69) NEW YORK TIMES : TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ

Yayin Tarihi 8 Ocak, 2008 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

New York Times: Türkiye’nin geleceği

Amerika’nın ve dünyanın en prestijli ve etkili gazetelerinden The New York Times, Türkiye’nin geleceğini sorguluyor.

08 Ocak 2008 / 00:25

image00155.jpg

HUNTINGTON DEMİŞTİ
9 Eylül sonrasında Samuel P. Huntington “Size söylemiştim” demiş olamaz. Kendisi, son 50 yılın en etkili ve orijinal siyasi bilimcisi olarak efsanevi kariyeriyleson derece sert ve ciddi bir insandır.

‘THE CLASH OF CIVILIZATION’ HALA TARTIŞILIYOR
     1990’larda, ilk olarak Foreign Affairs dergisinde yayımlanan bir makalesinde ve daha sonra 1996 yılında “Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Yapılması” başlıklı kitabında, küreselleşme ve “sınırsız” dünya savıyla ters düşerek, soğuk savaşın ardından “bir medeniyetler çatışması” yaşanacağını söyledi.

HUNTINGTON NE DEDİ NE OLDU
     Huntington’un haritası keskin bir kalemle çizilmişti. “Batı ve Batı dışında kalanların” resmedildiği haritada, Batı tek başına dururken, sekiz medeniyet -Latin Amerika, Afrika, İslam, Hindu, Ortodoks, Budist ve Japon- Batı dışında kalanları oluşturuyordu. Ve Soğuk Savaş sonrası dönemde İslam Medeniyeti, Batı’nın rakibi olarak yeniden yükselecekti.

Huntington meseleyi sade ilkelere bağlıyordu: “İslamın, Hristiyanlık -ve hem Ortodoks hem de Batı- ile ilişkileri her zaman fırtınalı olmuştur. 20. yüzyıldaki liberal demokrasi ve Marksist Leninizm arasındaki çatışma; İslam ve Hristiyanlık arasındaki, derinden çatışma içeren ilişkiyle kıyaslandığında sadece yüzeysel ve yapay bir tarihsel fenomendir”

TÜRKİYE’DE BATILILAŞMA YOK OLUYOR
     9 Eylül’de Amerika’ya çarpan 19 genç Arap, Huntington’a, hayal edebildiğinden de fazla bir tarihi muvafakat vermiştir. Müslüman toplumlarda huzursuz bir genç kesim olduğundan bahsetmişti ve genç Arap ve Müslümanlar şimdi yeni bir radikalizmin şok birlikleri haline geldiler. İslam, iddialı ve saldırgan bir hal aldı ve Türkiye, İran ve Arap dünyası ile Güney Asya’nın tarihlerine egemen olan Batılılaşma ideolojileri yavaş yavaş yok olmaya başladı. Bir zamanlar milliyetçilikleri Batı ilkelerini uygulamaya çalışan toplumlarda “yerelleşme” gündeme geldi.

YA TÜRKİYE KENDİNİ  YENİDEN TANIMLAYACAK OLURSA
     Huntington  -Mekke’yi reddeden ve Brüksel tarafından reddedilen- Türklerin, Pan-Türki bir dünyayı seçerek Taşkent’e yöneleceğini yazmıştı. Huntington “Ya Türkiye kendisini yeniden tanımlayacak olursa?” diye soruyor. “Bir noktada, Türkiye Batı’ya katılım için yalvaran bir dilenci olarak aşağılayıcı ve sinir bozucu rolünü terk etmeye hazır hissedebilir ve İslam sözcüsü ve Batı’nın hasmı olarak daha etkili olan tarihsel rolünü sürdürebilir.”

KEMALİZM SALDIRI ALTINDA
     Neredeyse 15 yıldır Huntington’un medeniyetler çatışması ile ilgili tezi, bana zamanında yaptığım eleştiriden daha zorlayıcı geldi. Örneğin son yıllarda Kemalizm saldırı altında ve Türkiye şimdi de askeri-bürokratik elite meydan okuyarak cumhurbaşkanlığına bir İslamcıyı seçti. Karar, onun öngördüğü kadar apaçık olmayabilir. İslamcılar üstün geldiler ancak hala varmak istedikleri nokta, -ya da bize söyledikleri o- Brüksel. Bu Avrupa sığınağında İslamcılar kurnazca, ordunun gücüne karşı bir koruma elde edebileceklerini umuyorlar. 

İSLAM VE BATI ARASINDA HİÇBİR YERE AİT OLMAYANLAR
     Hala Avrupa kapılarını aşındıran ya da içeriden saldıran radikal İslamcıların tüm bir medeniyetin  temsilcileri olup olmadığı konusunda şüphelerim var. Yanan İslam topraklarından kaçıyorlar ama ateşi de yanlarında getiriyorlar. Şimdi onlar İslam ve Batı arasında, hiçbir yere ait olmayan İnsanlar.

 The New York Times / Fouad Ajami gazetesinin
6 Ocak 2008

 

Paylaş:

Yorumlar

“69) NEW YORK TIMES : TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ” yazisina 5 Yorum yapilmis

  1. sedat ergenç yorum tarihi 8 Ocak, 2008 14:59

    Samuel Huntington Pentagonun danışmanıdır. Teorisi ise ABD.nin bir nevi resmi stratejisidir.
    Teori; Batı’nın medeniyetini sürdürebilmesi için bir “günah keçisine” (yani “öteki”ne)ihtiyacı olduğunu, aksi taktirde yükselişine devam edemeyeceği temel tezine dayanmaktadır.
    Batının aktivitesini yükseltmesi için zayıf ama genel kabul görmüş bir düşmana ihtiyacı vardır. İşte bu zayıf rakip 11 Eylülden itibaren “İslam”dır. Soğuk savaştan sonra “kominizm” düşmanı birdenbire (!) yok olmuştur. Diğer “öteki”ler düşmansal ehemmiyetini yitirmiş, dost olmuştur(!).
    Gelinen noktada haberdeki tahlil doğrudur. Türkiyenin islami çizgisi yüksbelecektir. Soroz’un “başörtüsü yasak olmamalı” açıklamasından sonra bu mesele çözüm noktasında hızlı bir ivme kazanmıştır. Bunu gibi tüm işaretler haberdeki yorumun doğruluğuna işaret etmektedir.
    saygılar…

  2. Nuriye Özdinçer yorum tarihi 9 Ocak, 2008 18:14

    Biz ne İSLAM ne de BATI arasında sıkışacak bir millet değiliz…Biz korktukları KEMALİZM in bekçileriyiz..Hem islamı hem de batı medeniyetini
    ilke edinmiş köklü TÜRK MİLLETİYİZ.Kemalizm’in ışığında silkelenecek,ABD-AB-AKP ve yandaşlarına
    tarihi dersini verecek,laik-sosyal-hukuk -üniter TC devleti olarak sonsuza değin yaşayacaktır.

  3. FikirYolu.com » Blog Arşivi » New York Times: Türkiye’nin geleceği yorum tarihi 26 Şubat, 2008 15:46
  4. Yşasın Kürdistan, Yaşasın Şeriat - Ahmet Dursun | AKIL ÇAĞI yorum tarihi 16 Eylül, 2008 11:01

    […] soğuk savaşın ardından “bir medeniyetler çatışması” yaşanacağını söyledi. Devamı: http://www.yenidenergenekon.com/69-new-york-times-turkiyenin-gelecegi/ ————– kAYNAK: http://ahmetdursun374.blogcu.com/4695234/ ************* […]

  5. Engin I. Erdem yorum tarihi 14 Şubat, 2012 09:30

    http://www.alternativesjournal.net/volume1/number2/erdem.htm
    The ‘Clash of Civilizations’: Revisited after September 11

Yorum yap