206) TÜRKİYE’DE YILDA 14 MİLYAR DOLAR LÜKS TÜKETİME HARCANIYOR
Yayin Tarihi 11 Ocak, 2010
Kategori SOSYAL
Türkiye’de 14 milyar dolar
lüks tüketime gidiyor
Son 5 yılda ithal lüks tüketime tam 76,4 milyar dolar harcadık. Yani yılda 13 milyar 739 milyon 600 bin dolar, ayda 1 milyar 144 milyon 966 bin dolar, günde 37 milyon 642 bin dolar, saatte ise 1 milyon 568 bin dolar harcanmış. Türkiye`nin lüks tüketim harcamalarının ortaya çıkardığı gerçek, petrolden sonra cari açığı tetikleyen en önemli unsur olduğunu ortaya koydu. Lüks tüketim kalemleri arasında kavun kabuğundan elmasa, peynirden muma kadar pek çok ürün yer alıyor. Lüks tüketim harcamalarının gıda ürünleri ve içecek kaleminde, 2003 yılında 1,6 milyar dolar, 2006 yılında 2,4 milyar dolar ve 2007 yılında da 2.6 milyar dolar olmak üzere toplam 10 milyar 766 milyon dolarımız yurtdışına gitti.
TEKSTİL VE MOBİLYADA LÜKS TÜKETİM ARTIYOR
Türkiye’de 2003–2007 yılları arasında 7 milyar 794 milyon dolarlık mobilya ithalatı yapıldı. Böylece ithal mobilyaya harcanan rakamların da yüzde 148 oranında arttı. Tekstil ürünleri ithalatı için harcanan 5 yıllık döviz miktarı 20 milyar 448 milyon dolardır. Giyim eşyası içinde 2003–2007 arasında 4 milyar 65 milyon dolar harcadığımız görülüyor. Tekstil alt kalemi olan mensucattan mamul diğer eşya, kullanılmış eşya, paçavralar olarak adlandırılan ürünlere ise son beş yılda 9 milyar 488 milyon dolar harcandı
KRİZDE BİLE DÜNYA LÜKS TÜKETİME KOŞTU
Krizde bile dünya lüks tüketim için 235 milyar dolar harcadı. Pazarlama Araştırma Şirketi Millward Brown’un 30 bin marka üzerinde yaptığı BrandZ araştırmasının sonuçlarına göre dünyadaki kitlenin büyümesine bağlı olarak lüks tüketim de yükselişini sürdürüyor. 2007 yılında 220 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan lüks tüketim sektörünün, 2008′de de yüzde 7 oranında büyüme ile yaklaşık 235 milyar dolarlık ciroya ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de de lüks tüketimin dünyadaki gibi krizden etkilenmediğini belirten A Plus Lüks Markalar Fuarı’nın düzenleyicisi JNR Fuarcılık’ın Genel Müdürü Didem Coşkun, bu yıl da 27-28 Aralık’ta Hilton Convention Center’da 4 bin metrekarelik bir alanda düzenlenecek olan fuarda 1.5 milyar dolarlık ciro beklediklerini kaydetti. Geçen yıl fuara katılan firmaların 1.1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdikleri açıklanmıştı.
YENİ ZENGİNLER LÜKS TÜKETİMİ ARTIYOR
International Herald gazetesi tarafından 6′ncısı İstanbul’da düzenlenen ‘Lüks’ Konferansı’nda konuşan Gucci, Bottega Veneta ve pek çok elit markanın sahibi PPR (Pinault-Printemps-Redoute) Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı François-Henri Pinault; dünyada son yıllarda lüks tüketimin önemli ölçüde arttığını belirterek ‘Bunun nedeni lüks malların fiyatlarının ucuzlaması değil, yeni zenginlerin ortaya çıkmasıdır’ dedi. Gelişmekte olan ülkelerde yeni bir orta sınıfın görüldüğünü belirten Pinault bunun yanı sıra dünyada milyoner ve milyarder sayısında da önemli artış olduğuna dikkat çekti. ‘Dünyanın Zenginleri’ olarak tanımlanan kesimin lüks malların en büyük tüketicisi olduğunu ifade eden François-Henri Pinault şunları kaydetti: “Bu bireylerin her birinin net varlığı 1 milyon doların üzerinde. 1996 yılından beri her yıl lüks sektöründeki yöneticiler Merril Lynch ve Cap Gemini’nin Dünya Zenginlik Raporu’nu, çocukların Christmas’ı beklediği gibi dört gözle bekler. Ancak 2000 yılından beri bireysel zenginlikleri 30 milyon doların üzerinde olan ‘ultra zenginlerin çıktığını görüyoruz. Geçen yıl bu iki grubun toplam zenginlikleri 33 trilyon dolardı. 2010 yılında ise bu rakamın 44,6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.”
TÜRKİYE’DE LÜKSÜNDEN VAZGEÇMEDİ
PPR İcra Kurulu Başkanı Pinault gelişmekte olan ülkelerde özellikle Çin, Hindistan ve Rusya’ya dikkati çekerek “Bu ülkelerde yalnızca lüks mal alan tüketiciler değil, sayıları hızla artan süper zenginler var” dedi. Pinault, Merril Lynch’in hesabına göre 2014 yılında bu üç pazarda dünya lüks mal satışının yüzde 32’sinin gerçekleşeceğini belirterek “Bu da 160 milyar avro ediyor. Türkiye’de de lüks tüketim son yıllarda aynı hızla olmasa bile artıyor” dedi. İstanbul’da kriz döneminde adet bazında en çok jeans satılırken ilk sırayı Armani markası aldı. Ankara’da da en çok ilgi gören ürün ayakkabı oldu. Bu ilde en fazla Cavalli marka ayakkabı satıldı. Mersin’de de ilk sırayı Trussardi marka gömlek ilk sırada yer aldı. Konyalılar Ferre pantolonu tercih ederken, Adanalılar en çok Cavalli marka çanta satın aldılar.
İLK KEZ TÜRKİYE’DE YAPILAN LÜKS TÜKETİM FUARI
Dünyanın en lüks tüketim ürünlerinin sergilendiği Millionaire Fair, geçen yıl ilk kez Türkiye’de de yapıldı. Hollanda, Belçika, , Almanya ve ‘in ardından ilk defa ‘da 30 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen Millionaire Fair, lüks markalar ve lüks yaşam hizmetleri hedef kitlesine tanıtımını yaptı. Yapıldığı her ülkede büyük sansasyon yaratan fuarda houte couture moda markalardan, milyar dolarlık emlak projelerine, saat ve mücevherlerden, ünlü otel zincirlerine kadar dünya genelinde 220 milyar dolar büyüklüğe erişen lüks tüketim ürünlerinin örnekleri sergilendi.
1 milyon dolarlık saat, 875 bin Euro’luk otomobil
Özel yapım ayakkabılardan, telefon ve mücevherlere, yüzme havuzlarından yatırım projelerine kadar pek çok farklı ürünün sergilendiği fuarın, iddialı bazı ürünleri şöyle:
Geylan Saat ve Aksesuar’a ait, 1 milyon İsviçre Frangı (1 milyon 160 bin dolar) değerinde, platin Franck Müller saat.
Has Halı’dan fiyatı açıklanmayan ‘Kainat Halısı.’ Guines Rekorlar Kitabı’na dünyanın en ince halısı olarak giren bu halının bir benzeri Beyaz Saray’da.
Lüks İngiliz markası Bentley’in, Auto Show’da 875 bin Euro ile en pahalı model olarak sergilenen modeli.
Topal Mücevher’in ‘lı ressam Souadad Kandemir ile tablolarından esinlenerek hazırladığı 2 milyon dolarlık özel takı koleksiyonu.
Vicem tarafından yapılan 46 metrelik, 2 tane 3600 beygirlik motoru bulunan, 32 mil hız yapan 21 milyon Euroluk tekne.
James Bond’un arabası olarak bilinen, 350-400 bin Euro değerinde Aston Martin’in yeni kasa 2009 DB9 serisi.
Adaboard Yatçılık’tan bir benzeri Rus milyarder Abromoviç’e satılan ABY 36 Oyster modelinin ikizi, 350 bin Euro değerindeki deniz limuzini denilen tekne.
TÜRKİYE’DE 50 BİN DOLAR MİLYONERİ VAR
Türkiye’de şu anda 50 bin dolar milyoneri bulunuyor. (Bankalarda 1 milyon dolar ve üzeri hesabı bulunan mevduat sahibi sayısı) Bu rakam geçen yıllara göre 8 bin kişi artmış. Yani yüzde 18′lik bir artış konusu. Bu artış tüm dünyadaki milyoner sayılarının artış ortalamasının üzerinde. Türk iş ve ve cemiyet dünyasından davetlilerimizin yanı sıra Ortadoğu’dan içlerinde Dubai, Bahreyn ve Katar’ın bulunduğu çok sayıda ülkeden ziyaretçilerle, Ukrayna ve 16 BDT ülkelerinden ve komşularımız, Bulgaristan, Suriye’den alıcılar geldi. Ukrayna ve Kazakistan’dan olmakla birlikte, 15 bin civarında ziyaretçinin fuarı gezdiği tahmin ediliyor…
NELERİ SATIN ALIYORUZ?
Uzaktan kumandalı sehpa
Uzaktan kumandalı sehpa ve sedirler son dönemin trendleri arasında sayılıyor. Tercihe göre sehpanın Amerikan bar çıkabiliyor. Uzaktan kumandalı sehpanın fiyatı 6 bin dolardan başlıyor. Uzaktan kumandalı yukarı aşağı hareket eden sedirlerin sadece mekanizması ise 25 bin dolar.
Swarovski taşlı parke
Lüks, parkelerde de kendini gösteriyor. Mimarlar özellikle metrekaresi 150 euro olan Swarovski taşlı parkelere büyük ilgi olduğunu söylüyor. Modernler masif ya da lamine parke, beyaz, siyah, gri, kahverengi ve tonları gibi renkleri tercih ediyor. Muhafazakârlar sarı, yeşil, bordo, krem gibi renklere ilgi gösteriyor.
Seramikte Kenzo imzası
Banyo seramiğinde de lüks sınır tanımıyor. Metrekaresi 100 euro olan Kenzo imzalı seramiklerle, Damas desenli seramikler yok satıyor. Muhafazakâr kesim tercihini Kenzo’dan yana kullanırken, modern kesimin Damas’a ilgi gösterdiği belirtiliyor.
Kurtlar Vadisi ofisi çok moda
Ofis dizaynında ise moda “Kurtlar Vadisi” ofisi. Her iki kesim de bu ofis dizaynı için para harcamaktan çekinmiyor. Bu tasarımda kuvveti ve gücü simgeleyen keskin köşeler, sert dokular tercih ediliyor. Her iki kesim arasında tek bir fark var. Misafir ağırlamayı sevdikleri için muhafazakâr kesim ofisine yemek ve namaz odası yaptırıyor. Böyle bir ofisin maliyetinin 50 bin dolardan başlayıp 300 bin dolara kadar çıktığı belirtiliyor.
30 bin dolara takım elbise
Modacılara ve imaj danışmanlarına göre muhafazakâr kesim giyim konusunda oldukça cömert. Kadınlar eşarp ve çanta için kesenin ağzını açarken, erkekler özellikle takım elbisede ve ayakkabıda özel yapımı tercih ediyor. Özel yapım bir takım elbise için 6 bin ila 30 bin dolar arasında bir parayı rahatlıkla gözden çıkarıyor. Gözde olan İtalyan ayakkabılarının fiyatları ise 400-1000 TL arasında değişiyor.
Heykel vazgeçilmez aksesuar
Özel dekorasyonların dikkat çektiği evlerin vazgeçilmezleri arasında heykellerin yer aldığı belirtiliyor. Heykeller özellikle modern kesimin ilgi alanına giriyor. Evlere konulan tek bir heykelin fiyatı ise 2 bin dolardan başlayıp 200 bin dolara kadar çıkıyor.
KÖPEK MAMASI TÜKETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ
Artik, her 100 evden 8′inde evcil hayvan besleniyor. Bu da, yılda 15 bin ton kedi, köpek mamasının satıldığı pazarın 68 milyon dolarlık hacme ulaşmasını sağlıyor. Pazarda yaşanan hızlı büyüme, üretici ve ithalatçı firmalar arasında da yoğun rekabete yol açıyor. 20 firmanın 50 farklı markayla rekabet ettiği pazarda, tüy parlatandan alerji önleyene, diyetten ekstra vitaminliye, yavrudan erişkine kadar her cinse ve keseye uygun ürün bulmak mümkün oluyor. Cazip fiyat avantajıyla market raflarına kadar giren ürünler, yüzde 60′a varan pazar paylarıyla, hâkimiyeti ele geçirerek, Premium olarak adlandırılan pahalı ürünleri geride bırakıyor.
LÜKS HARCAMA MUTLULUK VERMİYOR
Lüks tüketim toplumdan topluma, kesimden kesime farklılık gösterirken, çoğu kişi için bu, insanın kendini mutlu hissetmenin bir yolu. Küresel çapta yapılan bir araştırma, lüks harcamalar yaptıktan sonra kendini suçlu hissedenlerin oranının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu ortaya koydu. Sekiz bin 100 kişiyi kapsayan araştırmaya göre, üç kişiden 2’si ara sıra da olsa paraya kıyıp lüks harcamalarda bulunuyor. Ancak bu kesimin üçte biri daha sonra kendini suçlu hissediyor. Araştırmada yer alan Avrupalı, Asyalı ve Amerikalı katılımcıların yüzde 32’si, lüks harcama yaptıktan sonra kendini suçlu hissettiklerini dile getirdi.
Bu duruma, özellikle İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde rastlanıyor. İhtiyacı olmadığı halde alışveriş yapıp kendini kötü hissedenlerin çoğu ise kadın. Ancak Brezilya, Hindistan ve Hollandalı katılımcılar lüks harcamalardan sonra kendilerini suçlu hissetmediklerini dile getiriyor. Araştırmaya göre bu, özellikle Hindistan, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaygın. Brezilyalılar, Fransızlar ve İngilizler ise, markası fazla fark edilmeyen lüks ürünleri kullanmayı tercih ediyor.
EN YÜKSEK LÜKS MALLAR TÜKETİMİ ÇİN’DE
Çin’de yapılan bir araştırma, Çin’in, dünyadaki lüks tüketim ürünlerinin dörtte birini tükettiğini ortaya çıkardı.Halkın Günlüğü gazetesinde yer alan haberde, Çin’in, geçen yıl dünyadaki lüks ürünlerin dörtte birini satın aldığı belirtildi.Gucci grubunun üst yöneticisi (CEO) Robert Polet, “Çin böyle devam ederse bu yıl lüks tüketimde ABD’nin yerini alarak ikinci sıraya yerleşecek” dedi. Çinli tüketicilerin lüks ürün pazarı için “genç ve yeni” olarak nitelendirildiği araştırmada, Çinlilerin dünyanın lüks markaları için potansiyel tüketici olduğu belirtildi. Cinan Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Liu Cinşan, Çin’deki lüks ürün tüketiminin önlenemez yükselişini üç ana etkene bağlayarak bunları şöyle sıraladı:
“Çin’de yeni oluşan aristokrat ve varlıklı sınıfın üst seviyede ve kişisel ürün arayışı, ‘beyaz yakalı’ çalışanların patronlarına da özenerek lüks markaların ’sadık köleleri’ haline gelmeleri ve zengin çocuklarının, ailesinin finansal desteğiyle istediği her ürünü elde edebilmesi”.
Çin’de gelişen lüks ürün pazarını göz önüne alarak yapılan tahminlere göre, Çinlilerin, lüks tüketim mallarına, gelecek 5 yıl içerisinde 14 milyar 600 milyon dolar (yaklaşık 22 milyar 282 TL) harcayarak dünyanın en büyük lüks tüketim pazarına sahip olması bekleniyor.
Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni
Yorumlar
“206) TÜRKİYE’DE YILDA 14 MİLYAR DOLAR LÜKS TÜKETİME HARCANIYOR” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
özellikle otomobildeki ithal cılgınlıgı hat safhayı aşmış önüne gecilmez bir delilige dönüşmüştür yeni türedi zenginler bu cılgınlıgın baş aktörü konumundalar her sene yurd dışına önemli miktarda milli servet kaybına neden olmakta ülkemizde yapılması gereken yatırımlar sekteye ugramakta istihtam sıkıntısı sonucu işsizlik ve yoksulluk önüne gecilmez cıg gibi hal almıştır sadece bununla kalsa birde bu aracların yedek parca gibi olgularıda cok buyuk seviyede dövis kaybına neden olmaktadır önüne gelen otomobil ithal ediyor otomobildeki vurgun hic bir şeyde yok