235) GENÇLİK PERİŞAN

Yayin Tarihi 20 Mayıs, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Gençlik Perişan

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle hazırladığı rapor, Atatürk’ün büyük önem verdiği gençlerin kendi haline bırakıldığını gösterdi.

Geleceğimiz belirsiz
Türkİye’de 15-24 yaş grubunda 11.2 milyon genç var. 3.4 milyonu çalışıyor, 3.4 milyonu öğrenci olduğundan üretime katılmıyor.   4.4 milyon genç ise işsiz ve eğitimsiz…

Türkiye’de 4,4 milyon genç, eğitim ve üretim dışında bulunuyor

İşte gençliğin hali
Çalışan gençlerin yüzde 62’si sosyal güvenceden yoksun çalışıyor, her 100 genç erkeğin 23’ü, her 100 genç kızın 55’i iş ve eğitim hayatında yer almıyor

Türkiye’de, 15-24 yaşları arasındaki 4,4 milyon gencin eğitim ve üretim dışında bulunduğu bildirildi. Ankara Ticaret Odasının (ATO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistikleri veri tabanına dayanarak hazırladığı “Gençliğin Hali” raporuna göre, Türkiye’de 4 milyon 422 bin gencin atıl bırakıldığı ortaya çıktı. “2007 İşgücü Anketi” sonuçlarına göre, Türkiye’de 15 ila 24 yaşında, 5 milyon 830 bini kız, 5 milyon 441 bini de erkek olmak üzere 11 milyon 271 bin genç bulunuyor. Bu gençlerden sadece 3 milyon 425 bini çalışıyor, 3 milyon 424 bini öğrenci olduğu için üretime katılmıyor. 4 milyon 422 bin genç ise ne üretimde ne de eğitimde yer alıyor.

Atıl gençlerin yüzde 72’si kız
Her 100 genç erkekten 23’ünün çalışma veya eğitim hayatı içinde yer almadığı, bu sayının kızlarda 55’e yükseldiği belirtilen raporda, 5 milyon 830 bin genç kızdan 1 milyon 508 bininin eğitimini sürdürdüğü, 1 milyon 140 bininin çalıştığı kaydedildi. Rapora göre, atıl durumdaki kızların sayısı ise 3 milyon 182 bine ulaşıyor, atıl gençlerin yüzde 72’sini kızlar oluşturuyor.

Eğitim olanaklarından  yoksunluk
Raporda, 836 bin işsiz gençle birlikte işgücünde yer alan genç nüfusun 4 milyon 261 bin kişi olduğu, 7 milyon 10 bin gencin işgücü dışında bulunduğu vurgulanıyor. AB ülkelerinde gençlerin yüzde 87’si okudukları için işgücüne dahil olmazken, bu oran Türkiye’de yüzde 49’u buluyor. Bu gençlerin eğitim olanaklarından yararlanamama oranının AB ülkelerinde yüzde 13, Türkiye ise gençlerin yarıdan fazlasının eğitim olanaklarından yoksun olduğu anlamına geliyor.

Cinsiyetler arası fark
Rapor, AB ülkelerinde eğitim nedeniyle işgücü dışında kalma oranlarında erkek ve kızlar arasında fazla farklılık bulunmadığını, ancak Türkiye’de cinsiyetler arasında uçurum olduğunu gösteriyor. AB ülkelerinde 4 puan olan “cinsiyetler arası fark” ülkemizde 40 puana kadar çıkıyor. Genç erkeklerin yüzde 74’ü eğitim nedeniyle işgücü dışında yer alırken, bu oran kızlarda yüzde 34’e düşüyor. AB ülkelerinde gençlerin altıda biri, temel eğitimden sonra okula devam etmiyor, Türkiye’de ise gençlerin yarısı okulu erken terk edenlerden oluşuyor.

Çalışanların çoğu kayıt dışı
Atıl gençlerin sadece yüzde 19’u işgücü piyasasına girmeye çalışıyor. 4,4 milyon atıl gençten 836 bini iş arıyor, ancak diğerleri geleceklerine yatırım yapmaktan tamamen yoksun bulunuyor. Atıl gençlerin yüzde 14’ünü oluşturan 600 bin işsiz genç, çalışmak istediği halde “umutsuz” olduğu için iş aramıyor. Rapora göre, çalışan gençlerin yüzde 62’si sosyal güvenceden yoksun olarak çalışıyor, kayıt dışılık oranı lise altı eğitimlilerde yüzde 73’e çıkıyor. Çalışan gençlerin büyük çoğunluğunun kayıt dışı küçük işletmelerde geçici işlerde çalışması, işten çıkartılmalarını kolaylaştırıyor. Genç nüfusun yüzde 30’u çalışır gibi gözükürken, gençlerin dörtte biri hiçbir kişisel gelir elde etmeden çalışan ve ekonomik katkıları da tam olarak ölçülemeyen kişilerden oluşuyor. Bu kişilerin çoğu tarlada olmak üzere, kendi işletmelerinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. İstihdam oranlarını yukarı, işsizlik oranlarını ise aşağıya çekerek işgücü piyasasının problemlerini gölgeleyen ücretsiz aile işçiliği, gençlerin atıllık oranlarında da iyileştirici yönde etki yapıyor.

Haber: Salim YAVAŞOĞLU


YENİÇAĞ

 

Paylaş:

Yorumlar

“235) GENÇLİK PERİŞAN” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Samet Acar yorum tarihi 20 Mayıs, 2008 21:06

    gENÇLERİNE ÖNEM VERMEYEN DEVLET ZAMAN İÇERİSİNDE ERİYİP YOK OLMAYA MAHKÜDÜR.SORUMLULARI REİSİ CUMHUR VE İKTİDARLARDIR.GENÇLERİ AÇ SUSUZ BRAKTIĞIN GİBİ BİRDE ÜLKESİNİ LİDERİNİ SEVMEYİ MİLLİ EĞİTİMİN YANİ ÖRGÜN EĞİTİM VE YAYGIN EĞİTİMİN GENEL VE ÖZEL AMAÇLARINDA BELİRTİLMİŞTİR.ÜLKE HER YÖNÜ İLE SAHİPSİZ DEVAM EDİYORSA,BİRİLERİ SAHİP ÇIKMALIDIR.ÖRNEK:GENEL KURMAY SADECE ASKERDE DEĞİL,ASKERE ALINACAK ZAMANDA DA,SONRASINDA DA ATATÜRKLE BÜTÜNLEŞTERMELİDİR.GEREKİRSE GÖNÜLLÜ,GEREKİRSE PARALI.ACAROĞLU

Yorum yap