136) DİKKAT! ÇOCUKLARIMIZI KAÇIRIYORLAR!

Yayin Tarihi 3 Haziran, 2009 
Kategori SOSYAL

DİKKAT!

ÇOCUKLARIMIZI KAÇIRIYORLAR!

image0016.jpg

 

Son beş ayda 645 çocuk kayboldu

Aydın’da anneannesinin evinin önünde oynarken kaybolan 2.5 yaşındaki Mustafa Erol’dan iki haftadır haber alınamazken, kayıp çocuk olayları 2009’un ilk 5 ayında, 2008’in tamamını geride bırakarak rekor seviyeye ulaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın verilerine göre, 2009’un sadece 5 aylık döneminde, 43 ilde 645 çocuk kayboldu.

2008’de 528 çocuk kaybolurken, 2007’de de 210 çocuk kayboldu. Bu rakamlarla, 2007’nin başından bugüne kadar bin 378 çocuk kayboldu.

EGE’DE 5 AYDA 144

Kayıp olaylarında Ege Bölgesi ise başı çekiyor. Ege’de kayıp çocuk sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 50 dolayında artarak, 2009’un ilk 5 ayında 144 olarak gerçekleşti. En çok çocuk kaybı ise İzmir’de yaşandı ve 2008’de 75 olan kayıp çocuk sayısı bu yılın ilk 5 ayında 88 oldu. Aydın’da da geçen yıl 9 çocuk kaybolurken, bu yılın ilk beş ayında 23 çocuk kayboldu. Geçtiğimiz ay minik Mustafa’nın da eklenmesiyle, Aydın’daki kayıp çocuk sayısı 24’e yükseldi. Uşak’ta ise geçen yıl kayıp çocuk bulunmazken, bu yılın ilk beş ayında 12 çocuk kayıplara karıştı.

ANKARA’DA 47 KAYIP

İzmir’den sonra ikinci sırayı alan Mersin’de geçen yıl 30 çocuk kaybolurken, bu sayı bu yılın ilk 5 ayında 50’ye ulaştı. Geçen yıl 46 çocuğun kaybolduğu Ankara’da bu yılın ilk 5 ayında sayı 47’ye ulaşırken, Şanlıurfa’da 23 olan sayı 25’e, Kahramanmaraş’ta 4 olan sayı 19’a, Kocaeli’nde 6, Batman’da 11 olan sayı 18’ye, Elazığ’da 6 olan sayı 17’ye, çıktı.

Geçen yıl 13 çocuğun kaybolduğu Bursa, bu yıl ilk 5 ayda aynı sayıya ulaşırken, geçen yıl 22 çocuğun kaybolduğu Diyarbakır’da, bu yıl bu sayı şimdiden 21’e ulaştı. Geçen yıl 94 çocuğun kaybolduğu İstanbul’da ise bu yılın ilk 5 ayında sadece 3 çocuk kayboldu.

YAKAD: SİSTEMLİ ARAMA ÇALIŞMASI YAPILAMIYOR

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) başkanı Zafer Özbilici, Türkiye’de kayıplar konusunda, “bir toplama merkezinin bulunmaması nedeniyle” çok büyük bir sosyal boşluğun olduğunu, “kaybolmanın suç olmaması nedeniyle kolluk kuvvetlerinin kayıpları aramadığını” dile getirdi.

Türkiye’deki kayıpların yüzde 75-80’i ilk 15 gün içerisinde bulunabiliyor. Kayıpların bulunmasında en çok ailenin çabası etkili oluyor. Geri kalan yüzde 20-25’lik kesimse ya hiç bulunamıyor ya da çok uzun yıllar sonra bulunabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kayıpların yüzde 15’i  0-15 yaş arası çocukları kapsıyor.

ORGAN TİCARETİ KUŞKUSU

Uzun yıllardır bulunamayan kayıplar konusunda “organ ticareti” kuşkusu ailelerin içini kemiriyor.  Bir dönem medyada sık sık yer alan iddialar kesin olarak kanıtlanamazken,  Adli Tıp uzmanlarının başlattığı “yüz yenileme” çalışması ile çocuk yaşta kaybolan ve yıllardır bulunamayanların son durumu resimlerde canlandırılıyor.

AİLELERE TAVSİYELER

Çocuklarının güvenliğini düşünen ailelere hem YAKAD’ın hem de Emniyet’in önemli uyarıları var. YAKAD, “Bunlar benim çocuğumun başına gelmez diye asla düşünmeyin” diyerek başladığı uyarılarına, çocuğunuzun en son fotoğrafına sahip olun, arkadaşlarını ve ailesini tanıyın, çocuğunuzun DNA’sını belirleyecek bir birşeyini (kan, saç teli gibi..) muhafaza edip, alındığı tarihi de unutmayın gibi önerilerle devam ediyor.

Çocuğunun kaybolduğunu düşünen ailelere yapılan en önemli uyarı ise, polisi aradıktan sonra rapor tutulmasında ısrar edilmesi ve dosya numarası alınması.

EMNİYETİN  UYARILARI

— Çocuklarınıza ev anahtarınızı vermeniz gerektiğinde anahtarlığınızda adresinizi ve isminizi belirten bir işaret bulunmamasına dikkat edin.

— Okul öncesi çocuklarınızın ev dışında yalnız başlarına dolaşmalarına ve nezaret edilemeyecek yerlerde oynamalarına ( özellikle kalorifer daireleri, bodrumlar, inşaat vb.) izin vermeyin.

— Çocuklarınız okula yürüyerek gidiyorsa, bilinen işlek caddelerden, grup halinde gidip gelmeye dikkat etmelerini öğütleyin.

— Yabancıların yakınlık göstermesi ve hediye vermelerini kabul etmemelerini, bu gibi girişimlerde bulunanları veya kendilerini rahatsız edenleri hemen en yakın güvenlik görevlisine söylemelerini ve size de mümkün olduğu kadar çabuk haber vermelerini isteyin.

— Evden dışarı çıktıklarında, nerede ve kiminle birlikte olduklarını size her seferinde söylemelerini öğütleyin.

— Çocuklarınız dışarı çıktığında üzerlerinde fazla miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edin.

— Çocuklarınızı mahalledeki oyun alanlarında bile olsa mutlaka gözaltında bulundurun.

— Çocukların oynadıkları bölgede alışılmamış şekilde ve sıklıkta dolaşan şahıs ve/veya araçları gerektiğinde en yakın güvenlik kuvvetleri birimlerine bildirin. Mümkün olduğunda kişilerin eşkâllerini ve araçların plaka numaraları ile markalarını ve renklerini tespit etmeye çalışın.

— Çocuklarınızı tanımadıkları kişilerin araçlarına binmemeleri konusunda uyarın.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap