44) ATATÜRK’ÜN GEOMETRİ KİTABI (PPS)

Yayin Tarihi 4 Mayıs, 2008 
Kategori ATATÜRK

ATATÜRK’ÜN GEOMETRİ KİTABI

 

ataturk-ve-matematik.ppt

geometri-kitabi.pps

image0017.jpg

Bugün kullandığımız “Matematik Terimleri”nin büyük bir çoğunu Atatürk dilimize kazandırmış ve icat etmiştir.İlkokullar da öğretildiği gibi Atatürk’ün öğretim hayatında matematik dersiyle arasının çok iyi olduğu, hatta matematik dersindeki üstün basarısından dolay matematik öğretmeni tarafından Kemal adının verildiğini biliriz. Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesindeyken, matematik öğretmeni yüzbaşı Mustafa efendi sınıfa gelmediğinde de onun yerine birçok kez bu dersi vermiştir(2).
Atatürk, ölümünden yaklaşık birbuçuk yıl öncesine değin matematikle ne ölçüde uğraştığını bilmiyoruz. Bu konuda, Türk Dil Kurum Başuzmanı A.Dilaçar’ın 10.11.1971 tarihli bir yazısı(1) çok ilginç bilgiler vermektedir. Bu yazıdan öğrendiğimize göre,
“Atatürk ölümünden birbuçuk yıl kadar önce, üçüncü Türk Dil Kurultayından (24-31 Ağustos 1936) hemen sonra 1936-1937 yılı kış aylarında kendi eliyle Geometri adli bir kitap yazmıştır”

Atatürk, bunu, birtakım Fransızca geometri kitaplarını okuduktan sonra hazırlamış ve yapıt ilk kez 1937 yılında “Geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz olarak Kültür Bakanlığınca yayınlanmıştır”(3). Bu 44 sayfalık yapıttaki boyut, uzay, yüzey, düzey,   çap, yarıçap, kesek kesit, yay, çember, teget, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarp, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe gibi terimler Atatürk tarafından türetilmiştir (3).
Yapıttaki tanımların tümünü Atatürk yazmıştır. Her tanım, ilgi kavramı tüm öğeleriyle eksiksiz ve açık biçimde anlatmakta, özel ve temelli nitelikleri içermektedir. Gerekli ve yeterli örnekler de verilmiştir. Tanınmış bilim tarihçisi Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, tam bir yetkiyle, bu Geometri kitabını, “
küçük fakat anıtsal bir yapıt” diye nitelendirmiştir(4).Atatürk, yaşamının önemli bir kesimini tarihin en büyük savaşlarından birinin içinde, ulusal ve evrensel sorumluluklar yüklenerek geçirdikten yıllarca sonra, düzenli bir mantık ve bilgi disiplini kesinlikle gerektiren matematik alanında, yeni türettiği terimlerle böylesine özlü bir yapıtı yazmakla, dil ve matematikteki üstün yeteneğini kanıtlamıştır. Atatürk’ün yaşamında çok belirgin bir örneğini izlediğimiz gibi, aslında dil ile matematiksel kültür arasında siki bağıntı vardır. Atatürk’ün dehasında, dil ve matematik gibi aklın değişik disiplinleri birbirini karşılıklı olarak hep olumlu yönde etkilemiş ve geliştirmiştir. Atatürk, “Fen terimleri o suretle yapılmalı ki anlamları ancak istenilen şeyi ifade edebilsin”(5) demiş ve bunu, Osmanlıca çok sayıda terimin yerine öz Türkçe karşılıklarını  türetirken üstün bir başarıyla gerçekleştirmiştir.
Atatürk’ü, “Geometri” adlı yapıtını yazmaya zorlayan nedenleri, O’nun dil çalışmalarını yakından izlemek olanağını bulabilen tanınmış dil uzmanı   A. Dilaçar söyle açıklıyor:
“… Atatürk hep matematikle ugraşırdı. Eski geometri terimleri çok ağdalı idi. Ben bile, uzun uzun bu terimleri okuduğum halde, şimdikiler Imisisinda güçlüğünü daha iyi anlıyorum. Pedagojide bir gerçek var: Fikir yolunun açık olması, bir ip ucunun bulunması lazımdır. Yoksa bir külçe gibi çöker. Müselles kelimesini ele alalım. Arapça okullarımızdan kaldırılmıştır. Sülüs’ten müstak (türetilmiş) bir kelime olduğunu öğrenin nasıl bilsin? Arapça sogurucu bir dildir. Örnegin “müstesrik” “sark” kelimesinden gelmiş bir kelimedir. Önüne, ortasına, arkasına birtakım heceler eklenmiş. Bunun aslini bulmak bir Arapça gramer meselesidir, Okullarimizdan Arapça, Farsça kaldırılmış olduğundan, öğren id “müselles”i küde kelime olarak karsisinda görecektir. “Uç” aklina gelmeyecektir. Ama müselles yerine “üçgen” dersek, hir üç var. “Gen”. Atatürk’e göre “genislikten” alinmistir. Bir ipucu var. “Dörtgen” dörtten gelmistir. Bir ipucu vardir. “Esit”, denk anlaminda olan “es”ten gelmistir. Ama müsavi Arapça bir kelimedir. Bu sebeple Atatürk’ün prensipleri burada da dogru idi. On im için bu en agdali olan bu bilim dalini ele aldi ve kitabi örnek olarak birakti…”

Atatürk’ün matematik terimlerini türetme ve bunları öğretime yerleştirme çalışmaları konusunda Prof. Dr. Vecibe Latipoglu, şu bilgileri veriyor:
“… Atatürk, matematiği iyi bildiği ve sevdiği için, terim devrimine matematikten baslamistir, denilebilir. Çünkü Türk Dili (Belleten)’in Subat 1937 tarihli yayinindan bir ay sonra, Atatürk, ceyb (sinüs) ve tece^b (kosmus)’m Türkçe karsiliklarinin bulunmasi için 29 Mart 1937 tarihli Ulus Gazetesine ilan verdirerek bir yarisma açtirmistir… Sonunda hazirlanan bütün terimler, Türk Dili (Belleten) dergisinin Ekim 1937 tarihli sayisinda yer almistir. Terimler, Türkçe-Osmanlica, Osmanlica-Türkçe, Fransizca-Türkçe olmak üzere siralanmis ve ön sirayi matematik terimleri almistir…

Atatürk terim çalismalarinin ülkedeki etkisini ögrenmek için, 1937 yili sonbaharinda, Sivas’a giderek, vaktiyle Sivas Kongresini topladigi lise binasinda, dokuzuncu sinifin geometri dersine girmistir’”1′. Bu derste eski terimlerle ögrenimin zorlugunu birkez daha saptayan Atatürk, “Bu anlasilmaz terimlerle, ögrencilere bilgi verilemez” diyerek kitabi atmis ve sonra tahta basina geçip “dili” yerine “kenar”, “müselles” yerine “üçgen”, “müselles mütesaviyül adla” yerine “eskenar üçgen”, “zaviye” yerine “açi” terimlerini kullanarak ünlü Pisagor teoremini ögrencilere anlatmistir”‘. Atatürk, bu inceleme gezisinde yaninda bulunan Kültür Bakani Saffet Arikan’a tüm okul kitaplarinin yeni terimlerle, hemen yarilmasi emrini vermis ve Türkçelestirilmis terimlerle iki ayda hazirlanan kitaplar bütün okullara Kültür Bakanliginca gönderilmistir’ .

Atatürk’ün türettigi matematik terimleri ve yaptigi geometri tanimlarinin hemen hemen tümü bugüne degin degismeksizin kullanila gelmistir. O’nun türettiklerinden sadece birkaç terim sonradan küçük ölçüde degistirilmistir. Örnegin Fransizca “hypothese’in karsiligi olan Osmanlicidaki” faraziye’nin yerine Atatürk, Türkçe “varsayi” terimini türetmis ve sonradan bu terim varsayim” biçimini almistir. Ayni sekilde O’nun “tümey açi”, “bütey açi” terimlerinin yerini “tümler açi”, “bütünler açi” terimleri almistir. Çok az sayida ve sinirli olan bu terim degisikliklerini, Atatürk’ün dildeki temel ilkesinin dogrulugunun birer kaniti saymak gerekir.

Dr. M. Cemil UĞURLU’ nun Bilim Teknik Dergisi’ndeki yazısından alıntı.

KAYNAKÇA
(*) O dönemde, simdiki ortaokullara derecesinde olan okullara rüstiye, yaklasik lise derecesindeki okullara idadi deniliyordu.
(**) Matematik ögretmeni yüzbasi Mustafa efendi, Atatürk’e verdigi Kemal adini Onun resmi künyesine yazdirmistir.
(1) Türk Nesriyat Yurdu: Türkün Altin Kitabi. Gazinin Hayati Sebat Matbaasi, Istanbul 1930, s.11-16.
(2) Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti: Tarih IV. T.C. Devlet Matbaasi, Istanbul, 1937, s.17
(3) Geometri, Türk Dil Kurumu Yayinlari / Atatürk Dizisi: 4.Türk Tarih Kurumu Basimevi, Ankara, 1971, s.V-VII, I.
(4) Sayili, A.: Bilim ve Ögretim Dili Olarak Türkçe, Bilim, Kültür ve Ögretim Dili Olarak Türkçe’den ayri basim. Türk Tarih Kurum Basimevi, Ankara, 1978, s.424

Paylaş:

Yorumlar

“44) ATATÜRK’ÜN GEOMETRİ KİTABI (PPS)” yazisina 142 Yorum yapilmis

  1. Samet Acar yorum tarihi 4 Mayıs, 2008 15:21

    ATATÜRK’ÜN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI GÜNÜMÜZ GEREK BİLİM ADAMLARINA ÖRNEK OLSUN VE GEREKSE,YENİ GENÇLERİMİZİN AZMİNİ ARTIRICI ,İLHAM KAYNAĞI OLMASINI DİLERİM.BENCE HER TÜRK FERDİ ATATÜRK’DEN ESİNLENEREK O’NA BENZEMEYE ÇALIŞMASI TÜRKLÜĞÜN GURURU SAYILMALIDIR.ACAROĞLU

  2. duygu demirpençe yorum tarihi 7 Mayıs, 2008 16:50

    hahahahahah çok mükemmel ya

  3. henry yorum tarihi 10 Eylül, 2008 17:13

    benim aradığım nerde
    nerde eski terimler

  4. kübra yorum tarihi 11 Kasım, 2008 16:13

    çok güzel ama benim aradığım nerde kardeşim atatürkün geometri kitabında ki türkçeleşmiş kelimeler nerde

  5. ahmet yardan yorum tarihi 16 Kasım, 2008 22:54

    super bısey yaw harika

  6. aybuke filiz yorum tarihi 18 Kasım, 2008 16:39

    Bence çok güzel atatürkün geometri kitabını nasıl yazdığından haber weriyor.Kısacası çok beğendim…

  7. M.SEFA yorum tarihi 20 Kasım, 2008 16:37

    yahu bencede güzel ama benim aradığım nerde

  8. sercan yarıcı yorum tarihi 27 Kasım, 2008 17:53

    yha çok güzelde benim aradığım niye yo k onu anlamadım

  9. hasan enes güray yorum tarihi 27 Kasım, 2008 22:59

    beni aradığım nerede

  10. ZEYNEP TATAR yorum tarihi 27 Kasım, 2008 23:54

    ÇOK İYİYDİ

  11. serkan algan yorum tarihi 28 Kasım, 2008 20:03

    güzeLLL xD

  12. yunus yıldırım yorum tarihi 29 Kasım, 2008 09:57

    OsmanlıcasıAtatürk’ün önerdiği
    Bu’ud – boyut
    mekan – uzay
    satıh – yüzey
    kutur – çap
    nısf-ı kutur – yarıçap
    kavis – yay
    muhit-i daire – çember mümâs – teğet
    zâviye – açı
    re’sen mütekabil zâviyeler – ters açılar
    zâviyetan’ı mütabâdiletân-ı dâhiletan – iç ters açılar
    kaaide – taban
    ufkî – yatay
    şâkulî – düşey
    amûd – dikey
    zâviyetân-ı mütevâfıkatân – yöndeş açılar
    va’zîyet – konum
    mustatîl – dikdörtgen
    muhammes – beşgen
    müselles-i mütesâviyü’l-adlâ’ – eşkenar üçgen
    müselles-i mütesâviyü’ssâkeyn – ikizkenar üçgen
    şibh-i münharif-yamuk
    mecmû – toplam
    nisbet – oran
    tenasüb – orantı
    mesâha-i sathiyye – alan
    müştak – türev
    müsavi – eşit
    mahrut – koni
    faraziye – varsayı
    hat – çizgi
    mukavves – eğri
    seviye – düzey
    dılı – kenar
    muvazi – paralel-koşut
    menşur – pürüzma
    hattı mail – eğik
    veter – kiriş
    re’s – köşe
    zaviyei hadde – dar açı
    hattı munassıf – açıortay
    muhit – çevre
    kaim zaviyeli müselles – dikey üçgen
    tamamlıyan zaviye – tümey açı
    murabba – kare
    mümaselet – imsiy
    umumi totale – ökül
    küre – yüre
    kaynak atatürk

    buyur kardeş benimde ödevim wardı o yüzden araştırdım

  13. ----------------------- yorum tarihi 4 Aralık, 2008 20:26

    kardeşim madem araştırdın kitabı da bulup koysaydın daha iyi olurdu!

  14. rambo yorum tarihi 11 Aralık, 2008 16:49

    arklarım benim proje odevimin konusu bu siz ne yaptınız ne olur yardım edin matematiğim 3 düşücü

  15. büşra yorum tarihi 14 Aralık, 2008 18:58

    benim aradığım bu değil hoca bizden atatürk’ün kitabındakileri istiyo!!!!bu benim proje ödevim

  16. sena kılıç yorum tarihi 15 Aralık, 2008 15:41

    bencede m.sefa aradığım şey yyok gözel amaa olmuyo kii böle cnm

  17. PeSimiTh__ yorum tarihi 15 Aralık, 2008 17:31

    Y resimleri yokmu bunların off onlarıda koyun yaa

  18. hüsnü coban yorum tarihi 15 Aralık, 2008 20:44

    gercekten cok guzellllllllll

  19. ahmet yorum tarihi 15 Aralık, 2008 22:10

    mat dersinde atatürk işlenirmi

  20. aslan yorum tarihi 15 Aralık, 2008 22:11

    ama bnm aradıım bu diil bzm öğrt. bunu diil atatürkünm şahsen kitabının içindekilerden çokgenler hakkında bişiler istio

  21. tarık yorum tarihi 16 Aralık, 2008 17:00

    atatürk’e teşekkür ederim ki bizi o zalım düşmanların elinden kurtardığı için

  22. ömür yorum tarihi 16 Aralık, 2008 20:10

    vatan br bütündür parçalanamaz atatürk ölümsüzdür üldmez tsk atam yolundaym malkaraya
    SLM lar xd xd fatihe de

  23. __Ön3mLi Mi qİ xd yorum tarihi 16 Aralık, 2008 20:12

    fatih yeterkullara slm lar

  24. özge torun yorum tarihi 17 Aralık, 2008 17:26

    çok güzel olmuş saolun yah

  25. sibel türkmen yorum tarihi 18 Aralık, 2008 15:59

    benim çok işime yaradı çok sağolun ama cok uzun du yha:D

  26. emel sağdıç yorum tarihi 18 Aralık, 2008 17:09

    eeeeeee böyle olmazki her rnz baska bişey istiosnz

  27. DUYGU yorum tarihi 21 Aralık, 2008 17:25

    YA ARAŞTIRAN KARDEŞ SAĞOL YA ÇOK İŞİME YARADI BENİMDE ÖDEVİM VARDI YA

  28. nurşah gedikli yorum tarihi 21 Aralık, 2008 22:24

    bence bu sitede gerekli bilgiler yok çünkü benim aradığım bilgi nerede? biz başka bişe yazıyoruz sizde onun tersini veriyorsunuz bunun yüzüne iki saat her yerde onu arıyoruz

  29. mulsah yorum tarihi 22 Aralık, 2008 15:44

    çok güzel birsey arkadaslar herkes girsin

  30. emre yorum tarihi 22 Aralık, 2008 17:17

    atam çok güzel bir kitap yazdığın için sana çok teşekkür edferim

  31. cemre sarki yorum tarihi 22 Aralık, 2008 17:55

    ben ataturkun anasının ellerınden operim chok sevdiğim bir kadındırr XDskekeke

  32. ahmet kil yorum tarihi 24 Aralık, 2008 14:51

    kitabın kendini koysaydınız daha hora geçerdi en azından ödevimi yapardım… :(:(

  33. meltem özaltın yorum tarihi 24 Aralık, 2008 15:06

    cnm atatürkümün bir eseri daha seninle türk mileti olarak gurur duyuyoruz

  34. muro yorum tarihi 24 Aralık, 2008 15:24

    imsel şekillerin ne olduğunu bilen varmı

  35. HANDE yorum tarihi 25 Aralık, 2008 21:33

    yha harrbidenn güzelolmuşş amaa güzeel oldğuu kadrr ekksikleridee war yhaabizz burrdaa nee arrııyoruzz sizz nee yazmzışşsınızzz:S:S hoca bizden imsel şekilleri istioo sizz burayaa tüürkçeyee çewwrillmiş terimlerri werrrmişsnnzz yhaaa pffff:S:S:S

  36. İPEK KAYA yorum tarihi 26 Aralık, 2008 16:43

    GÜZEL OLMUŞTA ÇOK ABARTILI OLMUŞ KEŞKE KISA VE ÖZ YAZSAYDINIZ BİZİM İÇİN DAHA İYİ OLACAKTI VE BİR SAAT UĞRAŞMAYACAKTIK BİRAZ BİZEDE ACIYIN BYEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

  37. berna yorum tarihi 29 Aralık, 2008 09:35

    bence harikanın harikası çok güzel olmuş yapanlara teşekkür

  38. meryem çatar" yorum tarihi 30 Aralık, 2008 16:47

    bence çokkkk güzel ve anlamlı açıklamalar…

  39. esme yılmaz yorum tarihi 30 Aralık, 2008 18:26

    ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM YUNUS YILDIRIM

  40. berika yorum tarihi 30 Aralık, 2008 22:20

    imsel şekiller’den de bahsetseydiniz keske!!aradığımı bulamadım ama saolun

  41. elif erten yorum tarihi 31 Aralık, 2008 16:20

    beğen dım ama mat dersı ile ,inkılap tarıhı nı karıştırmayalım

  42. yusuf Arslan yorum tarihi 31 Aralık, 2008 22:02

    Atatürk zamanında ne iyilikler yapmış

  43. fanatik yorum tarihi 3 Ocak, 2009 19:58

    vay be ne adammış bu atatürk

  44. .............. yorum tarihi 4 Ocak, 2009 15:43

    kardeşim iyi güzel bisiler yazmısınız da benım aradıgım yokkı burda bence bu konuya atatürkun geometrı kıtabının bolumlerını de anlatan bır yazı koyun bu sayfa benım hıc ısıme yaramadı kııııı

  45. asi girl yorum tarihi 4 Ocak, 2009 16:50

    imsel şekkileri gören biri varsa söyleyin internete bircik otobiyogrofisini yazsın ben onu böle bulamiommmmmmmmm

  46. . yorum tarihi 4 Ocak, 2009 17:57

    yaaa iyi hoş yazılmış teşk. uğraşmışsınız da ama imsel şekiller ne demek öğretmenimiz onu istiyo…

  47. İPEK KAYA yorum tarihi 4 Ocak, 2009 23:50

    iyi güzel hoşta biraz uzun olmuş yani insan kitabın resminide koyar insanı biraz düşününnn

  48. sercan yorum tarihi 7 Ocak, 2009 21:47

    atatürk olmasa biz burda deildik ……. …….. ……..

  49. sercan yorum tarihi 7 Ocak, 2009 21:47

    atatürküm seni çok seviyoruzzzzzzzz

  50. lionelmessi yorum tarihi 7 Ocak, 2009 21:48

    iyiki zamanında sen varmışsın canım atatürkk üm

  51. mahsum yorum tarihi 11 Ocak, 2009 16:38

    kardeş geometri terimlerini yazdığın için teşekkürler

  52. süleyman demirel yorum tarihi 11 Ocak, 2009 20:29

    çok güzel bi şey
    benim çok işime yaradı sağolun

  53. gülay karababa yorum tarihi 15 Ocak, 2009 16:45

    sagol ata baba geometriyi niye çıkardı yazılıda hep 90ile 80alıyom

  54. sıla çağlar yorum tarihi 15 Ocak, 2009 17:22

    walla süper işime yaradı sağln

  55. melek baldangüzel yorum tarihi 21 Ocak, 2009 14:23

    walla ne yalan sölyim bunlar benmi hiççççççç işime yaramadı daha çok bilgi gerekio bana saten aradığım biiyi doğru düzgün bulsam şaşcammmmm……:(:(=s

  56. ezgican görücü yorum tarihi 24 Ocak, 2009 15:05

    bence gerçekten çok çok ama çok güzel olmuş atatürkle birkez daha gurur duydum bugün

  57. mesut dal yorum tarihi 28 Ocak, 2009 16:31

    bence çok ama çok güzel harika

  58. sefa cris yorum tarihi 3 Şubat, 2009 14:02

    güzüek çok uzun bide benim aradığım şeyler yok yani işte geometri kitabundan geometri terimleri vardı bunların açıklamaları yok örn boyut eğik yüzüy düzey vb. bunlar yok kardeş

  59. prenses kiz yorum tarihi 8 Şubat, 2009 15:37

    çok güzel ama benim ödevim için biraz uzun onun için yazmadım.ama emek gösterip yazanlarada teşekkür ederim.kısa ve öz olmalıymış…..

  60. pınar çetinkaya yorum tarihi 9 Şubat, 2009 14:32

    ya çok güzel de bi sorun var benim hocalarım niye bize matematik ten ödev veriyo bizene eskiden falan

  61. erda yorum tarihi 9 Şubat, 2009 16:28

    çoqq qüsel de çoq usun ya biras daha kısası yoq mu kiii… :s

  62. rana yorum tarihi 24 Şubat, 2009 17:19

    aradığımı hele şükür buldim

  63. ufuk kaya yorum tarihi 26 Şubat, 2009 12:14

    çokçok güzel

  64. güzel fakat... yorum tarihi 2 Mart, 2009 20:42

    çok süper ama çok fazla uzun çünkü benim bir yazılı ödevim var ve bunun için kısa olmalı teşekkürler

  65. simge yorum tarihi 25 Mart, 2009 20:31

    bana bu lazım deyil bana eski yeni kelimeleri lazım

  66. zeynepek göksun yorum tarihi 1 Nisan, 2009 00:12

    ben cok begendim ben şimdi sizlere tavsiye ediyorum buyrun okuyun

  67. jdybguyd yorum tarihi 7 Nisan, 2009 15:03

    aradığım hiç bir sey yok.kısacası beğenmedi

  68. raziyekarabela yorum tarihi 9 Nisan, 2009 14:49

    yazınızı cok beğendim. başarılarıyın devamını dilerim

  69. jhnvgn kç yorum tarihi 9 Nisan, 2009 19:31

    yha ben bu kitabın içindeki şeyleri arıom yaaaa

  70. kadir yorum tarihi 13 Nisan, 2009 19:47

    arkadaşlar az birşey kısaltırmısınız okulda gerekdi de lütfen

  71. kadir yorum tarihi 13 Nisan, 2009 19:49

    arkadaşlar bu kitap içindeki terimler işlemler çok değişik

  72. hiloş yorum tarihi 20 Nisan, 2009 16:26

    yha benim ardığım bilgi yOk lütfen daha geniş çaplı lsun ama buda güsel hahahahahahah

  73. fama karabaş yorum tarihi 26 Nisan, 2009 23:56

    çok qüsel

  74. beysA çetinkuŞ yorum tarihi 29 Nisan, 2009 16:47

    falla çoq tesekkur ederiM şu biliM adamlarınA yaa sayelerinDe BİLqisayar daN odevimi yapabiliyoruM=)

  75. rohat turhan yorum tarihi 29 Nisan, 2009 17:44

    yaa şu atatürküde ergenekona koyuyorlar ya ne salaklar ya

  76. emre aslan yorum tarihi 30 Nisan, 2009 10:51

    atatürk çok yaşa

  77. arif damarcı yorum tarihi 4 Mayıs, 2009 15:29

    azda bigi olsa 10 numara ama sizden bütün ödevleri koymalısınız

  78. ZAHİDE TEKİN yorum tarihi 8 Mayıs, 2009 15:15

    çok beğendim…..atatürk bunları yazdığı için ona herkes minettar…….

  79. fisun demir yorum tarihi 19 Mayıs, 2009 01:09

    <p>Atatürk’ün her alanda söylediği sözler çok etkileyici idi.hele bir tanesivar ki”yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur.burasını öyle bir ağaçlandırın ki, kör bir insan bile yeşillikler içinde olduğunu farketsin”<br />
    **şimdide güzel dilimiz Türkçe’ye çevrilmiş geometri kitabı. ileriyi düşünmesi ve yaptığının arkasında olacak kadar kontrollü ve sağlamcı…Mekanı cennet olsun…</p>
    <p>**Zübeyde Hanım’a helal olsun, böyle evladı dünyaya getirdiği için.</p>

  80. orhan yorum tarihi 21 Mayıs, 2009 15:24

    kardeş bu benim istedigim deil benim istedigim
    ATATÜRKÜN GEOMETRİ KİTABINDAN ÇOKGENLERLER İLGİLİ ÖRNEKLER

  81. buse yorum tarihi 30 Eylül, 2009 14:50

    hayır hiçte bie adam ne güzel anlatmış sn yanlış girmissin adamlara suç atma şimdi bn ardığmı buldum çk gzlll atatürke tşşkür ederiz

  82. aslınur yıldırım yorum tarihi 7 Ekim, 2009 16:49

    çok güzel olmuş. gerçek

  83. asya köse yorum tarihi 24 Ekim, 2009 11:26

    bence çok güzel

  84. süper yorum tarihi 15 Aralık, 2009 17:54

    saol emeğe sağlık

  85. furkan a. yorum tarihi 16 Aralık, 2009 15:48

    sagol kardeste resımlerını koysaydın daha ıyı etmıs olurdun buda ıyı (sayfa resimleri)

  86. derya yorum tarihi 20 Aralık, 2009 20:49

    çok güzel ya

  87. yakup çetinkurt yorum tarihi 21 Aralık, 2009 15:25

    şimdiki adamlarla eski adamlar arasında dünyalar kadar fark var;keçke insalarımız eskisi gibi kardeş olsalar şimdikiler ev soyuyolar adam öldürüyorlar

  88. semanur aydın yorum tarihi 22 Aralık, 2009 15:15

    öncelikle atama sonsuz saygılar ben çok beğendim çok işime yaradı herkese tawsiye ediyorum

  89. HİLALBAYRAM yorum tarihi 22 Aralık, 2009 16:38

    OKUMADIK AMA GÜZELE BENZİYOR

  90. burukan bektaş yorum tarihi 22 Aralık, 2009 17:56

    arkadaşlar bunu yazanın elini öpücem özellikle yunus yıldırım ardaşımız çok teşekkür ederim

  91. gamze ay yorum tarihi 22 Aralık, 2009 19:34

    elinize sağlık çok güzel olmuş 🙂 🙂

  92. uğur güneş yorum tarihi 22 Aralık, 2009 19:35

    süper (y)

  93. yskup çetinkurt yorum tarihi 23 Aralık, 2009 11:32

    hiç işime yaramıyo yetkililerrrrrrr ………………………….

  94. ferdi al yorum tarihi 24 Aralık, 2009 10:49

    çok güzer bir purogram

  95. feyzanur özalan yorum tarihi 24 Aralık, 2009 11:12

    çok güzel olmuş teşekkürler…

  96. MUSTAFA ODABAŞ yorum tarihi 24 Aralık, 2009 13:34

    BENCE ÇOK HARİKA VE ÇOK GEREKLİ BENİM VE TÜM ÖĞRENCİLERİN ÇOK İŞİNE YARIYOR

  97. dilan delen yorum tarihi 24 Aralık, 2009 18:42

    çok güzel ama benim aradığım bu değil. bu ödev öğretmenin gözüne girmem için çok iyi bir şans lütfen yardım edin

  98. ece yorum tarihi 25 Aralık, 2009 15:46

    güzel olmuş ama bnim istedigim konu degil 🙂

  99. kübra b. yorum tarihi 25 Aralık, 2009 17:40

    bu ne yaaaaaaaaaaaa herkes saçma sapan şeyler yazmışşşşşş

  100. görken özden yorum tarihi 25 Aralık, 2009 20:45

    fena değil bilgiler ama eksik. daha kapsamlı olabilirdi

  101. idil yorum tarihi 26 Aralık, 2009 17:21

    çoook güzel olmuş elinnize saglık ama daha ayrıntılı olabilirdi

  102. ferhat özdemir yorum tarihi 28 Aralık, 2009 19:00

    bence çok güzel olmuş atatürk e binlerce teşekür ediyorum

  103. kaan yılmaz yorum tarihi 30 Aralık, 2009 10:57

    çok beğendim tam aradiğim ödev

  104. derya güllü yorum tarihi 3 Ocak, 2010 20:29

    yha süper sitemişte nie daha önce görmedim sanki diğer siteden yaptım ödevimi:(:(

  105. bilge aras yorum tarihi 3 Ocak, 2010 21:29

    bence harika bir site istediğim ödevlerimin hepsini burada bulabiliyorum

  106. Şeyma Korlar yorum tarihi 5 Ocak, 2010 19:39

    Ne diyosunuz Ya doğru düzgün şeyler yazın !.. İşine yaramamışsa sus bişi deme herkez kafasına göre takılıyor!!!.. :@

  107. şekerkız yorum tarihi 6 Ocak, 2010 20:48

    çoooook açıklyıcı olmuş

  108. yusuf ::::: yorum tarihi 10 Ocak, 2010 14:43

    nerede esk,i terimler nerede sözler
    bir sürü konusu eksik

  109. melis erten yorum tarihi 19 Ocak, 2010 22:12

    güzel olmuş ama benim istediğim ey yok

  110. Yusuf Cem yorum tarihi 8 Şubat, 2010 22:21

    çok beğendim tam aradiğim ödev

  111. seda doğan yorum tarihi 11 Şubat, 2010 23:01

    çok güzel istedigimi buldum hemde fazlasını

  112. demet yorum tarihi 13 Şubat, 2010 13:58

    bu ödevi bana ögretmenim verdi valla çok güzel miş

  113. mısra yorum tarihi 15 Şubat, 2010 20:16

    ama güzelde bnm aradıgım degil

  114. . yorum tarihi 21 Şubat, 2010 13:13

    matematik performans ödevi atatürkün çokgenlerle ilgili çalışmaları diyor burada daha farklı :s.s

  115. feyza yorum tarihi 5 Mart, 2010 18:38

    BU KONU BENİM MATEMETİK PERFORMANS ÖDEVİMİN KONUSUYDU. BULANA KADARAKLA KARAYI SEÇTİM ŞU ARAPÇA KELİMELERİ YAZANA ÇOKKKTEŞEKKÜR EDERİMMM………:) xd

  116. x-men yorum tarihi 22 Mart, 2010 20:17

    atatürkü görmek isterdim . keşke atatürkün yazdığı kitabın gerçeği bende olsaydı

  117. özkan yorum tarihi 20 Nisan, 2010 18:35

    ufff performns/proje odewlernden nefret ederim!!!!!!!!!!

  118. MERVE yorum tarihi 29 Nisan, 2010 20:00

    Çok güzel ama çok uzun ben bunun hepsini nasıl yazyim???????

  119. ibrahim atik pirihan yorum tarihi 20 Ekim, 2010 14:02

    bu ranın adminine saol yada atatürke hengisine desemki ns bşver ama dersime ÇOK yardımcı oldu ÇOK güzel ama bunun hepsini nasıl yazammmm ben 😀 ?????????????? söleyin BEN BİGE atatürkü görmek isterdim BENDE PROIJEDEN NEFRET EDERİM AMA NAPALIM ÖZHAN

  120. ebrar yorum tarihi 20 Kasım, 2010 17:55

    süper performans ödevimden kesin 100 alcam bundan eminin

  121. esra yorum tarihi 21 Kasım, 2010 13:23

    aaa!!!ebrar benimde performans ödevim okadar güzell özetlemişler ki ben de kesin 100 alırım

  122. simmmmmmmm yorum tarihi 24 Kasım, 2010 19:26

    cok iyi

  123. serap ferah yorum tarihi 7 Aralık, 2010 14:44

    çok güzel olşşşşş

  124. mektio yorum tarihi 13 Aralık, 2010 14:30

    performanstan 100 alıcağımm oleyyyyyy

  125. Emre Yılanoğlu yorum tarihi 13 Aralık, 2010 17:05

    gerçekten mükemmel

  126. gülser erciyes yorum tarihi 14 Aralık, 2010 21:02

    süpeer oLmuus teşekkürLeeeer :))

  127. songul yorum tarihi 23 Aralık, 2010 14:56

    CoK GüZeL oLMuŞ..

  128. masal özkan yorum tarihi 29 Aralık, 2010 14:26

    çok gzl anlatmışlar…

  129. mustafa yorum tarihi 2 Ocak, 2011 19:19

    Burada kitap çok iyi anlatılmış fakat çokgenlerle ilgili yaptığı yeniliklere çok fazla değinilmemiştir.Yinede böyle bir çalışma yaptıkları için teşekkür ediyorum.

  130. gülgülsün kara yorum tarihi 4 Ocak, 2011 20:38

    mütHiŞŞŞŞŞŞ

  131. cemre aksoy yorum tarihi 6 Ocak, 2011 19:49

    çok uzzun ama gzlll

  132. elif tolga yorum tarihi 7 Ocak, 2011 18:52

    ya resimleri yokmu bunlar benim işime yaramaz

  133. çççççççççç yorum tarihi 19 Ocak, 2011 20:45

    Atatğrk’ün imsel bilgiler üzerine yaptığı çalışmlalar gerekli!

  134. faruk yorum tarihi 22 Ocak, 2011 12:04

    yha ben saatlerdir bu kitabın içindekinleri arıyorum

  135. zehra ANLİ yorum tarihi 9 Mart, 2011 19:41

    çooooook tşk ederim

  136. derya sezen yorum tarihi 23 Mart, 2011 20:38

    çk güsel çk teşekkür

  137. furkan yorum tarihi 30 Mart, 2011 21:01

    süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr(gerçekten) 11 yaşındayım ona göre

  138. rotinda :) yorum tarihi 13 Nisan, 2011 13:49

    çok uzunya bune biraz kısaltınbu yazıyı ömrümboyuncayazamam buneya ama yine de güzelolmuş saol 🙂

  139. onur samut yorum tarihi 3 Kasım, 2011 16:27

    ben ce bu çok uzun bana kısa lazım abi hacılar siz kısa olan bir yer biliyosanız yazasanıza yaaaa :d:D:D:D:D:D:D:D:D:D xD

  140. umut james yorum tarihi 31 Mart, 2012 21:08

    walla bence çok uzun
    bünyeme aykırı vir şey bu dur arkadaş
    😀

  141. ece yorum tarihi 25 Nisan, 2012 19:29

    türkçede ‘w’ harfi var mı ? amerika özentileri …
    ayrıca çok teşekkürler işime yaradı yazı

  142. 175) Atatürk’ün Osmanlıca’dan, Türkçe’ye Çevirdiği Terimler : Yeniden Ergenekon yorum tarihi 13 Aralık, 2014 17:45

Yorum yap