266) AKP, ASKERİ BÖLGELERİ DE SATMAYA KALKIŞTI!
Yayin Tarihi 15 Haziran, 2008
Kategori BASIN-YAYIN
AKP Askeri Bölgeleri de
satmaya kalkıştı!
Meclis’teki görüşmeler sırasında hükümete sert tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, “Askeri yasak bölgeler ile stratejik alanların Genelkurmay’ın görüşü alınmadan yabancılara satılması ülke güvenliğini tehlikeye düşürür” dedi.
MHP‘li Oktay Vural ile, CHP‘li Kemal Kılıçdaroğlu iktidara mensup milletvekilleriyle sert tartışmalar yaptı.
BÜYÜK TEPKİ ÇEKEN YASA TASARISI GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR
AKP‘nin ısrarla Meclis’e getirdiği yeni tasarıda askeri bölgeler ile stratejik alanların satış izni valilere bırakılıyor. Çok önemli araziler bile Genelkurmay Başkanlığı’nın haberi olmadan satılabilecek
TBMM‘de yabancılara toprak satışı yasa tasarısı ele alınırken, AKP milletvekillerinin askeri bölgeler ile stratejik alanların yabancı şirketlere satışına olanak tanımak amacıyla verdiği önerge muhalefet partilerinin sert tepkisine neden oldu. Tepki üzerine yarım kalan tasarının görüşmelerinin ardından, tasarı komisyona tekrar geri çekildi. Tasarı salı günü TBMM Adalet Komisyonu’nda tekrar görüşülecek.
Yaptıkları her şey Türkiye’nin aleyhine
CHP Ordu milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Rahmi Güner tasarıya baştan beri karşı olduklarını, teklif edilen önergenin ise kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. AKP iktidarının Türkiye Cumhuriyeti’nin faydasına olan hiçbir şey yapmamasını hayretler içerisinde izlediklerini belirten Güner, “Biz CHP olarak AKP’nin yaptıklarını ya da yapmak istediklerini anlamakta çok zorlanıyoruz. Bazen acaba biz hangi ülkede yaşıyoruz şeklinde düşünmekten bile insan kendisini alamıyor. AKP iktidarı maalesef yabancıların menfaatine yarayacak işler yapıyor. AKP inatla bunu ısıtıp ısıtıp TBMM‘nin önüne getirmek istiyor. Tasarının 36. maddesine göre yabancı şirketler ana faaliyetlerini sınırlı ayni haklar çerçevesinde bir başka şirkete devredebilecekler. Hisse devrili şirketler için de aynı esaslar geçerli. Bunlar çok ciddi sonuçlar doğurabilecek düzenlemelerdir” şeklinde konuştu.
Askeri alanların satış izni valilikten
Askeri yasak bölgeler ile stratejik alanların durumunun valiliklerin il komisyonlarının uygunluk kararına bırakılmasının da tartışılır bir konu olduğunu söyleyen Güner, “Valiler elbette bir ilde devletin yetkili kişileridir. Ancak bu tür kararlar Genelkurmay Başkanlığı’ndan bağımsız alınamaz. Buraların tasarrufu valilerin iznine bırakılamaz. Bu ulusal çıkarlarımız açısından da doğru olmaz. Türkiye’nin güvenliği açısından da önemli bir konudur” diye konuştu. AKP’nin ortaya koyduğu çalışmalarla Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını zedeleyecek icraatlar ortaya koyduğunu da savunan Güner şunları kaydetti: “Yasalaştığı takdirde elbette yine Anayasa Mahkemesine itiraz edeceğiz.”.
AKP’nin tek kriteri para olmuş
MHP Adalet Komisyonu üyesi ve Ordu milletvekili Rıdvan Yalçın ise MHP‘nin tasarıya başından beri karşı olduğunu belirterek, “AKP’nin içinde bulunduğu süreçte tek kriteri paradır. Bunun dışında hiçbir şeyi düşünmüyorlar. Vatan toprağının bedeli neyle ölçülür?” şeklinde konuştu.
Ülke toprağı namustur, şehit kanıdır
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ise, toprak satışları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Para sağlamak için topraklarımızın satışından medet umar hâle gelinmişse bu hükümetin başarısızlığının en belirgin bir göstergesidir. Ülke toprağı namustur, şehit kanıdır; ecdadın kanıyla, canıyla bizlere emanetidir. Emanete ihanet etmenin bedeli ise çok ağırdır.”
Satışlar kontrol edilemiyor halk yanıltılıyor
Tapu kadastro eski Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya AKP’nin toprak satışlarıyla ilgili tavrını eleştirerek, “bugüne kadar Hatay, Kilis, Antep, Urfa, Antalya gibi illerin binde 5’i satıldı. Bu bir kayıp, yani satılmış yerler gitti. Şimdi yeniden başlıyor. İl ve ilçelerde imar planının yüzde 10’u aşılmışsa ne olacak? Toprak satışlarını tapu müdürleri bile kontrol edemiyor, Vali ve Vali Yardımcıları nasıl kontrol edecek. Onlarda tapu müdürlerine gidecek. Dolayısıyla hükümet burada sorumluluktan kaçıyor, sorumluluğu valilere, vali yardımcılarına atıyor.” dedi.
Ege, Akdeniz’deki araziler TOKİ’nin
Türkiye’de toprak satışları ile ilgili olarak sadece gerçek kişilerin konuşulduğunu ancak esas sorunun şirketlerde olduğunu belirten Özkaya, şirketlere hiçbir sınırlama getirilmemesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Maliye Bakanlığı’nın Çanakkale’den Antalya’ya kadar olan Hazine arazilerini TOKİ’ye vermekle başlı başına bir toprak satışı gerçekleştirdiğini de vurgulayan Özkaya, “Şimdi Türkiye topraklarının yabancı vakıflara ve Soros vakıflarına satılmayacağını kim garanti edebilir?” dedi.
TBMM’de yabancılara mülk satışını düzenleyen yasa tasarısına eklenen yeni madde, muhalefet partilerini kızdırdı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır tepkisini dile getirdi.
Tartışma yaratan önerge
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile AKP milletvekilleri Ali Bayramoğlu, Osman Demir, Nurettin Akman ve Abdülhadi Kahya’nın imzası ile yasa tasarısında değişikliği amaçlayan şu önerge verilmişti:
“Yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere, taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilir ve kullanabilirler.
Bu şekilde edinilen taşınmazların bir başka yabancı sermayeli şirkete devrinde ve taşınmaz maliki yerli sermayeli bir şirketin hisse devri yoluyla yabancı sermayeli hale gelmesi halinde de aynı esas geçerlidir. Bu şirketlerin 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nda belirtilen askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ve aynı Kanunun 28 inci maddesi çerçevesinde belirlenen stratejik bölgelerdeki edinimleri, taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabidir. İzin talebi, valilik bünyesinde ilgili idare temsilcilerinin katılımıyla oluşan komisyonda, edinimin ülke güvenliği ve faaliyet konusuna uygunluğu değerlendirilerek karara bağlanır. Bu madde hükümlerine aykırı edinildiği veya kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar ve sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığınca verilecek süre içerisinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilir ve bedeli hak sahibine ödenir. Türkiye’de taşınmaz rehni tesisinde, hisseleri menkul kıymet borsalarında işlem gören şirketlerin ediniminde ve kanuni miras yoluyla gerçekleşen intikallerde bu maddede yer alan kayıt ve sınırlamalar aranmaz.”
YENİÇAĞ
Yorumlar
“266) AKP, ASKERİ BÖLGELERİ DE SATMAYA KALKIŞTI!” yazisina 2 Yorum yapilmis
Yorum yap
ALLAH KAHRETSİNİZ HEPİNİZİ BU TOPRAKLAR BİZE EMANENT NASIL SATARSINIZ… ONLARDA BİNLERCE MEHMETCİGİN KANI VAR BUNLARA OY VEREN ELLER KIRILSIN AMA BU VATANI BOLEMİYECEKSİNİZ
AKP NİN TEK HEDEFİ TURKİYEYİ PARCALAMAK AMA MALESEF İNSANLARIMIZ COK CAHIL HALA ONLARIN PESİNDEN SURUKLENİP GİDİYORLAR MİLLET OLRAK KENDİMİZİ TOPLAMAZSAK BU DURUM DAHADA KOTULESİCEK HEM İNSAN UZERİNDE HEM VATAN UZERİNDE BOYLE OYNAMAYA DEVAM EDİCEKLER PARA UGRUNA AMA BU VATAN TOPRAGI O KADAR UCUZ DEGİL COK COK CAN KAYBETTİK BİZ
ATAMIZIM BİZE BIRAKTIGI DEGERLERE SAHIP CIKALIM LÜTFEN
Hazır malı satan, hazır mala gözdikenler için, ninem şöyle derdi: “Hazıra hanık”, hazıra dağlar dayanmaz”, “haramzade evlada mala dayanmaz” dedr.Böylece orayı buray satan AKP de haramzade evlat gibi. Üretim yok, yenilik yok hazırı sat sat ye. Ülkenin borcu iktidara eleli iki katına çıkmış 400 milyar dolar olmuş, ülke insanının yarısı aç, yoksul. Gündemleri yıllardır “türban mürban” çok yazık ülkenin gündemi, çağımızda bu değil, bilim, iletişim, uzay, ekonomi olmalı. Olan ülkeye çocuklarımıza oluyor. “Bu haramzadelerden ne zaman” kurtulacağız. Selamlar.