655) HİTİTÇE SÖZLÜK YAYINLANDI
Yayin Tarihi 19 Ocak, 2013
Kategori TÜRK DÜNYASI
Hititçe sözlük internette
Chicago Üniversitesinde, “Oriental Institute”ün, 1976’dan bu yana üzerinde çalıştığı Hitit Dili sözlüğüne artık internetten, hem de Türkçe karşılıklarıyla ulaşmak mümkün.
Hititçe sözlüğün hazırlanmasında önemli katkıları bulunan, Chicago Üniversitesi “Oriental Institute (Şarkiyat Enstitüsü)” öğretim üyelerinden Doçent Dr. Oğuz Soysal yaptığı açıklamada, 1995’ten bu yana çalıştığı Hitit Sözlüğü projesinin, daha geniş kitlelere daha çabuk ve masrafsız ulaştırılması amacıyla, üniversitenin internet sayfasında kullanıcıların hizmetine sunulduğunu belirtti.
Doçent Dr. Soysal, İlkçağ’da Anadolu’daki ilk siyasal birliği sağlamakla (yaklaşık M.Ö. 1600-1200) kalmayıp, o zamanın en büyük devletlerinden biri olmayı da başaran ve eski Anadolu kavimleri içinde, günümüze ilk yazılı belgeleri bırakan Hititler’in dil, tarih ve kültürünü araştıran bilim dalı olan Hititoloji’nin 1950′li yılların başından bu yana Oriental Institute’de ciddi bir disiplin olarak olarak başladığını belirtti.
1976 yılında, Oriental Institute dahilinde Hitit Dili sözlüğü hazırlanması için bir projenin başlatıldığını ve bu girişimin, günümüze değin başarıyla yürütüldüğünü anlatan Doç. Dr. Soysal, Hititçe-İngilizce sözlük “Chicago Hittite Dictionary”nin (CHD) 1980-2009 yılları arasında 9 fasikülünün yayımlandığını ve bunlarda “L”, “M”, “N”, “P” ve kısmen “S” harfleri ile başlayan binden fazla Hititçe kelimenin işlendiğini ifade etti.
Sosyal, şu anda “S” ve “T” harfleri ile başlayan kelimelerin yayına hazırlanmakta olduğunu ve bunların da yakında bilim dünyasına sunulacağını belirtti.
Hititçe sözlüğe, Chicago Üniversitesinin web sayfasından ulaşmak mümkün:
http://ochre.lib.uchicago.edu/eCHD
Chicago Üniversitesi’nde görev yapan Türk bilim adamı Doç Dr. Oğuz Soysal, daha önce de uzun yıllar süren çalışmalarından sonra Anadolu’nun en eski dili olan Hattice’nin sözlüğünü yazmıştı. (Timeturk)
www.tarihim.org
Yorumlar
“655) HİTİTÇE SÖZLÜK YAYINLANDI” yazisina 2 Yorum yapilmis
Yorum yap
1982 Hititolji mezunuyum.O zamanlar çok istememe rağmen ne yazık ki başka iş kolunda çalışarak emekli oldum.
O denli sevindim ki kutlamak istedim başaranların tümünü.
Bu çok güzel ve sevindirici.Günümüzde tarih ve arkeoloji olması gereken yerde değil.Şapinuva’da binlerce tablet bulunduğunu öğrenmiştim yıllar önce.
Ben tarihe çok meraklı olduğum için seçmiştim bu bölümü.Şimdi alfabesini bilerek seçecek gençler.Çok güzel bir gelişme.Tekrar kutluyorum.
Aynur Hanim,
Ben de 1982 Ankara DTCF mezunuyum. Sizi tanimadigima göre herhalde siz Istanbul Üniversitesi mezunusunuz.
Sapinuva tabletleri üzerinde de Prof. Aygül Süel ile iki ortak çalismamiz bulunuyor.
Selamlar…