245) VÜCUT SAĞLIĞI VE GÜZELLİĞİNİN DOĞAL İLACI: DEFNE SABUNU

Yayin Tarihi 22 Kasım, 2010 
Kategori SOSYAL

VÜCUT SAĞLIĞI VE GÜZELLİĞİNİN DOĞAL İLACI: DEFNE SABUNU

image00138.jpg 

Defne; (Laurus nobilis) her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu, yapraklarının ve yağının kullanımı oldukça geniş olan bir ağaç türüdür. Defne ağacının anavatanı Akdeniz’ in doğusu olup oradan ılıman iklimli başka yörelere yayılmıştır. Defne iğne yapraklı olmamasına rağmen, her mevsim yeşil kalır ve bu özelliği nedeniyle de eskiden beri ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul edilir.

Defne meyvesi %30 oranında yağ içerir, bu yağlardan %1’ i  esansiyel  (terpenes, sesquiterpenes, alcohols, ketenos) yağlardır. Defne yaprağı ise %1-3 arasında esansiyel yağlar (1,8-cineole ve pinenes, terpenes, sesquiterpenes, methyl-eugenol ve daha küçük miktarlarda α- ve β-pinenes, phellandren, linalool, geraniol ve terpineol) içerir. Defne yaprağının tat ve aroması büyük ölçüde eugenol adlı esansiyel yağdan kaynaklanır. Defne yağı %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan oluşur. Bu yağ, en çok defne sabunu üretiminde kullanılmaktadır.

Defne Yağı Sabunu; Akdeniz kıyılarında, Türkiye’nin Hatay ili merkez Antakya ilçesi civarında yetiştirilen defne ağaçlarının meyve ve yaprak yağları ile saf yemeklik zeytin yağından yapılır. Defne ağacının yaprağı, antiseptik ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sabun, yüzyıllardır kullanılan çok eski, geleneksel bir formüle dayanılarak yapılmış ve nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir.

Geleneksel defne sabunu, hem cilt hem de saç için kullanabilen doğal el yapımı bir sabundur. Kuru, yağlı veya alerjik ciltlerde güvenle kullanılabilir. Kepek ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur, saçı besler, yumuşaklık, parlaklık ve güç verir. Vücut üzerinde dinlendirici etkisi vardır. (1)

image0029.jpg 

Daphne (Defne) Mitolojik Öyküsü:

Bir gün Apollon, kıyıları ağaçlarla gölgelenen ırmağın kenarında güzel bir genç kız görür. Orontes’in (Günümüzde Asi olarak bilinen, Türkiye’nin Antakya şehrinin ortasından geçerek Akdeniz’e dökülen nehir) kızı olan bu güzel su perisinin adı Daphne idi ve Apollon, görür görmez ona aşık olmuştu. Daphne, ormanın derinliklerinde dolaşmaktan zevk alırdı. Ay ışığında yabani hayvanları kovalamak, avlamak en büyük eğlencesi idi. Yalnız başına dolaşmayı çok severdi. Dahası Daphne, hayatı boyunca yalnız ve bakire olarak yaşamaya yemin etmişti. Erkeklerden nefret ediyordu. Bu yüzden evlenmeyi kesinlikle istemiyordu. Fakat Apollon ona delicesine tutulmuş peşini bırakmıyordu. Ormanda karşılaştıklarında Apollon, güzeller güzeli bu kızla konuşmak ister ancak Daphne ondan korkarak koşmaya başlar. Apollon ne dese onu durmaya ikna edemez, Daphne korkmuştur bir kere. Yorgun düşene kadar koşar koşar koşar. Daha fazla koşacak gücü kalmadığında yere yıkılır ve toprak anaya yalvarmaya başlar. “Ey toprak ana beni ört, beni sakla, kurtar” Toprak ana onun yakarışını duymuştur. Az sonra Daphne, yorgunluktan ağrıyan bacaklarının sertleştiğini, odunlaşmaya başladığını hisseder. Gri renk bir kabuk göğsünü kaplar. Güzel kokulu saçları yapraklara dönüşür ve kolları dallar halinde uzanır, küçük ayakları ise kök olup toprağın derinliklerine doğru iner. Apollon, sevdiği kıza sarılmak isterken Defne ağacına çarpınca şaşırır.

O günden sonra Defne ağacı, Apollon’un en sevdiği ağaç olur ve defne yaprakları onun saçlarının çelengi olur. Kahramanlara ödül olarak ta defne yapraklarından yapılma taçlar takılır. 

Sivilce, tahriş, egzema, mantar, sedef, pişik, isilik, alerji ve kaşıntı gibi cilt rahatsızlıklarında tavsiye edilir.

Yavuz Sultan Selim, Mısır seferinde Ordusunu mitolojik adı olan sayfiye yeri Defne’de konaklatmıştır. Bundan dolayı Defne’ye, “Harbiye” denmektedir…

KULLANILIŞI:

Banyo da, herhangi bir katkı maddesi ve krem kullanmadan sabunla saçlar yıkanır. Köpüğü eller veya bir fırça vasıtası ile baş iyice ovulur. Köpüğün saç dipleri ile temas ettirilmesi sağlanır. Bu işlem saçların dökülmesini engeller, yeni saçların çıkmasını sağlar…

Banyo lifi, sabunla köpürtülerek vücut temizliği yapılmalıdır. Vücut teninde bulunan tüm rahatsızlıklar kısa zaman sonra yok olacaktır.

Defne sabunu ile yapılan yıkanmanın sonrasında kesinlikle kimyasal katkılar içeren banyo ürünleri kullanılmamalıdır…

DEFNE SABUNU NEREDEN ALINACAK?

Antakya sabun imalatçılarından, sabun satan esnaflarından ve köylerinden temin edilebilir…

Defne sabunu, Antakya’da “hârlı sabun” olarak bilinir.

Sabunu temin hususunda herhangi bir zorluk yaşanırsa, www.yenidenergenekon.com Sitesi bilgi yönünden yardımcı olabilir…  

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” (Kanuni Sultan Süleyman)

Sağlıklı bir yaşam dileriz.

YILMAZ KARAHAN

(1)  Bitkisel Tedavi Sitesinden alınmıştır.  

defne-sabunu.jpg

Paylaş:

Yorumlar

“245) VÜCUT SAĞLIĞI VE GÜZELLİĞİNİN DOĞAL İLACI: DEFNE SABUNU” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. zühal asma yorum tarihi 22 Kasım, 2010 23:30

    evet:)MUHTESEM!*GELİN KIZIMIZDA GİTTİGİNDE HEM Z.YAG,HEMDE SABUN GETİRMİSTİ ANACIGIMA VE BANA:)
    GERCEKTEN YARARINI GÖRDÜM..AMA KOKUSU BENİ YETERİNCE MUTLU ETMİYOR..NEYSE YARARI İCİN KATLANIYORUM..
    BUGÜNSE..GALİBA SURİYEMİ?KESMİS?NEDİR?*YAZIKKİ..ASİ*NEHİR NEREDEYSE KURUMUS DİYORLAR;(

    HAYRET DEGİLMİ?
    SU ALMNLAR..OLMAYAN YERE NEHİR YAPIP!!ÜZERİNDE TEKNELERLE YELKENLİ YAPARLAR..BİRDE BİZİM ÜLKEMİZDEKİ HALE BAKINIZ!
    *ÖLÜMDEN KAFAMIZI ALIPDA HUZURLA SEHAYAT BİLE EDEMİYORUZ!SEHİRLER ARASI..UTANC VERİCİ BU!

  2. Ayça Seda UZUN yorum tarihi 23 Kasım, 2010 10:49

    Defne Ağacından yapılan doğal ürünler hakkında verdiğiniz bilgiler gerçekten de doğru olup,bundan bir kaç yıl önce Antakya’dan gelen bir işletme Ankara AKM fuara ürün tanıtımları için gelmişti.
    Kendilerinden aldığım defne sabunu ve şampuanı (kaldı ki her şampuan kullanılmaz) gerçekten faydasını göstermişti.Herkese tavsiye ederim.Sayın Yılmaz beyefendiye de bizi bilgilendirdiği için teşekkür ederim.Saygılarımla

Yorum yap