231) “EYÜP ERGENEKON İLKÖĞRETİM OKULU” ARTIK YOK!
Yayin Tarihi 19 Ağustos, 2008
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ
“Eyüp Ergenekon İlköğretim Okulu”
artık yok!
İstanbul Eyüp’te, 1997 yılından beri “Eyüp Ergenekon İlköğretim Okulu” adıyla eğitim veren okul, ‘Ergenekon’ ismini taşıdığı için maziye karıştı. Eyüp Ergenekon İlköğretim Okulu, il milli eğitim müdürlüğünün sessiz sedasız aldığı bir kararla Nişancı Şehit Er Eyüp Beyazıt İlköğretim Okulu’na devredilmiştir. Veliler isim değişikliği ve devredilme işleminin ne gerekçeyle yapıldığını öğrenmeye çalışmışlar, ama henüz bir sonuç alamamışlardır. Elbette onlara verilecek hiçbir cevabın bundan sonra herhangi bir anlamı olamaz. Amaç bellidir. “Eyüp Ergenekon İlköğretim Okulu” nun ismi “Ergenekon” kelimesinden dolayı değiştirilmiştir. Bu ise basit bir işlem değildir. Türk kültür ve tarihine yönelik bir projenin resmen icrasıdır. Her şeyden önce bu Türk tarihine ve folkloruna yönelik kabulü mümkün olmayan bir hakarettir.
Jivkov da Bulgaristan’da aynı şeyi yapmıştı!
Türkiye’de “Ergenekon” isminin okullara verilmez olması verilenlerin de isimlerinin değiştirilmiş olması sanıldığının ötesinde bir anlam taşımaktadır. Bilindiği gibi Türk tarihini, geleneğini ve kimliğini yansıtan ne varsa kazınması komşu birçok ülkede bugün hâlâ geçerli olan bir kültür siyasetidir. Bulgaristan’da yaşayan Türk asıllıların Türk ismi alma suçunu (!) işlemelerinden dolayı nasıl bir zulme tabi tutulduklarını yakın geçmişte yaşayanlar çok iyi hatırlayacaklardır. Yunanistan ile diğer birçok ülkede de “Türk” kavramına ve kültürüne karşı nasıl bir alerji duyulduğu bilinmektedir. O halde aynı anlama gelecek tavırları Türkiye’de yapmak ne demektir? Bunu çok iyi düşünmek gerekir. “Ergenekon” ismini -hangi nedenle olursa olsun- bir okuldan kaldırmakla Jivkof’un Türkçe olan adları değiştirmesi arasında herhangi bir fark görenler bunu bize anlatmalılar.
Jivkof, bugün Türkiye’de olanı biteni görseydi, herhalde “Peki benim Bulgaristan’da Türk adlarını değiştirmeme niçin karşı çıkmıştınız?” sorusunu birilerine sorardı. Üstelik Jivkof tek tek insanların isimlerini değiştirmişti, sizse toptan bir millete ait olan ortak destanın adını kaldırıyorsunuz!
Kavramların değeri!
Devlet olmak güç, millet olmak kültür gerektirir. Bu nedenle bağımsız ülkeler, bağımsızlıklarını devamlı kılabilmek için kendilerine ait gelenek, tarih, millet, destan, simge ve kimlik inşa etmek gereğini duyarlar. Kendi destanlarını kendi elleriyle mahkûm ederek ya da unutturarak tarihteki şerefli yerini almış olan bir millet yoktur!
Kelimelerin, deyimlerin, efsanelerin, masalların ve ideallerin yenilgisi aslında halkların yenilgisidir. Bireyler için olduğu kadar toplumlar için de rüyalar, hayaller, ütopyalar, masallar, mitler ve destanlar büyük değer taşır. Onun için büyük siyasi liderler halklarını kurtarmaya onlar rüyalarını, ideallerini ve efsanelerini unutmuşlarsa, onları yeniden hatırlatarak başlarlar: “Geçmişte başardınız. Yine başarabilirsiniz!”.
Milletlerin dirilmesinde ve geleceklerine güvenle bakabilmelerinde gelenek, görenek, töre, anane, folklor ve efsaneler büyük rol oynar. Destanlar, bugünkü nesilleri atalarıyla, yani dünkü kökleriyle buluştururlar. Köklerin dallar için anlamı neyse destanların nesiller için anlamı da odur. Dallar köklerinden beslenir ya da kurur. Türk milleti büyük bir millettir. Bunun nedeni de büyük destanlar yaratabilmiş, yani köklerinden beslenebilmiş bir millet olmasıdır!
Destan kaybı iman kaybı kadar önemlidir!
Türkiye’nin yeni yöneticileri destan yaratmak bir yana atalarının destanlarını hoyratça aşağılamakta ve mahkûm etmekte dahi bir sakınca görmemektedir. Hâlbuki destan kaybı iman kaybı kadar önemlidir. Son zamanlarda “Ergenekon Destanı” nın başına gelenler düşünüldüğünde ne dediğimiz çok daha iyi anlaşılır.
Türklüğün var oluş ile diriliş destanı olan Ergenekon’u suçla, suçluyla, çeteyle, mafyayla, terörle bir arada anmak, acaba ne anlama gelmektedir? Acaba bugün Ergenekon denilince insanların aklına Türklerin diriliş ve var oluş destanı mı, yoksa bir suç örgütü mü gelmektedir? Elbette “Ergenekon” bugün hemen herkesin aklına hiç tereddütsüz “terör, çete ve mafya” gibi suçla ilgili örgütlenmeleri getirmektedir. Binlerce yıllık bir destan böylece süfli bir siyasetin kurbanı haline getirilmiş olmaktadır. Kendi destanını, tarihini, kimliğini ve inançlarını ancak ruhen hasarlı olanlar mahkûm edebilirler. Bu tam anlamıyla kendinden kaçış, kendisini başkası sanmak demektir. Unutmamak gerekir ki, kendinden kaçış deliliğin bir numaralı emaresidir.
Prof. Dr. Özcan YENİÇERİ
İlgili Yazı: http://www.yenidenergenekon.com/51-operasyon-isimleri/
Yorumlar
“231) “EYÜP ERGENEKON İLKÖĞRETİM OKULU” ARTIK YOK!” yazisina 11 Yorum yapilmis
Yorum yap
ÇOK SEVGİLİ KARDEŞLERİM…
EMPERYALİZMİN, SAYGIN GEÇMİŞİ BİNLERCE YIL ÖNCEYE DAYANAN ULUSUMUZUN DÜNYA TARİHİ SAHNESİNE ÇIKIŞINI, SONRA TÜM ANILARINI VE VARLIĞINI ÖNCE BİZLERE UNUTTURMAYI DENEMESİ DOĞALDIR…
ÜZÜCÜ OLAN, İÇİMİZDEN, JİVKOF’TAN FARKSIZ -BELKİ DE EN AZ ONUN KADAR TÜRK DÜŞMANI- YERLİ İŞBİRLİKÇİ BULABİLMELERİDİR…
TARIK KONAL
sizlerde takdir edersiniz ki, burada amac bir tarihi, bir kulturu yok etmek degil… konu son derece basit… son zamanlarda bir cete cikti ortaya adina ya da yapilan operasyona ergenekon adi verildi…bu ergenekon kelimesi; kelime olarak gunumuzde farkli algilanmaya baslandi ki bu algilama da dogrudur…okul yonetimi de hakli olarak yeni nesilin (yani bu okulda okuyan ogrencilerin) bu ergenekon-cete olaylarindan etkilenmemesi icin boyle bir karar almislardir diye dusunuyorum…
artık türk yurttasları bu ergenekon hikayeleriyle kandırılamayacak kadar cok sey ögrendi.ergenekonun büyük bir alcaklık oldugunu.vicdanı ve duyguları istismar ederek aslında devleti yıkmaya calısıldıgını.yani büyük ihaneti ögrendi.suriyedeki yapılan seyin türkiyede yapılmak istendigini.Atatürk’ün adı kullanılarak yapıldı.kemiklerini sızlatmayın ve rahat bırakın ki rahat uyusun.vahsetin adınada laiklik demeyin artık.
egenekon değismesin hala düzgün olsun birlesmesin
yazık yazık yazık tek kelimeyle yazık cocukları hiç düşünlmedimi okulun sadece ismi değişebilirdi ..birleştirilmemeliydi devredilmemeliydi cok sacma bir karar tam bir resillik,eeeeee nede olsa burası turkiyeeeee olur böyle seyler diyorum alıslamı gelicek nesillerde..
ben nişanca şehit er eyüp beyazıt ilk ögretim okulunda okuyorum birleşmesinin sebebi ergenekon davası oldugu için die birleşmesinden bizim okul ile onların okulu şikayetçi deiliz biz gidiyoruz o okula onlarda geliyor bizim okula bizim mudurumuzde çok ii bir kişi
BENDE EYÜP ERGENEKON İLKÖĞRETİM OKULU MEZUNU OLARAK ÇOK ÜZÜLDÜM BU DURUMA İSİM DEĞİŞİNCE SANKİ HERŞEY NORMALE DÖNECEK HERŞEY UNUTULACAK ÇOK YAZIK ÇOK..
çocuklarım bu okulda okuyor ve mezun oldular.ismi nedeniyle mi yoksa başka bi problemle mi adı değişti bilemiyorum.ancak anlayabildiğim kadarıyla destanlaşan ERGENEKON la yapılaşan ergenekon u karıştırarak kapatıldıysa eğitim ve öğretimde tarihin yeri yok demekki.hatayı isimlerde değil yapılaşmalarda aramak gerekir.yani birsi celal ismini aldı diye herkesin celal lenmesi gerekmez.adı buse diye verilmişse herkesin öpmesi gerekmez.bıarakalım tarhteki şanımız şöhretimiz bari binalarda yaşasın.çıkıp Türkiye Cumhuriyetinin anayasal ilekleri içinde yer alan diliyle,diniyle kalsın .
ERGENEKON İLKÖRETİM OKULUNUN KAPANMASINA ÇOK ÖZGÜNÜM HALA ERGENEKON OLMASINI İSTİYORUM
okulumuzu geri istiyorum bu durumdan hiç memnun değilim gerekirse okuldan ayrılabilirim
Ben de bu okulda okudum. Hatta annem ve iki ablam da burada okudu. O zamanlar adı sadece Nişancı İlköğretim Okulu’ydu. Eregenekon olmasına da anlam verememiştim. Sonra gene değişti. Hiç değişmeseydi keşke.