621) MACARİSTAN’DA TURAN KURULTAYI

Yayin Tarihi 16 Ağustos, 2012 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Macaristan’daTuran Kurultayı

image00118.jpg

Turan HalklarıToplantısı, 21 ülkeden üst düzey katılımla Macaristan”ın Bugac beldesinde yapıldı 

 

Macaristan’da her iki yılda bir düzenlenen Turan Soyları Toplantısı ‘Kurultay’ eski Macar-Hun ve Türk kültürlerin ayrıca doğudaki bozkır atlı göçebe kültürlerin en büyük tanıtım organizasyonu ve şöleni 10, 11 ve 12 Ağustos tarihinde Macaristan’daki Bugac beldesinde gerçekleştirildi.

Bu yıl düzenlenen Kurultay’a  resmi makamlarca da daha yoğun ilgi gösterildi. Program ilk defa Macar hükümeti tarafından desteklendi ve yurt dışından gelen misafir heyetleri organizasyon başlamadan önce Budapeşte’de Parlamento’da ağırlandı. Programın resmi açılışı Macaristan Parlamentosu Başkan Vekili Şandor Lezsak tarafından yapılan konuşmayla başladı.

Organizasyon başkanı Andraş Biro, girişi ücretsiz olan kurultayda Orta Asya Türk kökenli 200 otağın kurulduğunu, 350 süvarinin savaş sanatlarını sergileyerek Türk kavimlerinin geleneksel özelliklerini tanıttığını, ayrıca 2010 yılındaki kurultaya 18 ülkenin katıldığını bu kez 21 ülkeden katılımla yeni bir rekor kırıldığını ifade etti.

Programda dünya rekortmeni okçu József Mónuş,  Hun hükümdarı Atilla’nın ölüm tarihi olan 453’e binaen  Turan Kurultayı’nın mücadele sahasından on binlerce kişinin önünde 453 metrelik uzaklıkta olan nişan tahtasında hedefi bulup dünya rekorunu yine kırdı.

Türkiye’yi Kurultay’da aynı zamanda Türk-Macar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı olan AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Selçuk Özdağ ve AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Yurtdışı Türkleri ve Türk Akraba Toplulukları Başkanlığından  Mehmet Kılıç ve milli okçu Nadir Oflaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ise Cumhuriyet Meclisi Özel Kalem Müdürü Gökhan Güler  temsil etti.

Türk milletvekili Dr. Selçuk Özdağ, gördükleri karşısında çok gurur duyduğunu ve Orta Asya Türk kavimlerinin Macaristan’da bir araya gelerek birbirleriyle akraba ve kardeş ilişkisi kurmasının kendisini duygulandırdığını belirtti.

Türklere ve Türk kavimlerine gösterdiği yakın ilgiden dolayı Macar halkına teşekkür eden Özdağ, 21 ülke bayrakları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrağının da bulunmasının kendisini ayrıca memnun ettiğini kaydetti.

İki yıl önceki kurultayda mehter takımının katılmasına rağmen bu yıl etkinlikte yer almaması dikkat çekti.

KURULTAYIN GEÇMİŞİ

Macaristan’da Batının baskısıyla Hristiyan dini benimsetildikten sonra, doğu (Asya) geleneğinden medya ve eğitim sisteminde her ne kadar bahsedilmese de, Macarlar arasında eski Doğu gelenekleri ve Türklerle akrabalık bilinci hala yaşıyor.

Kurultay programın temellerini Budapeşte’deki Doğa Bilimleri Müzesi araştırmacısı Andraş Zsolt Biro adlı Macar antropolog ve beşeri biyolog bir Kazakistan seyahati sırasında attı. 2006 yılında Kazakistan’dayken veriler ve genetik örnekler toplayarak analiz etmiş ve daha sonra şu anda Kazakistan sınırları içinde varlığını devam ettiren Madjar kabilesi ve Karpat Havzası Macarları arasında sadece isim benzerliği olmadığını aynı zamanda genetik bağlarının da olduğunu kanıtlamıştı. Araştırma sonuçları dünyanın en önemli bilimsel dergilerinden biri olan American Journal of Physical Anthropology’de yayınlandıktan sonra araştırma grubu büyük bir ün kazandı, ayrıca Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinin dikkatleri Macaristan üzerine çevrildi.

2007 yılında Kazakistan’da Andraş Biro’nun Macar heyetle katıldığı ilk ‘Madjar-Macar Kurultay’ düzenlendikten sonra 2008 Ağostos ayında Macaristan’da Madjar kabilesinin özel konuk olarak davet edildiği Kurultay düzenlenmişti. Programda o zamana kadar görülmemiş bir işbirliğine tanık olundu. 1000’den fazla aktif katılımcı, aralarında atlı, atlı okçular ve diğer geleneksel korucular sayısız programa imza atmışlardı. Bu programın başarılı olması üzerine heyetler her iki yılda bir düzenlenmesine karar verildi.

Harun Kerékgyártó/ Dünya Bülteni/ Macaristan

image0022.jpg

image0032.jpg

image0041.jpg

image0051.jpg

image0061.jpg

 

Paylaş:

Yorumlar

“621) MACARİSTAN’DA TURAN KURULTAYI” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Mevlüt Uluğtekin Yılmaz yorum tarihi 16 Ağustos, 2012 21:15

    Dünya Türklüğüne kutlu olsun!

  2. Ayşe Büyükatçeken yorum tarihi 23 Ağustos, 2012 10:43

    O kadar duygulandım ki okurken damarlarımda akan kanın daha hızlı dolaştığını hissettim…

    Dilerim birgün daha da güçlenerek, çığ gibi büyüyerek tüm Türkler Çin Seddinin altında güneş batarken buluşuruz…

Yorum yap