69) Sabrın Sınırı

Yayin Tarihi 24 Aralık, 2014 
Kategori ÖYKÜ

Sabrın Sınırı

image001

—————————————————————-

Bir zamanlar, fakir bir adam kilden çömlek yapar, kentin pazarında haftanın bir günü yaptığı çömlekleri satarak geçinirmiş.

Adam çömleklerini satmak için pazar yerine sabah erkenden gitmiş. Çömleklerini açtığı tezgaha sıralamış. Müşterilerini başlamış beklemeye…  

Başlamış da, ama ne başlamış?

Bir gök gürültüsü sanki deprem oluyor..! Ardından kara bulutlar sakladığı tüm suları şiddetli yağmur olarak pazar yerine boşaltmış.

Çömlekçi “Aman çömleklerim eriyecek” demeye kalmadan, tüm çömlekler telef olmuş.

Adamcağız “hayırdır inşallah” diyerek 1 haftalık emeğini yağmur sularına teslim ederek köyüne dönmüş.

1 hafta daha emek vermiş, çömlekler yapmış, pazara yine erkenden gitmiş. “Bismillah” diyerek çömleklerini itina ile sıralamış, müşterilerini beklemeye başlamış.

Başlamış da, aniden yine şiddetli bir yağmur başlamış. Çömlekler yine telef olmuş..!

Çömlekçi “La havle” çekerek “sabır iyidir” demiş, dönmüş köyüne. Adamın başka bir işi yok ki, yine başlamış çömlek yapmaya. Bu sefer her zaman yaptığından daha fazla çömlek yapmış ki, geçen haftaların zararını telafi etmek için.

Pazar zamanı gelmiş, gitmiş pazar yerine. Çömlekleri tezgaha sıralar iken, tedirgin bir şekilde bir gözü ile de havaya bakıyormuş. Müşterilerini yine beklemeye başlamış. O esnada, bir gök gürültüsü kopmuş, ama bizim çömlekçi de kopmuş!

“Allah’ım ben çömlekçi Eyyüp’üm, Hazreti Eyyüp değil” diye ellerini semaya kaldırarak feryat etmiş..!

Sözün Özü: Allah, kaldıramıyacağımız yükleri vermesin.

YILMAZ KARAHAN

Not: Bu öyküyü rahmetli Babam anlatmıştı.

Paylaş:

Yorumlar

“69) Sabrın Sınırı” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. Gökçay Aksebzeci yorum tarihi 24 Aralık, 2014 22:02

    Ben de, Hz. Eyyüp değilim.
    Amin, duadan başka elimden bir şey gelmiyor. Saygılar, selamlar.
    Elinize, kaleminize sağlık.

  2. Emel bayrak yorum tarihi 14 Ocak, 2015 15:34

    Yılmaz hocam, merhaba.
    Müslümanlığın en bam tellerinden birine dokunmuşsunuz. SABIR! Kanımca en yanlış anlaşılan konulardan biri değil mi bu? Düşünmeyi, sorgulamayı, tedbir almayı,sorunlara çözüm üretmeyi engelleyen bir sabır anlayışı.
    Çömlekçi, hiç bir şey yapmadan aynı şeyi tekrarlamış! Oysa,
    Bir sonraki hafta acaba gene yağmur yağar mı diye bir bilene dsnışsa ( eski insanlardan bazıları havadaki alametleri okumasını öğrenmiş, bugünden yarına, yazdan kışa havanın nasıl olabileceği konusunda bilgi edinebilmişler) belki gene yağmur yağar diye çömleklerini korumaya alsa, ya da çömleğini yağmura karşı nasıl daha dayanıklı hale getirebilirim diye düşünüp araştırıp deneyimleyip bir formül bulsa, vs.vs. Uğradığı zarardan dolayı Allah’a isyan etmeden çözümler arayıp uğraşsaydı, gerçekten SABIR etmiş olmaz mıydı? Bize “sabır” diye zulüm karşısında bile gıkını çıkartmayıp haksız ve gereksiz yere tahammül göstermeyi öğrettiler!, oysa, “haksızlığa, zulme vs. elinle, dilinle, o da olmadı niyetinle karşı çık, mücadele et” ayeti var ise eğer, SABIR ne demek o zaman? Herkes oturup bir kez daha düşünsün, Kur’an’ı yeniden okusun! İşin doğrusunu anlamaya gayret etsin! Müslümanlar, ve müslüman yöneticiler, sanki kendileri sütten çıkma ak kaşıkmış gibi, başlarına gelen musibetlerden dolayı hep başkalarını suçlamaktan vazgeçip, biraz da iğneyi kendilerine batırsın, sonra çuvaldızı başkalarına! Namaz vakti arabasını durdurup da camiye girip namaz kılacak kadar kendini müslüman sanan biri, ayak üstü yalan söyleyerek müşterisini kandırıyorsa, işini layıkıyla yapmıyorsa, başkasının hakkına tecavüz ediyor ise, dindar (!) görüntüsü veren yöneticiler kamunun malını soyup soğana çeviriyorsa, yalan söylüyorsa vs.vs. halk da onlar namaz kılıyor diye bunlara göz yumuyorsa, üstüne üstlük “hiç olmazsa bunlar müslüman”.! Diyecek kadar gaflet, dalalet ve cehalet içindeyse…. Bu mu müslümanlık? bu mu dindarlık?
    Hepimiz önce KUR’an ahlakını öğrenmekle işe başlayalım! Peygamberimiz gibi, ” Kur’an ahlakı ile ahlaklanmadıkça” Şeklen namaz kılmakla, oruç tutmakla, hacca gitmekle vs. Müslüman olunmuyor! İbadetler amaç değil, araçtır. Önce iman,ahlak ve vicdan!!
    Allah hepimize doğru yolu göstersin, ve o yolda yürümeyi nasip etsin inşallah!

  3. Yılmaz Karahan yorum tarihi 14 Ocak, 2015 18:47

    Teşekkürler sayın Emel Bayrak kardeşim,
    Evet sabır sıkıntılara karşı direnmek ve mücadele etmektir. “Sabırla koruk, helva olur”

Yorum yap