437) KRİZİN TÜRKÇESİ!

Yayin Tarihi 29 Kasım, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Ünlü ekonomistten kabus gibi Türkiye analizi

“Türkiye’yi izleyin, krizin en yoğun etkileri orada olacak”

Türkiye’de hükümetin krizi hafife aldığını ve önlem almakta geciktiğini söyleyen York Üniversitesi ekonomi profesörü David McNally, “Türkiye şu ana kadar krizden etkilenmedi. Ancak yüksek cari açığı nedeniyle en riskli ülkelerin başında geliyor. Yabancı sermaye akışı durursa felaket olur” dedi

Hükümetin global krizi hafife aldığı ve önlem almakta geciktiği eleştirilerine bir destek de York Üniversitesi ekonomi profesörü David McNally’den geldi. “Ekonomik krizde Türkiye ve Güney Afrika’yı izleyin, krizin etkisinin en yoğun hissedileceği ülkeler bunlar” diyen McNally, yüksek cari açık rakamlarının bu ülkeleri kırılgan yaptığını belirtti.

BBC’ye konuşan McNally, Türkiye ve Güney Afrika’nın cari açıklarının diğer gelişmekte olan ülkelere oranla daha yüksek olduğunun altını çizerek “Yüksek cari açık nedeniyle Türkiye yabancı sermaye akışına ciddi bir şekilde ihtiyaç duyuyor demek. Dolayısıyla bu krizin herhangi bir noktasında, Türkiye’ye yabancı sermaye akışı aksarsa bu, ülke ekonomisi için bir felaket demek olur. Bu durumda özellikle para biriminin değeri olumsuz etkilenir. Şimdiden bu yaşanmaya başladı” dedi. Krizden tüm sektörlerin etkileneceğini kaydeden McNally, özellikle yabancı yatırıma ve ihracata dayalı sektörlerin krizden en ağır etkileneceklerin başında geleceğini söyledi.

Hükümet krizi hafife aldı

McNally, Türkiye’nin global krizin ilk aşamasını hafif atlattığını ancak güvende olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “
Türkiye krizin şu aşamasına kadar İrlanda, İngiltere ya da ABD kadar etkilenmedi. Dolayısıyla, Türkiye krizin erken aşamalarının etkilerinden önemli ölçüde muaf kaldı şimdiye kadar. Kanada ekonomisi gibi, ağırlıklı olarak finansal olan krizin ilk aşamasının etkilerini daha az hasarla atlattılar ve bu nedenle güvende olduklarını düşündüler ama bence bu doğru değil. Çünkü uluslararası pazarların daraldığı, hatta çöktüğü bir aşamada (ki şu anda bu aşamadayız) uluslararası pazarlara ihracat yapma gereksinimi daha yüksek olan ülkeler krizden çok ciddi bir şekilde etkilenecekler ve işsizlik hızla ve çok ciddi bir şekilde yükselecek.”

Hükümetin krizi ilk aşamada hafife aldığının altını çizen McNally, IMF’nin ABD ve İngiltere gibi ülkelerde uygulanan ekonomik stratejinin tam tersini Türkiye’ye önereceğini belirtti. McNally, “IMF’yle yapılacak anlaşmanın ortaya koyduğu sorun, IMF’nin yardım karşılığı Türkiye’ye sunacağı talepler. IMF, Türkiye’ye aktaracağı paraları geri alabilmek için, kamu harcamalarında, devletin sunduğu hizmetlerde kısıntıya gidilmesini öngörüyor. Ancak ekonominin durgunluğa girdiği bir aşamada devletin de harcamalarını kısmasının resesyonu daha da kötü bir hale getirmekten başka bir etkisi olmaz” diye konuştu.

Dış ticaret açığı 10 ayda 63.4 milyar $’a çıktı

Yılın ilk 10 ayında ihracat geçen yılının aynı dönemine göre yüzde 33.3 artarak 114 milyar 963 milyon, ithalat yüzde 29.9 artarak 178 milyar 408 milyon, dış ticaret açığı yüzde 24.2 büyüyerek 63 milyar 445 milyon dolara ulaştı. Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 azalan ihracat 9 milyar 588 milyon dolar, ithalat yüzde 4.8 azalarak 14 milyar 883 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti, 5 milyar 295 milyon dolar dış ticaret açığı verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı dış ticaret gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 azalarak 9 milyar 588 milyon dolar, ithalat yüzde 4.8 azalarak 14 milyar 883 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 7.6 azalarak 5 milyar 731 milyon dolardan 5 milyar 295 milyon dolara geriledi.

VATAN

Paylaş:

Yorumlar

“437) KRİZİN TÜRKÇESİ!” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. sevgi ödlek yorum tarihi 29 Kasım, 2008 18:01

    ama görünen o ki;
    MİLLETE AİT OLAN HERSEYDEN ASLINDA YARARLANANLAR, BASDAKİLER VEDE ASİLER??!!DENENLER.
    O ARABALAR!!O ÜRETİMLER!O GELEN PARALAR!
    KİMLERE GİDİYOR?
    KENDİ CEMAATLERİNE.ZATEN YAPILAN HEZAPLARDA CIKAN GSMH.LARDA KENDİ SECMENLERİNE AİT.
    *YANİ DİGER HALK UMURLARINDA DEGİL!
    *ONLARI SECMEMİSSE!!
    DÜNYADA BÖYLE BİR MODEL DAHA VARMI?
    **YANİ ZATEN NORMAL İNSANLAR,KRİZDE YASIYORLAR.
    DAHA NE KRİZİ??
    **CEZAMI VERICEKLER?SECMEYENLERE??
    MERAK ETMEMEK ELDE DEGİL..BUNUN CEVABINI.
    *İ.H.NEREDE BİLEMİYORUZ.

  2. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 30 Kasım, 2008 01:47

    “Elhamdülillah biz krize şerbetliyiz.”
    Neüzibillah!

Yorum yap