3 Haziran 1929 günü Türk şehitliğini ziyaret eden ve Kuşimoto halkının anma törenlerini geleneksel hale getirmesine vesile olan İmparator Şova ve ada halkının atalarını saygıyla andığını belirtti.
Atacanlı, konuşmasında kazadan kurtulan askerlere yardım eden Kuşimoto halkı ile kurtulan kazazedeleri İstanbul’a ulaştıran Japon deniz kuvvetlerine teşekkür etti.
Törende saygı duruşu, tören kıtasının saygı atışı ve yapılan konuşmalardan sonra, katılanlar ölen denizciler için denize çiçek attı.
KARA TÖRENİ
İkinci tören Kuşimoto’daki şehitlikte düzenlendi. Altes Prenses Akiko babası Altes Prens Tomohito’nun konuşmasını okurken, Türkiye’nin 1985 yılında İran-Irak Savaşı sırasında Tahran Havaalanında mahsur kalan 200′den fazla Japon vatandaşını kurtardığını hatırlattı.
Büyükelçi Atacanlı bu törende şöyle konuştu: “Türk-Japon dostluğu bu anılar üzerine inşa edilmiştir. Ülkelerinden binlerce kilometre uzakta, fırtınalı bir gecenin karanlığında, denizde çaresizce çırpınan askerlerimize el uzatan, kurtarılabilenlerle yiyeceğini ve giyeceğini paylaşan, yaralarını tedavi eden, hayatlarını kaybedenlerin anılarına 120 yıldır sahip çıkan Kuşimoto halkına teşekkür ediyorum. Şehitlerimizin dost ve kadirşinas Japon ulusunun bağrında huzur içinde yattıklarını hissediyorum.“Ertuğrul firkateyni 16 Eylül 1890 günü Japonya’dan dönerken tayfuna yakalanarak batmıştı.
ŞEHİTLİKTE ATATÜRK HEYKELİ
Ertuğrul Şehitliğindeki kara töreni öncesinde 4,5 metre yüksekliğindeki Atatürk heykelinin açılışı yapıldı. Kaidesiyle birlikte yüksekliği 7 metreyi bulan, heykeltıraş Metin Yurdanur’a ait heykel, 1996 yılında başkent Tokyo’ya 300 kilometre uzaklıktaki Kaşivazaki kasabasında açılan Türk Kültür Köyüne dikilmişti. Esasen ticari bir işletme olan Türk Kültür Köyü, önce belediyeye bağlanmış, 2005 yılında meydana gelen Niigata depreminden sonra kapatılmıştı.
Bir süre depoda saklanan bronz döküm heykel, büyükelçiliğin ve Nippon Vakfının girişimleriyle Ertuğrul firkateyninin battığı yerde Pasifik Okyanusuna yukarıdan bakan mevkiye yerleştirildi.
Heykeltıraş Metin Yurdanur, heykelin açılışından sonra AA’ya, “Pasifik Okyanusunun kıyısında muhteşem bir coğrafyada, muhteşem bir atmosferde, bir sanatçı olarak tüylerini diken diken eden bir ortamda bulunduğunu” söyledi. Japon halkının Türkiye’ye ve Atatürk’e olan sevgisinin gururunu bir kat daha artırdığını ifade eden Yurdanur, Atatürk’ün “Sakarya” adını verdiği atında sivil kıyafetiyle, eliyle aydınlanmayı, çağdaşlığı, barışı, kardeşliği ve sevgiyi işaret ettiğini ve tüm insanlığa “Yurtta sulh, cihanda sulh” deyişiyle seslendiğini belirtti.Törende askeri mehter takımı da gösteri yaptı. Törene katılanlar, daha sonra şehitlikteki 1974 yılında açılan Türk Müzesini ziyaret etti. Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun 120. yılı dolayısıyla akşam resepsiyon düzenlenecek.
A.A.
Yorumlar
“765) ERTUĞRUL ŞEHİTLERİNİ ANMA TÖRENİN DE, HÜKÜMET NEREDE?” yazisina 2 Yorum yapilmis
Yorum yap
Efendim,
Yazacaklarımın bu mevzu ile bir alâkası yok.
Diyorum ki; “YENİDEN ERGENEKON” titizliğinde
bir Gazete veyâ bir Dergi çıkarılsa, nasıl olur
acaba?
Yazıları ve resimleri sunuş çok çok güzel. Bu
güzellik”internet”ten mi kaynaklanıyor;yoksa kâğıt
üzerinde de aynı şıklığı yakalayabilir misiniz?
Allâh’a Emânet Olunuz.
Vehbi Okur.
istanbulda da ataköydeki botanik bahçesinde düzenlendi anma töreni. Japon başbakanının ve devlet büyüklerimizin de katılımı olduğu müthiş bir organizasyonla..