380) TÜRKİYE-TATARİSTAN DOSTLUĞU
Yayin Tarihi 16 Şubat, 2009
Kategori TÜRK DÜNYASI
Abdullah Gül ve Mintimer Şaymiyev
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya’ya yaptığı devlet ziyaretinin Moskova ayağını tamamladıktan sonra, Tataristan’ın başkenti Kazan‘da devlet töreniyle karşlandı. Gül’ü karşılayan Tataristan Devlet Başkanı Mintimer Şaymiyev, “Evinize hoş geldiniz” diye kucakladı. Gül, işadamlarına her alanda daha fazla işbirliği çağrısı yaptı. Ünlü Kul Şerif Camisi‘ni gezen Gül’e Kazan Üniversitesi’nde fahri doktora ünvanı da verildi
Abdullah Gül, Türkiye’den Tataristan‘a ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirerek tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Gül’e havalimanında en yüksek değerdeki misafirlere ikram edilen ekmek, tuz ve milli Tatar tatlısı çakçak ikram edildi. Başkent Kazan’da gerçekleştirilen Tatar-Türk İş Forumu’nun açılışına katılan Gül, burada bir konuşma yaptı.
Tataristan Cumhurbaşkanı Şaymiyev’in gerek Sovyet döneminde gerekse şimdi önemli siyasi roller üstlendiğine dikkat çeken Gül, “Bir zamanlar ne sizin bizden ne de bizim sizden haberimiz vardı. Artık dünya değişti. İlişkiler gelişiyor. Kardeşler birbirini buluyor. Her alanda yeni işbirlikleri kuruluyor.” diye konuştu.
Abdullah Gül ve Tataristan Başbakanı Ferit Muhammetşin
Tataristan’ın iş hayatıyla ilgili kendisine kapsamlı bilgiler aktarıldığını söyleyen Gül, Tataristan’ın ağır sanayisinin Rusya ekonomisi içinde önemli yer tuttuğunu, dünya ekonomisiyle de ne kadar ilişkili olduğunu bir kez daha gördüğünü belirtti. Gül, “Bu başarılar Türkiye için büyük sevinç kaynağıdır.” dedi. Alabuga serbest ticaret bölgesindeki Türk yatırımlarının Tataristan’a duyulan güvenin göstergesi olduğuna işaret eden Gül, Şaymiyev ile yaptıkları konuşmada, yatırımları teşvik etme konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül, işadamlarına, “Daha çok iş yapın. Ortak hedefler peşinde koşun. Sadece sanayi ve inşaat alanında değil, her alanda...” diye seslendi. Üniversitelere ve bilim kuruluşlarına da Tataristan’daki kurumlarla yakın ilişki kurma çağrısı yapan Gül, Tataristan’ın kültür tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, karşılıklı kültürel faaliyetlerin geliştirilmesinin önemini vurguladı.
Gümrük sorunlarını gidermek için Rus yönetimi kararlı
Gül ve Şaymiyev Kazan’da Kul Şerif Camii’nde
Türkiye ile Tataristan arasında 2002 yılında 27 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008 yılında 3 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Gül, “5 yıllık süreçte bu, inanılmaz bir artış. Bunun devam edeceğine inanıyorum.” dedi. Moskova’daki temasları çerçevesinde Türkiye ile Rusya arasındaki ticareti kolaylaştırma yönünde çeşitli çalışmalar yapıldığını aktaran Gül, özellikle gümrüklerdeki zorlukların giderilmesi konusunda Rus yönetiminin kararlı bir tavır sergilediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasının ardından Şaymiyev ayağa kalkarak Gül’e sarıldı.
Gül’e fahri doktora ünvanı verildi
Cumhurbaşkanı Gül, Kazan Üniversitesi’ni de ziyaret etti. Gül’e burada fahri doktora unvanı verildi. Türkiye ve Tataristan, yatırım ve finans sektöründe de ilişkilerin geliştirilmesini hedefliyor. 2008 yılında taraflar arasında ticaret 2007’de iki kat artarak 2,9 milyar dolara ulaştı. Türkiye, Tataristan’ın doğrudan ticaret yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Tataristan, Türkiye’ye petrol ve petrol ürünleri, kimyasal maddeler, taşıma araçları, metal, mobilya ihraç ediyor. Türkiye de Tataristan’a meyve sebze, işlenmiş kimyasal ürünler, hafif endüstri ürünleri ve diğer işlenmiş ürünler satıyor.
Gül, Kremlin Sarayı’nda Rusya’daki müftülerle görüştü
Kazan Kul Şerif Camisi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tataristan’a geçmeden önce sabah saatlerinde Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, başkan yardımcısı Mustafa Kütükçü, Mordovya Cumhuriyeti müftüsü Raşid Halikov’la Kremlin Sarayı’nda görüştü. Görüşmeye Türkiye Moskova büyükelçisi Halil Akıncı ve din işleri müşaviri Bekir Gerek de katıldı.
Gül, görüşmede inançlar ve etnik yapılar arasında diyalog ve işbirliğine dikkat çekerek, “Özellikle çok milletli ve farklı dinlerin bir arada bulunduğu ülkelerde bu diyalog çok daha önemli. Bu şekilde insanların huzuru garanti altına alınırken, tüm dünyanın istikrar ve barışına da katkı sağlanmış olur.” dedi. İslam’ın doğru anlaşılabilmesi için ortaya konulacak çabaların önemine işaret eden Gül, yanlış yorumlanması ve tahrifinin önüne geçmek için aydınlanma ve doğru bilginin önemine işaret etti. Gaynuddin de yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu’nda 1998’de kurulan Dinlerarası Konsey’le birlikte farklı etnik milletler ve dinler arasında tolerans ve karşılıklı saygının geliştiğini ifade etti. Rusya’da yürüttükleri çalışmalar hakkında Gül’ü bilgilendiren Gaynuddin, Rusya Müftüler Konseyi ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı arasında geçen yıl imzalanan anlaşmayı hatırlattı. Anlaşma iki ülke ilişkilerinin daha ileriye taşınması için din işleri ve eğitiminde işbirliğinin geliştirilmesini öngörüyor. Moskova merkez cami inşaatı ile ilgili de bilgi veren Rusya Müftüler Konseyi başkanı, Türkiye’nin camiye sağladığı destekten dolayı teşekkür etti.
TÜRK DÜNYASI HABER MERKEZİ
Yorumlar
“380) TÜRKİYE-TATARİSTAN DOSTLUĞU” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
Sayın Cumhurbaşkanına saygılar.
Kendilerine biri; “papazların değil, daha çok Türk ve müslümanların arasında daha bir gülleştiklerini” söylemeli.
Ve bu yöndeki adımlarını sıklaştırmalı.
İslam dünyası da kurtuluşlarına ancak Türklerin hakimiyeti sayesinde ulaşabilir.
Niçin?
Tarih tekerrürdür de onun için.