1379) Mimar Sinan’ın Camisindeki Çinilerin Üstüne Kalorifer Peteği Döşendi

Yayin Tarihi 15 Nisan, 2016 
Kategori BASIN-YAYIN

Mimar Sinan’ın Camisindeki Çinilerin Üstüne

Kalorifer Peteği Döşendi

image001

İstanbul’un Kocamustafapaşa semtinde yer alan ve Mimar Sinan’ın yaptığı Ramazan Efendi Camii’ndeki benzersiz çinilerin üstüne kalorifer peteği yerleştirildi.

Bezirganbaşı Camii, Hüsrev Çelebi Camii ve Bazergân Mescidi gibi isimlerle de anılan Ramazan Efendi Camii’nde eşsiz çinilere yapılan muamele görenleri hayrete düşürdü. 1586 yılında yaptırılan camide 400 Yıllık çinilerin üstüne kalorifer peteği döşendi ve üstüne “Lütfen peteklere yaslanmayın, tarihi çiniler kırılarak zarar görmektedir” yazılı bir kağıt yapıştırıldı. Fakat camiinin en önemli süslerinden olan tarihi çinilerin üstüne neden kalorifer peteği yerleştirildiğine kimse anlam veremedi.

image002

Eşiktaşını geçerek camiye girdikten sonra mermer mihrap ve minberi çevreleyen çiniler 16. yüzyıla tarihleniyor. İç mekan duvarları, mihrap yükseltisine kadar bu çiniler ile bezeli. Twitter’da söz konusu fotoğrafın paylaşılmasının ardından birçok kişi olaya tepki gösterdi. Fotoğrafı paylaşan @carnafauna isimli kullanıcı; “O petekleri oraya asarken aklınız neredeydi? E hadi astınız, zarar verdiğini de gördünüz, neden sökmüyorsunuz?” diyerek tepkisini dile getirdi.

image003

Bezirganbaşı Hacı Hüsrev Çelebi tarafından, Şeyh Ramazan Efendi adına 1586 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan camii, aynı zamanda Mimar Sinan’ın son eserlerinden. 1782 yılında meydana gelen yangında zarar gören caminin, daha sonra 19. yüzyıl başlarında ünlü bestekâr Hammamizade İsmail Dede Efendi tarafından tamir ettirildiği biliniyor.

Erman Ertuğrul

Fotoğraflar: Başak @carnafauna

http://arkeofili.com/?p=13201

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap