323) DİKKAT! AV MEVSİMİ BAŞLIYOR!
Yayin Tarihi 4 Ağustos, 2008
Kategori BASIN-YAYIN
2008-2009
Av tarihleri belli oldu
Türkiye’nin coğrafi yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından av turizminin gelişmesine elverişli konumdadır. Av turizmine açılacak avlaklar, ülkemizin av hayvanı potansiyeli dikkate alınarak, Orman Bakanlığı (Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü) tarafından tespit ve ilan edilmektedir. Yabancı turist avcılar, Orman Bakanlığınca A Grubu Seyahat Acentelerine verilen Av Turizmi İzin Belgesi ile avlanabilmektedirler. Ayrıca, yabancı turist avcılar Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-yaban Hayatı Genel Müdürlüğünce tescil edilen özel avlaklarda, sadece buralarda üretilip serbest bırakılan türleri avlayabilmektedir.
Seyahat Acenteleri aracılığıyla avlanabilen yabancı turist avcılar, 6136 Sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik ve MAK (Merkez Av Komisyonu) nun ilgili kararına göre, av tüfeği ve aksamını beraberlerinde getirebilmektedirler.
Av İzin Belgeleri’nde; av partisine katılacak avcının adı, soyadı, uyruğu, yurdumuza giriş ve çıkış yapacakları gümrük kapıları ve tarihleri, avlanacakları yer, avlanma tarihleri ve avlayabilecekleri av hayvanı türleri ve sayıları belirtilmektedir.
Türkiye’ de Avlanabilen Av Hayvanları
Türkiye’de avlanılmasına izin verilen yaban hayvanları türlerine ve avlanma sürelerine göre yıldan yıla değişmektedir. Bu değişiklikler her yıl düzenlenen Merkez Av Komisyonu Kararları ile belirlenir.
Büyük av hayvanlarından ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi (şamua), yaban keçisi (bezoar), yaban domuzu, vaşak, kurt, çakal, tilki, av turizmi başlığı altında yerli ve yabancı avcıların kullanımına bedeli karşılığı sunulmuştur. Bunların dışında kalan avların, yabancı avcılara avlatılması sadece özel avlaklarda mümkündür. Yabancı avcılar özel avlakların haricinde, yukarıda adı geçen av hayvanlarından başka av hayvanlarını avlayamazlar.
2008-2009 av döneminde avı yasak olan hayvanların listesi ve av tarihleri belirlendi. Buna göre, avlanma dönemi ilk olarak Ege `de 9 Ağustos 2008 tarihinde başlayacak, 25 Ocak 2009 “da sona erecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı “nın, 2008-2009 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. Karara göre, `1. Grup bıldırcın ve üveyik avı` için
Ege `de avlanma tarihi 9 Ağustos “ta başlayacak, 25 Ocak 2009 “da sona erecek.
Diğer bölgelerdeki av tarihleri şöyle: `
Akdeniz `de 16 Ağustos 2008 – 25 Ocak 2009 ,
Marmara `da 16 Ağustos 2008 -25 Ocak 2009 ,
İç Anadolu 16 Ağustos 2008 – 11 Ocak 2009 ,
Doğu Anadolu 16 Ağustos 2008 – 25 Ocak 2009 ,
Doğu Karadeniz 23 Ağustos 2008 – 25 Ocak 2009 ,
Batı Karadeniz 16 Ağustos 2008 – 11 Ocak 2009 ,
Güneydoğu Anadolu 9 Ağustos 2008 -25 Ocak 2009″
MEMELİLER İÇİN AVLANMA SÜRELERİ
“Yaban tavşanı, adatavşanı, tilki, kaya sansarı, ağaçsansarı avı` için Ege “de avlanma tarihi 27 Eylül”de başlayacak, 11 Ocak 2009 “da sona erecek. Diğer bölgelerdeki av tarihleri şöyle:
Akdeniz ve İç Anadolu 11 Ekim 2008 -11 Ocak 2009 ,
Marmara 4 Ekim 2008 -21 Ocak 2009 ,
Doğu Anadolu , Doğu Karadeniz , Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu “da 11 Ekim 2008 – 25 Ocak 2009″
“Yaban domuzu ve çakal avı” için Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde avlanma tarihi 9 Ağustos “ta başlayacak 22 Şubat 2009″da sona erecek.
Akdeniz , Marmara , İç Anadolu , Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz “de 16 Ağustos 2008 -22 Şubat 2009 tarihleri arasında avlanma gerçekleştirilebilecek. Doğu Karadeniz Bölgesi “nde ise avlanma tarihi 23 Ağustos 2008 – 22 Şubat 2009 olarak belirlendi.
Ayrıca, il veya ilçe sınırları dahilinde, avı tamamen yasak olan av hayvanları ile avlanmasının serbest olduğu illerde ve sahalarda av hayvanlarına göre avlanma limitleri de belirlendi.
Yorumlar
“323) DİKKAT! AV MEVSİMİ BAŞLIYOR!” yazisina 4 Yorum yapilmis
Yorum yap
av ve yabanhayatını çok seviyorum özellikle kuş avlarını severim
Rasgele…
Bugün önemli bir gün 15/08/2009
ÜLKEMİZİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNDE AV SEZONU AÇILDI .
Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ölümlere sebep olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sonucunda oluşmaktadır. Balıklar, çevre kirlenmesinden en çok zarar gören canlıların başında gelir.
Sanayi artıkları, spreyler, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, av fişekleri ,içinde eskiden keçe şimdi plastik olan itekleyiciler , ve en önemlisi kurşun hepimizin bildiği gibi Roma imparatorluğunun çökmesine kurşun kaplardan içilen su ve şarap neden olmuştur kurşun ağır mineraldir BENZİN İÇİNE OKTANINI YÜKSELTMEK İÇİN KATILIR,yol kenarından otlatılan hayvanların et ve sütünden insana geçer orada birikir . siz avcıların rasgele attığınız kilolarca kursun oralardan beslenen diğer hayvanatı zehirler. gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etmenlerdir.
Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve hayvanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Fiçekleri toplayıp av bayilerine vermemiz gerekir. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız
Hepinize güzel, temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim. Kendinizi iki aylık bir tavşan yavrusu hissetmeniz dileğimle..dikkat edin AV MEVSİMİ AÇILDI HEMDE 24 SAAT.
O P
av mevsimi kapanma ve açılma zamanı’nı öğrenmek istiyorum cevabınızı bekleyeceğim
AV MEVSİMLERİ; “TÜRKİYE ATICILIK VE AVCILIK FEDERASYONU” TARAFINDAN HER YIL YENİDEN TESPİT EDİLMEKTEDİR.
BU HUSUSTA BİLGİ EDİNMEK İÇİN, FEDERASYON’UN http://www.taf.gov.tr/ ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.
RASTGELE…