142) ATATÜRK’ÜN OTOMOBİLLERİ VE MOTOSİKLETİ
Yayin Tarihi 15 Şubat, 2012
Kategori ATATÜRK
ATATÜRK’ÜN OTOMOBİLLERİ VE MOTOSİKLETİ
Dönemin tüm ünlü ve güçlü devlet başkanları gibi Mustafa Kemal Atatürk de otomobilin güç ve ihtişam sembolü olduğunun bilinciyle son derece ünlü ve lüks markaları tercih etmiştir. Bu otomobillerden bazıları Anıtkabir’in Tandoğan kapısından içeri girildiğinde ziyaretçileri sonsuz bir hüzünle karşılamakta.
Bu otomobillerden en ünlüsü 1936 model bir Cadillac 80. Türkiye İş Bankası’nın Atatürk’e armağan ettiği bu özel otomobil önündeki devasa metal ızgara, adeta gelenlere bakan bir çift göz gibi yuvarlak farları, ve simsiyah rengiyle uzaktan bile hemen fark ediliyor.
Atatürk bu otomobili 1936-1938 yılları arasında kullanmış ve vefatının ardından da aracın kullanımına devam edilmiş. Daha sonra 1959 yılında Maliye Bakanlığı bu otomobili Anıtkabir’e bağışlamış. 12 silindirli bu muhteşem Cadillac 80 serisinin motoru 6.8 litrelik ve 150 HP güç üretiyor. Ön konsolu basit birkaç düğme ve göstergeden ibaret. Cadillac’ın yuvarlak çerçeveli gösterge tablosundaki saat 09.05’e ayarlanmış.
Anıtkabir’in Barış Kulesi bölümüne gelindiğinde 2 adet görkemli Lincoln marka otomobil bulunuyor. Bu Lincoln’ ler 1935 ile 1938 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı tarafından Atatürk’e tahsis edilmiş ve Atatürk’ ün makam ve törenlerde kullanmayı tercih ettiği otomobiller. Tören otomobili 1934 model bir convertible. Yani Lincoln’ün K serisinin tek convertible versiyonu.
Siyah renkte, 12 silindirli bir motoru var. Atatürk, bu otomobili devlet başkanlarını selamlarken kullanırmış. Aracın bez tavan bölümü arkaya doğru toplanmış duruyor. Atatürk’ün vefatından sonra bir süre daha, hatta Celal Bayar döneminde de kullanılmış.
Atatürk’ün kullandığı bir diğer makam otomobili de Lincoln K. Kocaman bir ızgarası ve mavi bir V12 amblemi var. Arabaya binip inmek için açılan bir basamağı mevcut. 3 ileri manuel vitesli, Stromberg karbüratörlü, 6.8 litrelik, 150 HP gücünde 12 silindirli bu otomobilden sadece 45 tane üretilmiş. Ayrıca arabanın bir önemli özelliği de zırhlı olması.
Atatürk’ün makam şoförü Ahmet Fahri Uçar’ın, makam şoförü olarak son görevi doktoru alıp Dolmabahçe’ye getirmek olmuş.
Yukarıda görülen motosiklet Avrupa’daki araştırmalara göre 1931 model olup, ruhsatında 1934 model yazmaktadır. Atatürk bu motosiklete son yıllarında binmiş olup İstanbul gezilerine katılmıştır. sahip olduğu motor dünyada üretilen ilk motorlar arasındadır. (motor ve şase numarası 3 sayılıdır)
http://www.klasikotomobiller.com/component/content/article/197-ataturkun-otomobilleri
Yorumlar
Yorum yap