146) “AF” YETKİSİ KİMDE ?

Yayin Tarihi 9 Mart, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Bu kısasa kısastır

ancak şeriatta olur

 

 

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Uşak’ta “Af yok mu?” diye soran bir vatandaşa “Katili affetme yetkisi maktulün várislerine aittir” diye konuşması, siyaset ve yargı dünyasında tepkilere yol açtı:

Mustafa Özyürek (CHP Genel Başkan Yardımcısı)

Bu sözler laiklik ilkesiyle bağdaşmaz. Zaten Başbakan’ın da laiklik ilkesini  içine sindiremediği ortada. Af devletin konusudur, ihtiyaç duyulduğu zaman af çıkarılabilir, nitekim geçmişte de çıkarılmıştır. Bu yetki TBMM’ye aittir.

Mehmet Şandır

(MHP Grup Başkanvekili)

Başbakan’ın kafası karışık. Toplumsal, dünyevi bir hadiseyi ilahi bir kuralla yorumlamış olması hem tutarsızlığını hem de kafasının karışıklığını gösteriyor. Başbakan’ın partisi idam cezasının kaldırılmasına destek vermiş bir parti. Şimdi Kuran-ı Kerim’deki kısasla meseleyi yorumlaması çelişkidir.

Ali Suat Ertosun (Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi)       

Bunun adı kısasa kısastır ve şeriat düzeninde olur. Çağdaş hukuk sisteminde mutlak surette bu yetki Meclis’e aittir.

Naci Ünver (Yargıtay 8. Ceza Dairesi Onursal Başkanı) Bu sistem aşiret ve kabile düzeninde olabilir. Bugün şeriat hukukunun geçerli olduğu Suudi Arabistan’da var. Sayın Başbakan’ın düşüncesi, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne uymaz.

Vural Savaş (Yargıtay Onursal Başsavcısı)

Af yetkisi, cinayet gibi çok önemli suçlarda mutlak şekilde devlete aittir. Ölenin ailesine ve yakınlarına bu yetki bırakılamaz. Bu yetkinin bırakıldığı ülkeler, kan gütmeyi meşrulaştıran ülkelerle, şeriat ülkeleridir.

 

Oya ARMUTÇU / HÜRRİYET

ziyaretcidefteri21111126.gif

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap