386) Dilin Önemi

Yayin Tarihi 5 Kasım, 2019 
Kategori KÜLTÜREL, TÜRKÇE

DİLİN ÖNEMİ

Atatürk dilimiz Türkçe hakkında şu önemli uyarıyı yapmıştır:

“Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır… Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlâkının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.”

Spor haberlerini ve yorumlarını fırsat buldukça izlerim. 4 Kasım 2017 tarihinde oynanan Kayserispor-Trabzonspor maçının özetini sunan spikerin anlatımını hatırlıyorum.
Maç ( 0-0 ) berabere sonuçlanmış.
Maçı anlatan sunucu (spiker) diyor ki;
“Maçta başka gol olmayınca, maç 0-0 berabere sonuçlandı”
Bu anlatım nedir?
‘Başka’ kelimesi cümle içinde var olan bir şeyin tekrarının olup olmadığı için kullanılır. Yahu zaten maçta gol olmamış ‘başka’ nedir?
Bu anlatımı önemsiyorum. Çünkü;
Türkçeyi en güzel ve doğru kullananlar genelde Öğretmenler, Edebiyatçılar, Yazarlar, Maç Sunucuları (Spikerler), Sanatçılar, Siyasetçiler, Hukukçulardır.
Eğer bu meslek elemanları Türkçeyi güzel konuşamıyor, doğru yazılım ile ifade edemiyorsa Milli Kültür zafiyete uğruyor, Gençliğe kötü miras devrediliyor demektir.
Devletimizin bu hususta ciddi bir müdahalesi gerekmektedir.
Türkçe konuşalım, Türkçe yazalım, Türk’çe yaşayalım.
Esenlikler dilerim.

Bir gün Konfüçyüs’e sordular:
– Bir memleketi idare etmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?
Konfüçyüs şöyle cevap verdi;
– Hiç şüphesiz, dili gözden geçirmekle işe başlardım. Dil kusurlu olursa, kelimeler düşünceyi iyi anlatamaz. Düşünce iyi anlatılmazsa, yapılması gereken şeyler doğru yapılamaz. Vazifeler gereği gibi yapılmazsa, töre ve kültür bozulur. Töre ve kültür bozulursa, adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. İşte bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar mühim değildir.

YILMAZ KARAHAN

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap