7) TÜREYİŞ DESTANI

Yayin Tarihi 27 Şubat, 2009 
Kategori TÜRK VE DÜNYA DESTANLARI

TÜREYİŞ DESTANI

BOZKURT

Bir Uygur destanıdır. Büyük Türk İmparatorluğunu Göktürkler’ den devralan Uygur Türkler’ i, Türeyiş Destanı ile soylarının vücut buluşunu anlatırken aynı zamanda da, bütün Türk boylarında hakim bir inanış olarak beliren, soyun ilahi bir kaynağa bağlanması fikrini bir kere daha belirtmiş olmaktadırlar.

Uygur Türeyiş Destanının, Göktürk-Bozkurt Destanı ile çok yakın benzerlikleri, ilk okuyuşta anlaşılacak kadar açıktır. Hemen bütün Türk Destanlarının birinci derecedeki unsuru olan kurt motifi, gerek Türeyiş ve gerekse Bozkurt Destanlarında bilhassa ilahileştirilmekte ve neslin başlangıcı ve devamı bu ilahi motife bağlanmaktadır.

Türeyiş Destanı, aslında bir büyük destanın başlangıç kısmına benzemektedir. Büyük bir ihtimalle, Göktürk-Bozkurt destanı gibi Uygur Türeyiş Destanı da, ilk büyük Türk Destanı olan Yaradılış Destanının etkisi altında gelişip meydana getirilmiş, daha dar bir muhitin veya daha tecrit edilip kavimleşmiş bir soyun küçük çapta bir yaradılış destanıdır. Nitekim, bundan sonra göreceğimiz, yine bir Uygur Destanı olan Göç Destanı, Türeyiş Destanının tabiî bir devamı intibaını vermektedir.

Destan:

Büyük Hun Hakanlarından birinin iki kızı vardı. Kızlarının ikisi de bir birinden güzeldi. Öyle güzeldi ki, Hunlar, bu iki kızın da, ancak İlahlarla evlenebileceğine inanıyor ve bu kızların İnsanlar için yaratılmadığını söylüyorlardı.

Hakan da aynı şekilde düşündüğü için kızlarını İnsanlardan uzak tutmanın çarelerini aradı. Ülkesinin en kuzey ucunda, İnsan ayağı az basan veya İnsan ayağı hiç görmeyen bir yerinde, çok yüksek bir kule yaptırdı. Kızların ikisini de bu kaleye kapattı. Ondan sonra da aklınca inandığı Tanrısına yalvarmağa başladı. Öyle bir yalvarıyor ve öyle yakarışlarla tanrısını çağırıyordu ki nihayet bir gün, Hakanın kendi aklınca inandığı Tanrısı dayanamadı ve bir Bozkurt şekline girip geldi. Hun Hakanının kızlarıyla evlendi.

Bu evlenmeden birçok çocuklar doğdu; bunlara Dokuz Oğuz- On Uygur denildi ve bu çocukların hepsinin de sesi Bozkurt sesine benzedi, yine bu çocuklar, birer Bozkurt ruhu taşıyarak çoğaldılar…

image00219.jpg

Paylaş:

Yorumlar

“7) TÜREYİŞ DESTANI” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 9 Mart, 2009 09:12

    Yıllarca bize Bozkurtu öcü gösterdiler.
    Meğer, çevremizde ne kadar çakal varmış ve yılladır her şeyimize yön vermişler.
    Sanki kurtu sevmek, sempati duymak ayıpmış gibi.
    Bir eğitim sistemi bu kadar soysuzlaşabilir mi.
    Bir Türk’ün, hiç bir etki olmadan, kurtu ve atı sevmesinin sebebini şimdi daha iyi anlayabiliyorum.

  2. ELTUNC ESADOV yorum tarihi 16 Ekim, 2009 21:00

    ben bir turk olarak simdi turkluyumden utaniyorum biliyormusunuz.Cunki bu kadar hata yapiyoruz ama hatalarimizi anlamiyoruz.mesela Turkiye Cumhuriyeti iktidari Azerbaycanin Karabag bolgesini isgal eden ve Turkiyeye arazi iddialari bulunduran Ermanistanla,Hocalida turkun kani akmadikca ermeniye hic bi sey helal deyildir diyerek yuzlerce turkun kanini akitan Sarkisyanla ayni masaya oturuyor.Bu mu Turkiyenin Azerbaycana karsi kardesliyi, bu mu Turanin birliyi,Eger buysa yazik olsun turk milletine,yaziklar olsun Turkiyeye

Yorum yap