693) ORHUN YAZITLARINA DOKUNMAK
Yayin Tarihi 22 Şubat, 2014
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ
ORHUN YAZITLARINA DOKUNMAK
Orhun Müzesi
“Eğer Türkler olmasaydı, tarih öksüz kalırdı” sözü pek çok yabancı araştırmacı tarafından farklı biçimde söylenen ve tarihte Türkler hakkında üzerinde mutabık kalınan haklı bir durum tespitidir. Böylesine iddialı bir söylemde elbette ecdadımızın tarih boyunca kazandığı zaferlerin, kurduğu devletlerin çağ açıp çağ kapayan askerî başarıların ve kendilerini konu edinen destanların payı büyüktür. Ancak bu durumu sadece askerî başarılarla sınırlamak pek de doğru değildir. Çünkü tarihin her döneminde kurdukları medeniyetler ile ortaya koydukları bilim, kültür, sanat, edebiyat… vb. eserlerin de bunda önemli bir payı vardır. Ortaya konan tüm bu eserlerin başlangıç noktası olarak tarihte ilk kez “Türk” adının geçtiği Köktürk yazıtlarını kabul edebiliriz.
Türk devlet adamlarının milletine hesap verdiği, milleti ilgilendiren ve milletin geleceğine yönelik mesajların verildiği Moğolistan sınırları içerisinde bulunan Bilge Kağan, Köl Tigin ve Bilge Tonyukuk yazıtları (720-735) Orta Asya coğrafyasında doğan medeniyetlerin gelişim tarihlerine ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir.
İlköğretimden yükseköğretime kadar tüm kademelerde gerek tarih, gerekse edebiyat derslerinde ismini sıkça duyduğumuz, sınavlarda karşımıza çıkan “Köktürk yazıtlarının Türk tarihi ve Türk dili açısından önemi nedir?” sorusuna kaynaklık eden bu yazıtları, tarih bilincinin zihnimde şekillenmeye başladığı andan itibaren hep görmek ve onlara dokunmak istemişimdir.
Prof. Dr. Metin ORBAY
Makalenin tamamı (pdf) halinde sunulmuştur: 1270128602_20orbay
Yorumlar
“693) ORHUN YAZITLARINA DOKUNMAK” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
orkun ötüken kalbimizde ….onsuz öksüz turan