328) ABD VE TÜRKİYE EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?
Yayin Tarihi 22 Aralık, 2008
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ
ABD VE TÜRKİYE EKONOMİSİ
NEREYE GİDİYOR?
Peki, şimdi ne oldu da herkes ayağa kalktı?
Kurtara, kurtara ayakta tuttukları firmalar ve onların yaslandıkları bankaların kendileri de kâğıt satıyorlar. Bir anlamda para basıyorlar. Bas kâğıdı, bas doları sisteminin artık sonuna gelindi.
Şimdi düşünebiliyor musunuz, Amerika’da hem nakit sıkıntısı var, hem de ABD gayri safi milli hâsılasının 30 katı dolar, dünyada dolaşmaya devam ediyor. Bu dolarların bir kısmı Amerika’ya geri dönecek. Çünkü krizden dolayı Amerika’da mal ve hizmetler %16,7 ucuzlamış durumda.
Karşılığı olmayan dolarlar Amerika’ya döndükçe, enflasyon baskısı artacak. Piyasadan bu paraları geri çekmek için faizleri artırmak zorunda kalacaklar. Bu sefer nakit sıkıntısı ve zorunlu değer düşürme yoluna (devalüasyona) gidecekler.
Amerika’nın ve dolayısı ile doların itibarı düştükçe, dönen dolar miktarı artacak. Bu döngü hızlanarak sürerse dolar dünyada değişim değeri olma niteliğini kaybedecek. İşte ABD o zaman batar.
Bunu durdurmanın ve ABD’yi yeniden güvenilir devlet yapmanın tek yolu var. Devlet denetimini artırmak, yetkileri merkezileştirmek ve para basma yetkisini (kâğıt) yalnızca devlete tanımaktır. Yani devlet kapitalizmidir. Çin ve Rusya’da olduğu gibi.
Şimdi Amerika’da Bush, Bernake ve Paulson üçlüsüne “Bolşevik Troyka” diyorlar.
Maliye Bakanı Paulson’un diz çöküp yalvarmasının nedeni budur.
Doların değişim aracı olarak yoluna devam etmesi için Amerikan savaş makinesi devreye girecektir. İran’ın doları değişim aracı olmaktan çıkarınca Amerika’nın nasırına zaten basmıştı. Nükleer bir anlamda bahane idi. Tıpkı Saddam’ın “petrolü dolar ile satmayacağım” deyince başına gelenler gibi.
Şimdi gelelim ülkemize, Türkiye’de 158 milyar dolar mevcudu var. Bunun yaklaşık 100 milyar doları yabancı bankalarda duruyor. Bunlar batarsa Türkiye yetmiş sente muhtaç kalır.
Türk Halkı 550 milyar dolar iç-dış borç, 50 milyar dolar cari açık, işsizlik ve dışarıdan yönetilen bir Türkiye ile karşı karşıyadır. Şimdi yabancı bankalar ve özelleştirmeleri savunanlar bir yerlerine kına yaksınlar. Buna karşı direnenlere 1930 kalıntıları, paranoyalar diyorlardı.
Bu krizden sonra “devletleştirme” sözcüğü herkesin kulağına başka bir hoşlukta gelecek.
Bülent Esinoğlu
Yorumlar
“328) ABD VE TÜRKİYE EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
Put çöküyor.
Bakalım, putsuz kalanlar o zaman nerelerde yeni putlar arayacaklar.