750) İNSANLIK TARİHİ YENİDEN YAZILABİLİR

Yayin Tarihi 3 Nisan, 2010 
Kategori BASIN-YAYIN

Tarih yeniden yazılabilir

image0012.jpg

Bulunan yeni bilinmeyen bir insansı türü tarihi sil baştan yazdırabilir

Sibirya’daki bulunan bir fosilin DNA analizi, 40 bin yıl önce yaşamış bu insansı ‘torunu’nun ne Neandertal’e ne de modern insanın atalarına benzediğini gösterdi. Orta Asya’daki bir mağarada bulunan bir serçe parmağından elde edilen DNA örneklerinin, şimdiye kadar bilinmeyen bir insan tipine ait olduğu açıklandı. Çeşitli uluslardan bilimcilerin Denisova Mağarası’nda yaptıkları kazıların bulguları, soyu tükenmiş bu insanların 48.000-30.000 yılları arasında yaşamış olduklarını ortaya koyuyor. Parmak fosiliyle birlikte aynı toprak katmanında bir bilezik ve başka süsü eşyalarına da rastlanmış.

FARKLI DNA YAPISI
Araştırmacılarca X-Kadın diye adlandırılan bir dişiye ait serçe parmak fosilinden elde edilen mitokondriyel DNA örnekleri (yalnızca annelerden çocuklara aktarılan özel bir DNA türü), sözkonusu insanın bilinen insan türleri olan Homo sapiens sapiens (modern insan) ve Homo sapiens neandertalis (Neandertal insan) farklı olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz yıllarda da bilimciler, modern insanın Asya’ya yayılmasından çok sonra, yaklaşık 12.000 yıl önce Endonezya’ya ait Flores adasında yaşamış cüce bir insan türüne rastlamışlardı.

BİLİNMEYEN YENİ İNSAN TÜRÜ
Araştırmayı yürütenlerden Almanya’daki Max Planck Everimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Svante Paabo, “ Bu mitokondriyel genomu 1 milyon yıl önce kim çıkardıysa, bu şimdiye kadar radar ekranlarımızda görünmeyen yeni bir yaratık” diyor.

Neandertaller de Modern insanın Afrika’dan Dünya’ya yayılmasının ardından, yaklaşık 28.000 yıl önce ortadan kalkmıştı. Neandertallerin modern insanlarla cinsel kaynaşmaya girip girmedikleri, antropologlar arasında tartışma konusu. Bulgular büyük ölçüde bir bölgeye, örneğin İberya Yarımadası’na modern insanın gelmesinden kısa süre sonra neandertallerin yok olduğunu gösteriyor. Buna karşılık Denisova Mağarası’ndaki bulgular, bu iki insan türüyle birlikte yeni insan tipinin de bir arada yaşadığının bir kanıtı.

Buna rağmen keşfi yapan bilimciler, X-Kadın’ı yeni bir insan “türünün” temsilcisi olarak nitelemek konusunda ihtiyatlı davranıyorlar.

ENSON HABER

————————-

Denisova mağara kızının genetik sırları

image007 

80 bin yıl önce yaşayan bir kız çocuğuna ait DNA’lar incelendiğinde şaşırtıcı bulgular elde edildi.

Kız çocuğunun incelenen genomu sonucunda; kahverengi gözleri, saçı ve teniyle günümüz insanlarının genomuna büyük benzerlikler gösterdiği ortaya çıktı.

Science dergisinde yayınlanan araştırma, modern insanla, soyu tükenmiş yakın akrabaları arasındaki genetik farklılıklara ışık tutuyor.

Genomu incelenen mağara kızının Denisova insan türüne ait ve Neandertal insan türünün kuzeni olduğu ortaya çıktı.

İki eski insan türü de yaklaşık 30 bin yıl önce yok oldu ancak izlerini modern insanların DNA havuzunda bıraktı.

Puslu geçmiş

Denisova türü paleontologlara sadece 2010 yılında Sibirya’nın Denisova mağarasında bulunan bir parmak kemiği ve 20 yaş dişi bıraktığı için, geçmişlerinin sırrı henüz bilinmiyor.

Bazı araştırmacılar ise daha önce Çin’de bulunan ve bir gruba dahil edilemeyen insan fosilleriyle Denisova türünün bağlantılı olduklarını düşünüyor.

Rus bilim insanlarından biri, bulunan kemiğin bir parçasını Sibirya’dan Almanya’daki Max Planck Enstitüsü Evrim Antropoloji Bölümü’ne gönderdi. Kemik burada, Dr. Svante Paabo liderliğindeki bir araştırma ekibi tarafından incelendi.

Rus bilim insanı kemik örneğinin eski modern insan türüne ait olduğunu zannederken, ortaya çıkan bulgular oldukça şaşırtıcıydı.

DNA analizlerine göre, insan fosili ne modern insana ne de Neandertal türüne aitti. Bulgular yeni bir insan türüne işaret ediyordu.

Farklılaşan genler kataloğu

Dr. Paabo’nun ekibi yeni gelişen bir DNA teknolojisiyle, Denisova türünün genom sıralamasını daha derinlemesine inceledi.

Çalışmalar sonucunda, bu türün genom sıralamasının modern insan genomuna benzer olduğu ortaya çıktı.

Ekibin baş araştırmacısı Dr. Matthias Meyer şöyle diyor: “Örneğin bana ait olan Matthias Meyer genom sıralaması emsalsizdir. Genomda, Denisova kızının anne ve babasından aldığı iki farklı kromozom setinin farklılıklarını saptayabiliyoruz.”

Bilim insanları, mağara kızının genomlarını Neandertalların ve dünyanın farklı yerlerinden 11 modern insanın genomuyla karşılaştırdılar.

Karşılaştırmalar sonucunda, modern insanın, en yakın akrabaları olan diğer iki insan türünden zamanla farklılaşan genleri bir katalog haline getirildi.

Bu gen kataloğunda tek bir DNA harfinin değişmesi sonucu beynin kıvrımlarından sinir sistemine, gözlerden cilde kadar birçok genin nasıl değiştiği bulundu.

Dr. Paabo beyinle ilgili değişimlerle bağlantılı genleri araştırmanın çok heyecan verici olacağını söylüyor.

BBC’ye konuşan Dr. Paabo şunları dile getiriyor: “Benim için en heyecan verici şey şu; artık elimizde kendimizle kıyaslayabileceğimiz, soyu tükenmiş akrabalarımıza ait genomlar var. Bu katalog eski soyu tükenmiş akrabalarımızla birlikte gezegenimizdeki herkesin ne kadar eşsiz olduğunu sergiliyor.”

Araştırmacılara göre, şu ana dek ortaya çıkan en detaylı genetik analize göre, Denisova türü, bugünkü modern insanların atalarıyla melezleşmiş.

Bugün Papua Yeni Gine’de yaşayan insanların genomlarının yüzde 3’ü Denisova türünden geliyor ve söz konusu DNA’ların izleri, Çin ana karasındaki Han ve Dai’lere kadar uzanıyor.

Denisova türünün genetik varyasyonlarının çok düşük oluşu, Asya’nın geniş bölgelerine yayılmalarına rağmen az bir nüfusa sahip olduklarına işaret ediyor.

Helen Briggs

BBC News 31.08.2012

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/08/120831_cavegirl.shtml

Paylaş:

Yorumlar

“750) İNSANLIK TARİHİ YENİDEN YAZILABİLİR” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Yılmaz Karahan yorum tarihi 18 Temmuz, 2015 23:30
  2. 910) Denisova İnsanı - Yeniden Ergenekon : Yeniden Ergenekon yorum tarihi 30 Aralık, 2015 18:11

Yorum yap