148) ULUSAL ÇIKARLARI, BATI GİBİ KORUMAK

Yayin Tarihi 28 Mart, 2008 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

ULUSAL ÇIKARLARI,

BATI GİBİ  KORUMAK

 image00145.jpg

ABD’den yayılan global ekonomik kriz tüm dünyayı etkiledi. Nakit sıkışıklığı yaşayan dünya piyasaları Avro karşısında giderek değer kaybeden ABD doları nedeniyle petrol fiyatlarını uçurdu. Arap ülkelerinin petro-dolar milyarderleri kazanç amacıyla yeni, yatırımların peşine düştüler. ABD firmalarının çöküşü, bu ülkelerin yeni yatırım alanlarına yönelmesine neden oldu.

AB Komisyonu, AB üyesi ülkelere girecek üçüncü dünya ülke yatırımları için yeni bir uygulama yasası hazırlamaya başladı. Bu fikir, devlet kontrolundaki Arap ve Asya yatırım fonlarının Avro bölgesindeki şirketlere göz dikmesi nedeniyle ortaya çıktı. Geçen iki ay boyunca Avrupa borsalarının değer kaybetmeye devam etmesi, bir çok petrol zengini ülkeye ait devlet kontrolundaki yatırım fonları için Avrupa şirketlerini cazip bir hedef haline getirdi. Son olay Dubai yatırım Fonu’nun Yunan telekom şirkeri OTE’nin çoğunluk hissesini ele geçirme teşebbbüsü idi. % 25 hisse ile OTE’nin en büyük hissedarı olan Yunan Hükümeti, ülkenin ana telekom işletmesi olan OTE’yi düşmanca bir davranıştan korumak maksadıyla bir kanun çıkartarak yabancı yatırım payını % 20 ile sınırladı.

Bir kaç hafta önce de Almanya Başbakanı Merkel, bir konferansta Alman şirketlerinin üçüncü dünya yatırım fonlarından korunacağını söyledi. Aynı şekilde Fransa, bir yıl önce ülkenin en büyük süt ürünleri şirketi Danone’nin bir ABD şirketi tarafından satın alınmasını bloke etmişti. En liberal ülke olan  ABD’de de bile, iş başa düşünce Kongre, ABD’nin 10 büyük limanını işletmeye talip olan Arap şirketinin başvurusunu reddetmişti. Nakit sıkışıklığı yaşayan ABD ve AB banka ve şirketlerinin devlet kontrolundaki yabancı fonların kaynaklarına gereksinimi çok açıktır. Ancak iş hisselerini kontrola gelince işler karmaşıklaşmaktadır.

Füze hızıyla yükselen ve halen dolara endeksli petrol fiyatları Arapları zenginleştirdi. Ancak Doların Avro karşısında değer kaybetmesi bir çok Arap yatırım fonunun zarara uğramasına neden oldu. Örneğin Dubai Yatırım Fonu milyarlarca dolar kaybetti. Çünkü petrol üreticileri, sermaye yatırımı ve tüketim maddeleri bakımından Avro Bölgesine bağımlıdırlar. Geçtiğimiz bir kaç ayda, petrol fiyatlarının süratle yükselmesi bir kaza değildir. Basit bir arz-talep ve güvenilir dünya parası meselesidir. Avro dolara karşı tarihinin en yüksek değeri olan 1.56’ya ulaşırken, petrolun varili de 106 doları geçmiştir. Bu ilişki sadece iki para birimi arasındaki faiz oranına bağlanamaz. Bir çok Avrupa ve Asya finansal yatırımlarının Avroya yönelmesi, bu paraya olan talebi artırmıştır ve sonuç olarak da bu parite ortaya çıkmıştır.

2002’de iktidara gelen AKP hükümeti daha önceki hükümetleri kat kat geçerek tüm stratejik kuruluşları özelleştirmiş ve satmıştır. Başta Telekom olmak üzere, bunların hemen hemen tamamı yabancılar tarafından kontrol edilmektedir. Sıra turistik tesislerimiz, denizlerimiz, madenlerimiz, ormanlarımız, kaplıcalarımız ve verimli tarım alanlarımıza gelmiştir. İşte hedef olarak Türk Milletinin önüne konan AB ülkelerinin davranışı, işte hayranlıkla izlenen dünya devi ABD’nin ulusal çıkarlarını  koruma refleksi. Ve sizin Türk Milletine yaklaşık altı senedir anlattığınız özelleştirmenin faydaları masalı. Acaba hangisi doğru?

Dr. Nejat TARAKÇI

Jeopolitikçi ve Stratejist

[email protected]

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap