545) ÖLÜMCÜL BAKTERİLER UZAYDA…
Yayin Tarihi 13 Mart, 2009
Kategori BASIN-YAYIN
Ölümcül bakterilere uzayda çare aranıyor
NASA, gıda zehirlenmelerine de yol açan ölümcül Salmonella bakterisinin, hastalıklara neden olan unsurlarını ortaya koydu.
Son zamanlarda gerçekleştirilen iki NASA uzay araştırması, gıda zehirlenmelerine de yol açan ölümcül Salmonella bakterisinin, hastalıklara neden olan ana unsurlarını ortaya koydu. Araştırmaların yiyecek kaynaklı enfeksiyonlarla savaşmada da gelişme ve yeni yöntemler sağlaması umuluyor.
NASA’da yer alan habere göre, Salmonella, yiyecek zehirlenmesi ve onunla ilintili hastalıklarda baş sebep olarak gösteriliyor.
Hastalık kontrol ve önleme merkezine göre Amerika’da her sene yaklaşık 40 bin Salmonella enfeksiyonu vakası görülüyor.
NASA kaynaklı ilk Salmonella deneyleri ise Eylül 2006 ve Mart 2008’de uluslararası uzay istasyonuna bağlı mekik görevlerinde gerçekleştirildi. 2006 deneyinin sonuçları, araştırmacıların Salmonella’nın, dünyada gerçekleştirilen geleneksel deneylerle gözlenemeyen moleküler anahtarını belirlemesini sağladı. Aynı zamanda 2006 deneyi, bakterinin uzay ortamında kısa süreli bir başkalaşım geçirdiğini ve dünyadakinden daha ölümcül hale geldiğini de ortaya koydu. 2008 deneyi ise 2006’nın sonuçlarını doğrular nitelikte gerçekleşti ve bu deneyle, yetişme ortamındaki değişikliğin, bakterinin ölümcüllüğünü belirlediği ortaya çıktı. Böylece, bakterinin yetiştiği ortamın kimyasını değiştirilmesinin bakterinin etkilerini tersine çevirebildiği belirlendi. Bakterinin uzay ortamında neden daha ölümcül hale geldiğinin olası sebeplerinin bulunmasının yanı sıra, 2008 deneyi araştırmacıların bakterinin ölümcül etkileriyle savaşmada yeni yollar bulmasını da sağladı.
Öte yandan, deneyler, tıp araştırmalarında uzay istasyonlarının kullanılmasının da, uzun vadede küresel olarak insan sağlığını yükseltmede yeni stratejiler sağlayacağı da ortaya kondu.
Nasa yetkilisi Julie Robinson ise Salmonella deneylerine ilişkin, “Bu araştırma, yiyecek zehirlenmesi konusunda yeni tedavi yöntemleri ve aşılar geliştirmede ve aynı zamanda yörüngedeki astronotları enfeksiyonlardan korumada yeni alanlar sağlayacak” diyor.
AA
Yorumlar
Yorum yap