239) BUĞDAY DA OYNANAN OYUNLAR
Yayin Tarihi 14 Ağustos, 2010
Kategori SOSYAL
Buğday’da oynanan oyunlar
Türkiye üretimde dünya 10’ncusu, tüketimde ise dünya sekizincisi. Ve bu sene ürettiğinden daha fazla buğday tüketecek.
Dünyayı besleyen iki temel ürün var. Biri buğday, diğeri pirinç. Mısır ve patates bir kenara bırakılırsa 7 milyar insanın yarısı buğdayla diğer yarısı ise pirinçle besleniyor.
Dünya buğday üretimi yaklaşık 800 milyon ton. Pirinç üretimi de hemen hemen aynı düzeyde.
Türkiye en büyük buğday kıtlığını 1875’te yaşamış. Konya Ovası’nı silip süpüren felaket ‘1303 kıtlığı’ olarak tarihe geçmiş. Bu kıtlığın kuraklık ve bugünkü pas yüzünden ortaya çıktığı biliniyor. Türkiye son 30 yıldır dünyanın büyük buğday üreticilerinden biri konumunda. Son on yıldır 18 ila 22 milyon ton aralığında buğday üretiyor ve dünyanın 9. büyük üreticisi.
Türkiye’de insanlar günlük enerji gereksiniminin yarıya yakınını buğday mamullerinden karşılıyor. En başta ise ekmek var. Kişi başına günlük ekmek tüketimi yaklaşık 500 gram. Sadece ekmek pazarının büyüklüğü 5.5 milyar dolar civarında. Yalnız enerji değil protein ihtiyacının da büyük bölümü ekmek ve unlu mamullerden karşılanıyor. Kısacası Türkiye, kişi başına buğday tüketen ülkeler sıralamasında en üstte.
Dünyada faizlerin düşmesinin ardından borsalarda biriken trilyon dolarlar üç yıl önce gayrimenkul sektörüne girdi. Bu sektörde kısa dönemde giren yüksek paralar ve alımlar konut sektöründe sahte bir cennet havası oluşturdu. Kısa vadeli para girişinin verdiği uyuşturucu etkisine giren yüzbinlerce küçük yatırımcı konut almak için bankalarda kuyruğa girdi.
Sonrasını hepimiz biliyoruz; Dünya ABD’de finans sektöründeki mortgage krizinin kartopu gibi büyümesiyle büyük bir ekonomik krize yakalandı. Şimdi aynı oyun madenlerde ve gıda ürünlerinde yaşanacak gibi görünüyor. Buğday hasatında düşüş ihtimali dünyayı şimdiden tedirgin etmeye başladı. Krizin tetiğini ABD’den değil dünyanın üçüncü büyük tahıl ihracatçısı Rusya’daki kuraklık yüzünden Rus lider Putin çekti. Rusya Başbakanı yıl sonuna kadar dışarıya buğday satışını yasaklaması küresel buğday fiyatlarını 23 ayın en yükseğine taşıdı.
Tahılın uluslararası piyasalardaki fiyatı, 1973’ten bu yana en hızlı artışı kaydetti. ABD’de Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğdayın vadeli fiyatı 9 Haziran’dan bu yana neredeyse iki kat yükseldi.
Uluslararası borsalarda yükselen fiyatlar Türkiye’yi de etkileyecek. Önemli buğday üretim merkezlerinden biri olan Çukurova’da, mayıs ayı sonlarına doğru başlayan hasadın ardından oluşan 50 kuruş civarındaki buğday fiyatı 65 kuruşa yükseldi. Yani, ‘Ürününü satmayarak deposunda saklayan üreticinin hayal kırıklığı son günlerde yerini sevince bıraktı.
Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) raporuna göre, dünya buğday stoklarının ilk kez 200 milyon tonu geçmesi bekleniyor. Geçen sezon 677 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday üretimi, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 664 milyon tona gerileyebilir. Geçen sezon 122 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday ticaretinin de Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 120 milyon ton civarında olacağı tahmin ediliyor.
ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi’ne göre, dünya buğday üretiminde 10. sırada bulunan Türkiye’de rekoltenin bu sezon 17 milyon ton, tüketimin ise 17,7 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
ABD’nin hazırladığı “Dünya Buğday Üretim, Tüketim ve Stokları”na ilişkin raporuna göre, 2010/11 piyasa yılında dünya buğday üretimi 661 milyon 67 bin ton olacak
Bu üretimde Türkiye 17 milyon tonluk üretimiyle ilk on ülke içinde yer alacak.
“2010/11 sezonunda en fazla buğday üreten ilk beş ülke sırasıyla şöyle;
AB-27 (141 milyon ton),
Çin (114 milyon ton),
Hindistan (79 milyon ton),
ABD (60 milyon ton)
Rusya (53 milyon)
Türkiye’nin bu sezon dünya buğday üretimindeki yüzde 2,6’lik payı ile 10. sırada yer alacağı ve ülkemizi 14 milyon 400 bin tonluk üretimiyle İran’ın takip edeceği öngörülüyor. Aynı dönemde dünya buğday tüketiminin ise 667 milyon 38 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
“2010/11 sezonunda en fazla buğday tüketmesi beklenilen ilk beş ülke de sırasıyla şöyle;
AB-27 (126 milyon 500 bin ton),
Çin (105 milyon 800 bin ton),
Hindistan (80 milyon ton),
Rusya (47 milyon ton)
ABD (32 milyon 549 bin ton)
Türkiye’nin bu sezon 17 milyon 700 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenilen buğday tüketimi ile dünya buğday tüketiminde 8. sırada yer alması ve ülkemizi İran ve Ukrayna’nın takip etmesi bekleniyor.
Bütün bunlardan çıkan sonuç ne?
Türkiye bu yıl tükettiğinden az buğday üretecek.
Ve buğday fiyatları yerli ve yabancı uluslar arası spekülatörlerin oyuncağı olacak.
Spekülatörler de borsalarda buğday fiyatlarını istedikleri gibi yükselterek ambarlarını dolduracak.
Ha bu arada dünyada yeniden büyük bir küresel kriz çıkacak.
Faturayı da yoksullar ödeyecek.
Onların umurlarında değil ki!
Yaşar Süngü / Dünya Bülteni
Yorumlar
“239) BUĞDAY DA OYNANAN OYUNLAR” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
MUHTESEM BİLGİ KOKAN BİR YAZI..TAZECİK KÖY EKMEGİ GİBİ..VALLA O BEYİNLE NİYE DÜNYADA TANINMADINIZ?MUTLAK BİR KONU VARDIR?Kİ O KONUDA BASARINIZ KONUSULSUN.
EKMEK MAKİNELERİNİ BOSUNA CIKARTMAMISLAR!
VAY BE!bende alıyım bari:)
PEKİ HANGİ UNDAN YAPICAZ?KAFAM KARISTI YILMZ BEG(*
**ii o halde spekülatör olalım:)