364) “Alternatif Yılbaşı Kutlaması” Ne Demek Oluyor?
Yayin Tarihi 31 Aralık, 2015
Kategori SOSYAL
Alternatif Yılbaşı Kutlaması !
Müteaddit defalar uyarılarımıza rağmen hala “Alternatif Yılbaşı Kutlaması” adı altında 1 Ocak da “Mekke’nin Fethi” kutlamaları düzenlemek, insanları aldatmaktan başka bir şey değildir.
Çünkü;
1) Mekke; 1 Ocak’da değil, 11 Ocak 630 yılında feth olunmuştur.
2) Mekke’nin fethi, Hicretin 8. yılında Ramazan Ay’ının 20. gününde gerçekleşmiştir.
Soru-Yorum:
1) Hangi takvimi benimsiyorsunuz? Miladi mi, Hicri mi?
Bildiğimiz kadarı ile dini günler ve bayramlar Hicri takvime göre değerlendirilir.
2) Peygamber Efendimiz Miladi takvime göre 20 Nisan 571’de doğmuştur. Hicri takvime göre Rebiülevvel Ay’ının 11. Günü doğmuştur. Tüm İslam Aleminde Peygamber Efendimizin doğum günü “Mevlid Kandili” adı altında Hicri takvime göre kutlanır. Yani Efendimizin doğum gecesini 22 Aralık 2015 günü kutladık. Ayrıca Hicri takvim Ay yılına(1 yıl 355 gün) göre hesaplandığı için “Mevlid Kandilini” 2015 yılının 2 Ocak günü de kutlamıştık. Böylelikle Miladi takvime göre Peygamber Efendimizin doğumunu 2015 yılında 2 defa kutlamış oluyoruz. Bu mümkün mü? O halde dini günlerin kutlamasının Hicri takvime göre yapılması doğru olacaktır. Nisan Ay’ının 3. Haftası Ülkemizde yapılan “Kutlu Doğum Haftası” ise sadece Peygamber efendimizi anma ve anlatma etkinliği olduğu için yararlı olduğuna inanıyorum.
3) Mekke’nin fethi bir olaydır. Kerbela’da bir olaydır. Kerbela olayı Miladi takvime göre 10 Ekim 680 tarihinde olmuştur. Hicri takvime göre, Hicretin 61. yılında Muharrem Ay’ının 10. gününde olmuştur. Her yıl Hicri takvime göre “Kerbela Olayı” anlatılır, Hz. Hüseyin ve Şehitler anılır. Rahmetler olsun.
Madem Mekke’nin fethi miladi takvime göre kutlanıyorsa, neden Kerbela Olayı da her yıl Miladi takvime göre 10 Ekim’de anılmıyor?
4) Kime ve neye karşı Mekke’nin fethi “alternatif” oluyor? “Mekke, Noel Baba’ya karşı” böyle bir anlayış oluşuyor, bu doğru mu? Bu kutsal şehrin adını, din istismarcısı birkaç kişinin siyasi menfaatleri için kullanmak uygun mu?
5) “Yılbaşı Kutlaması” kelimelerini kullanmakla Miladi takvime uyulduğu anlaşılmıyor mu?
Ancak şunu da belirtmek isterim ki; “Alternatif Yılbaşı Kutlaması” başlığı kullanmadan “Mekke’nin Fethi” hergün anlatılıp, kutlanabilir.
Sağlıklı ve huzurlu yeni yıllar dileği ile
YILMAZ KARAHAN
Yorumlar
Yorum yap