30) ATATÜRK’LE KONUŞMA-2
Yayin Tarihi 15 Nisan, 2008
Kategori ATATÜRK
ATATÜRK’ÜN
General Harbord ve United Press Muhabirine
Telgrafla verdiği Mülakatları
Birinci Dünya Savaş’ında, General Pershing’in kurmay başkanı bulunan General Harbord 1919 Eylülünde Sivas’a gelir ve burada Mustafa Kemâl’le görüşür, General bir hayli konuştuktan sonra sözlerine şunları ekler:
– Ben bu göreve getirildiğim zaman Türk tarihini okudum. Gördüm ki milletiniz büyük ordular hazırlamış, büyük kumandanlar yetiştirmiştir. Bunu yapan bir millet, mutlâka bir medeniyet sahibi olmalıdır. Bunu beğenirim. Fakat bugünkü durumumuza bakalım. Başta Almanya olmak üzere dört bağlaşıktınız. Dört sene savaştınız, sonuçta yenildiniz. Dördünüz bir arada yapamadığınız bir şeyi, bu vaziyetimizde tek başınıza yapmayı nasıl düşünebilirsiniz? Fertlerin intihar ettiğini vakit vakit görürüz. Şimdi de bir milletin intiharına mı şahit olacağız!
Atatürk, büyük bir heyecan içinde bu sözlere aşağıdaki cevabı vermişler:
”- Generale teşekkür ederim. Tarihimizi okumuş, milletimizin büyük ordular, büyük kumandanlar yetiştirdiğini, bunun için milletimizin bir medeniyete sahip olması gerektiğini anlıyor ve kabul ediyor. Fakat şunu bilmesini isterim ki biz, emperyalistlerin pençesine düşen bir kuş gibi alıştıra alıştıra, sefil bir ölüme mahkûm olmaktansa babalarımızın oğlu olma niteliğimizle vuruşa vuruşa ölmeği tercih ediyoruz.”
Atatürk, bu son sözleri söylerken, avucu ile, bir pençeye düşmüş bir kuş işareti yapıyor ve avucunu sıkarak yavaş yavaş ve sefil ölümün şeklini gösteriyor.
Harbord, ve arkadaşları sessizce ayağa kalkıyorlar:
– Biz de olsak öyle yapardık…
Diyorlar ve Atatürk’le arkadaşlarının elini sessizce sıkarak oradan uzaklaşıyorlar.
Vatan, 10 Kasım 1952
“Mustafa Kemâl Paşa’nın United Press Muhabirine Telgraf ile Verdiği Mülâkat”
Amerika ve Avrupa’da kırk, elli milyon okuyucusu olan bin iki yüz gazeteye telgraf haberleri veren United Press’in Roma’daki temsilcisi genel merkezinden aldığı emir üzerine aşağıdaki soruları Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemâl Paşa’ya telgrafla sormuş ve yine telgrafla aşağıdaki cevapları almıştır.
– Zat-ı devletleri, İzmir sorununun barış yolu ile çözülmesi için yeni Yunan hükûmeti ile doğrudan doğruya veyahut bağlaşıkların veya Amerika’nın aracılığıyla görüşmelere girişmeyi arzu ediyor musunuz?
”- İzmir her yönü ile Türk memleketidir, Anadolu’nun ayrılmaz bir parçasıdır.
Kan dökmeğe taraftar olmayan milletimiz haklarının teslim edilmesi ve vatanı derhal boşaltıldığı takdirde uzlaşma ve barış görüşmelerine hazırdır. Bu görüşmenin doğrudan doğruya Yunan hükûmetiyle yapılmasını yeğleriz..
Amerika’nın iyi niyetli aracılığı ve insaniyet girişimini dahi memnuniyetle karşılarız.”
-Sevres Antlaşmasının düzenlenmesi hakkında Türk milliyetçilerinin fikirleri nedir? Sözü geçen antlaşmada ne gibi değişiklikler yapılmasını arzu ediyorlar!
”- Siyasî zafer hukuki, ekonomik ve mallarımızı yok etmeğe ve sonucunda hayat hakkımızı reddederek ve hükümsüz kılmaya yöneltilmiş olan Sevres Antlaşması bizce var olmamıştır. Askeri zafer ve egemenliğimizi sağlayacak bir barış antlaşması amaçlarımızın en kutsalıdır.”
– Sizinle Yunanlılar arasında barış halinin kurulması olasılığı sonucunda Yunanistan’a karşı izleyeceğiniz siyaset ne olacaktır!
”- Yunanlıların Türkiye’ye ilişkin istilâcı isteklerine son vermeleri koşuluyla tarafımızdan takip edilerek siyasetin en hakiki dostluk esasına dayandırılacağından şüphe etmeyiniz.”
– İngiltere Karadeniz ve Akdeniz boğazlarını bırakmak istemediğinden dolayı İstanbul sorununun çözümü için ne gibi düzenleme kabul edeceksiniz!
”- İstanbul olduğu gibi kayıtsız ve şartsız Türk egemenliği altında olmak ve güvenliği korunmak şartlarıyla Karadeniz ve Çanakkale boğazlarında serbest geçiş şartları kararlaştırılabilir.”
– Türk milliyetçilerinin Amerika hakkındaki fikirleri nedir?
”- Türkiye halkı Amerika’yı iyi işler yapan ve insancıl ve özgürlük koruyucusu özellikleriyle tanır. Memleketimiz içerisinde üstlendiğimiz çağdaşlık ve gelişme yolundaki çalışmalarda Amerika kaynaklarından en üst düzeyde yararlanmayı diliyoruz.”
– Gelecekte ne gibi bir siyaset takip edeceksiniz?
”- Memleketimiz haraptır; milletimiz fakirdir, eğitim ve öğretim aşağı düzeydedir, ekonomimiz zayıftır. Memleketimizi geliştirme ve milletimizi aydınlatma ve refaha kavuşturma biricik ve kesin isteğimizdir. Böylelikle barış ve sakinlik içinde uygarlığın ciddî çalışmalarına ihtiyacımız var. Gelecekteki politikamız bu ihtiyaçları karşılamaya yöneltilmiş olacaktır.”
Hâkimiyet-i Milliye, 17 Ocak 1921
HEDDAM
Yorumlar
“30) ATATÜRK’LE KONUŞMA-2” yazisina 3 Yorum yapilmis
Yorum yap
AH ATAM,BİRDE GEL SİMDİ GÖR:(ONURUMUZ NE HALE GETIRILDI!1950 LERDEN İTİBAREN..HALA DAHA DİRENIYORUZ!NE GÜCLÜYMÜSÜZ!NASILDA İNCE ANLAMLAR YÜKLİYEREK CEVAPLAR VERMİSSİN..GELDE SİMDİ GÖR!NASILDA SİKAYET ETME BASİRETSİZLİGİ İCİNDE KIVRANMISLAR!!YILLARCA!HAYRET!HİC TÜRKÜM DİYEN YOK!BEN SÖYLEDIGIMDE İSE YÜZLERİNDE HİCBİR ANLAM İFADE ETMEYEN BOSLUKLA BAKAN ADAMLAR VAR:( İSTANBULDA!BENIM SASTIGIM ESAS KONU, ANADOLUYU BUNLARMI İSGAL ETMİSLER!UZUN YILLAR!YANİ ANADOLU COK MÜHİMDİ BİZİM İCİN.AMA ÜLKEMİZ ONLAR İCİN ÖYLE GÖRÜNMÜYOR!ÖNCE K.DENİZLİLER GELDİ..SONRA DİGERLERİ.VE YAVAS YAVAS ALISTIRA ALISTIRA..SİMDİDE HİİC KORKMADAN, KÜSTAHCA!TÜM SÖZLERİN YERİNİ BULDU.VE DİLERİM KABUS OLSUN.
*HERKES KENDİ BASINA DEVLET OLMUS MEGERSE!!AH ATAM DİZİLERLE BİZE NELER EMPOZE ETMEYE CALISIYORLAR BİR BİLSEN..
-O KADAR İNCİNDİKKİ:( AH!ATAM BUNLAR SENİN TOZUN OLAMAZLARMIS..KİMLERMİ?**BIRAKTIGIN HERSEYİ DEGİSTİRMEYE KALKANLAR VEDE HİC ALDIRMAYIP!SENİ TOZLU RAFLARDAN BİLE SİLMEYE CALISANLAR..VEDE KENDİLERİNİ OTORİTE KABUL EDİP! BUGÜNLERİ HAZIRLAYANLAR:(BUNCA SENE!BİRDE KORUYANLAR VAR.
*ONLARMI?ONLARI TIKISTIRIYORLAR:( GÖZÖNÜNDEN KALDIRIYORLAR!HİC HAYIR DEGİL GİBİ..TÜM BUNLAR:(
*YARADANA SIGINDIM.AMA ERKEK NESLİNE GÖRDÜGÜM YERDE 2 KELAM EDİYORUM.ANLIYORLARMI?BENCE YAZIKKİ COGUNLUK ANLAMAYI DENEMİYOR BİLE!ONLAR KENDİLERİ KANUN!DİLERİM ÖLÜRÜRMDE TÜRKİYENİN PARCALANDIGINI GÖRMEM.
yaniliyorsunuz, mayis 1938 den sonra bu hale ve daha beterine getirilmek icin ugrasildi. basarmak uzereler ancak daha yapilabilecek cok sey var.
hastaligi tedavi ecebilmek icin teshisi doru koymak gerekiyor.
düşüncelerinize katılmamak mümkün değildir saygılar