116) BURSA ULU CAMİ MİNBERİNDEKİ SIR!
Yayin Tarihi 27 Nisan, 2009
Kategori KÜLTÜREL
BURSA ULU CAMİ MİNBERİNDEKİ SIR!__,_.
Bursa Ulucami Minberindeki Sırları Bilen Varmı !
602 yıllk bir minber…. Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor…
1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü. 602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte. Hem de minberin her iki yüzünde şaşırtıcı şekilde evrenin haritalarının adeta bir krokisi var. Bu kadar büyük bir tesadüf olabilir mi, yoksa bu minberin banisi gerçekten bir astronomi hayranı mıydı?
İlginç şekillerin sırrını çözen kişi Araştırmacı Fevzi Ülgü Alsancak. 1980 yılından bu yana minber üzerinde yaptığı çalışmalarla tarihin derinliklerinde kalan gerçeklere ışık tuttuğunu söyleyen Alsancak,
“Alan süsleme motiflerinde simetri yoksa mutlaka bir mesaj vardır”
ilkesinden yola çıkarak, minberdeki şekiller üzerine yapılan yorumların tutarsız olduğunu söylüyor. Bilim teknoloji ve uzay bilimleri araştırma tekniklerine kafa yoran bir öğretmen olduğunu belirten Ülgü, motifleri dikkatlice incelediğinde minberin mihraba bakan yüzünde güneş sistemini keşfettiğini söylüyor.
Mihrapta yer alan Güneş Sisteminde 9 gezegen var. Bunun da ötesinde gezegenlerin güneşe göre konumlarının ve büyüklükleri gerçek ölçülerle örtüşür oranlarda. Güneş ve gezegenler arasındaki mesafe büyük olduğu için yıldız gezegenlerden farklı olarak 9 damlacıklı kurs olarak işaretlenmiş.
Ülgü, yine Kündekari sanatının bir özelliği olan parçaların birleşmesiyle oluşan çukur kanal çizgilerinin de gezegenlerin yörüngesini temsil ettiğini söylüyor. Bu yüzeyde yer alan bir başka gizem ise serpiştirilmiş halde yıldız motifleri yer alması ve bunların içinda kuyruklu yıldızların da bulunması. Ülgü’nün dikkat çektiği en önemli detaylardan bir de Plüton gezegenin tek başına ayrı bir platformda ve bir açı farkı ile gösterilmiş olması. Bilindiği üzre güneş siteminin aynı düzlem üzerinde olan ilk 8 gezegeninin aksine Plütao ayrı düzlemde dolanmaktadır.
Minberin Batı Cephesinde ise 7 adet Galaksi formatı tespit ettiğini söyleyen Ülgü, galaksi platformlarının 5 ayrı renkte sedef kakma ile gösterildiğini söylüyor. Ancak ne yazık ki bugün hatalı boyama teknikleri ile bu önemli detay büyük ölçüde yok edilmiş durumda. Ama kayıtlardan bunu doğrulamak mümkün… Ülgü’nin bir diğer iddiası ise minberin her iki yüzünde yer alan 3’lü ve 12’li dolap kapaklarının Türk boylarını temsil ettiği yönünde.
Sırlarla dolu minberin giriş kapısı üzerinde Murat Han oğlu Yıldırım Beyazıt Hanın emriyle Hicri 804 yılında minberin yapıldığı bilgisi yer alıyor. Ülgü, kayıtlarda minberin ustası ile ilgili çelişkili bilgiler bulunduğuna dikkat çekiyor. Ülgü’ye göre minberi yapan kişi adını tırabzan süsleme motifine göre tırabzanın sağ ikinci sülüsle yazan Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet. Devak Tebriz yakınlarında bir Türk köyü. O tarihte Mülki amir olan Kadızade Rumi efendi, beceri ve bilgi alış verişi için 300 kadar sanat erbabını Tebriz’e göndermiş ve bir o kadar ustayı da oradan Bursa’ya getirmiştir. Oradan gelen Kündekari sanatçılarının başı Abdülaziz oğlu Mehmet’tir. Bu minber de onun ve ustalarının camiye bir hediyesidir.
Kündekari sanat açısından eşsiz bir değere sahip olan minberin ilginç bir özelliği de 6666 adet abanoz ağacı parçasından vücuda gelmesi. Bu rakamda halk arasında yaygın inaçla Kuran’ı Kerimdeki ayet sayısına tekabül etmektedir… O dönemdeki İslam ve Türk alimlerinin matematik ve gök bilimlerine yönelik ilminin Batıya nazaran hayli ilerde olduğu da göz önüne alınırsa Ülgü’nün tezleri pek de tutarsız değil. Ne dersiniz bütün bu benzerlikler sadece bir tesadüf olabilir mi?
BURSA ULUCAMİİ TÜRK TARİHİNİN EN BÜYÜK CAMİSİ
Evet başlıkta doğru yazıyor. Ulucami kapalı namaz kılma alanı bakımından Türk Tarihinde yapılan en büyük camidir. Hemen aklınıza Süleymaniye, Sultan Ahmet gelebilir. Fakat o camilerin büyüklüğü duvarlarla çevrili avlu alanlarıyla birliktedir. Ayrıca o camiler tek ve çok yüksek bir kubbe ile örtülü olduğundan çok geniş bir alanı varmış izlenimi verir. Bursa Ulucami ise çok kubbeli ve alçak tavanlıdır. İçinde bulunan çok sayıdaki sütun yüzünden de daha ufakmış gibi hissetmemize neden olabilse de TÜRK TARİHİNİN EN BÜYÜK CAMİSİ halen Bursa Ulucami’dir.
TARİHİ MİNBERİN ÖZELLİKLERİ
Minber bütünüyle kainatı sembolize ediyor. Minberin giriş kapısının üzerindeki kitabede altın yaldızla Osmanlıca olarak, ‘Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1402) yılında yaptırılmıştır’ ibaresi yer alıyor. Sarmaşık motifleriyle süslü olan tırabzanların sağ çıkış ikinci kolonu üzerinde süsleme motifine uygun sülüs tarzda yazılmış, Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet işi ibaresi dikkat çekiyor. Sanatkarın bu imzası son yıllarda fark edildi.
Minberin doğu cephesinde, biri dar dikdörtgen, diğeri alanı daha geniş üçgen biçiminde, bir diğeri en altta şerit halinde uzanan taşıyıcı dolap serisi banko olmak üzere birbirine bitişik üç kompozisyon alanı bulunuyor. Üçgen ve dikdörtgen yüze ikisi birlikte Güneş Sistemi’nin kabartma formlarla işlendiği bir alan var. Gezegenlerin her biri yörünge hareketleriyle birlikte küresel kabartma motifler halinde Güneş’e olan uzaklık ve aralarındaki büyüklük karşılaştırmaları da verilerek olması gereken yerlerde.
Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş’e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya’dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda.
Anlaşılacağı üzere dünyanın yuvarlak olup olmadığının bile tartışıldığı bir devirde bir ahşap işçisi bile o dönemde bilinen tüm gezegenleri rasgele bir yıldız olarak değil, güneş sistemimizdeki birer gezegen olarak işlemiş..
Peki o çağda bu bilginin sırrı nedir?
kündekâri nedir?
(Süsleme) Camilerde kapı, pencere gibi ağaçtan bölümlerin zamanla çalışarak bozulmaması için, bu bölümlerin küçük tahta parçalarını geometrik bezemeler meydana getirecek biçimde yan yana yapıştırarak yapılması tekniği; bu teknikle yapılmış iş.
Bu teknikte tahtalar çivi vs kullanılmadan birbirine bağlanmaktadır.
DÜZENLEYEN: YILMAZ KARAHAN
Yorumlar
“116) BURSA ULU CAMİ MİNBERİNDEKİ SIR!” yazisina 62 Yorum yapilmis
Yorum yap
teşekkür ederim, harika bir çalışma, çizgilerdeki sırları anlatacak araştırmacılara ihtiyacımız var, ama bunları okuyacak insanlarımıza da ihtiyaç var.
ellerinize sağlık
çok teşekkür ederim çalışmanız.dan dolayı hayran kaldım bu özbek geometrik el sanatını hatırlatı bu tür çalışmalar artık yapılmamakta yani el sanatımız bitmiştir. yaşatılması içinde hiç bir gayret gösterilmemekte siyasiler .ABD .nin dediklerini yapmaya devam ederse hiç bir şeyimiz kalmıyacak. çalışmanızdan ötürü ellerinize sağlık sağolun.
İlginç ve düşündürücü….?
Araştırma ve bize sunmada emeği geçenlere çok teşekkürler.
evet güzel bir cami ve mimariside eline su dökecek kimsenin olmadığı bir işçilik yapıtı
ben uşaklıyım
ama arkadaşlarım konuşurken sordular bana
bak diye öylelikle girdim ve etkilendim yapan ve yaptıranların mekanı cennet olsun inşallah
hayrete düştüm heycanla okudum türk milletinin ve türk alimlerinin bilme ne kadar hakim ve sahip oldugunu birilerinin çok iyi anlamaları gerekiyor
1400 lü yıllarda dünyanın bir tepsi gibi düz olduğu iddia ediliyordu.Bizim atalarımız o o yıllarda güneş sistemini gezegenler büyüklüklerüyle orantılı bir şekilde çizmiştir.Böyle atalarımız olduğu için gurur duymalıyız
Teşekkür ederim emeğinize sağlık
ben bursadan okuduklarım gerçekten çok ilginçti bunları bilmiyordum bu camise çok namaz kıldım
ama bunları hiç farketmedim en kısa zamn da gidip kendi gözlerimle yerinde inceliyeceğim.Emeklerinize teşekkürler
Ben Kulalıyım ama Bursaya gittim gördüm çok güzel şehir tarihi de çok güzel herkese teşekkür ederim
çok sağolun performans ödevime yardımcı oldunuz.
<p>ben bu camimize gittim muhteşem bir yer insan içeri girince dışarı çıkası gelmiyor o Allahın muhteşem evinde ibadete doyum olmuyor Allah razı olsun inşa edenlere</p>
Minberin kitabesi “Mimmâ amile bi-resmi’s-Sultân Bâyezîd bin Murad Hân bitârîh-i sene isneyni ve semâne mâye” şeklindedir ve 802 tarihini verir. Bu da miladi tarih olarak 1399/1400 yıllarına tekabül eder.
bursaya son bırkaç yıldır duzenlı olarak gıdıp ulu camıyı her seferınde gezıyorum. ilk gııtığımde hayran kalmıştım. hakkında okuduklarımla hayranlığım dahada artıyor. bıze boyle bır şaheser bırakan atalarımla ve soyumla gurur duyuyorum keşke bızler onlara layık olabılsek.
Dini değerlerimize sahip çıkan,tarihi miraslarımızdaki gizemli şifreleri açığa çıkarıp bizleri aydınlatanlara selam olsun.teşekkürler.
büyüleyici bir eser hayran kaldm teşekkürlrr..
Ulucamide bahsedilelen mimberin doğu tarafında duvarda asılı KABE resmi bulunmaktadır.Resimdeki kabenin kapısına bakarak gözlerinizi ayırmadan minberden batı duvarına doğru yürüdüğünüzde kabe size doğru dönmektedir.Nedenini açıklayan olursa memnun olurum gören şok oluyor.
bilgiler çok güzel teşekkürler ancak kündekari tekniğinde hiçbir şekilde tutkal da kullanılmaz özelliğide budur zaten birbirine geçirilen parçalarla bütün oluşturulur.
bilgileriniz için çok teşekkürler bende aynı soruyu sormak istiyorum aslında kabe resmindeki kapının dönmesinin esrarını bilen varsa açıklamasını rica ederim… bu bir sanat biçimi sanırım bazı yerlerde rastlanıyor meryem ana resinlerindeki gözlerin hareleti gibi kıprısta da mavi köşkte böyle bir resim görmüştüm açı ile oyna işe ilgili sanırım aynı üç boyutlu görünen ancak gerçek hayatta asla var olamayan resimler gibi dik açının kayması ile ilgili olduğunu düşünüyorum ancak bir varsayı bilgilendirirseniz sevinirim…
bursaya gelip giden biriyim.birkaç defa namaz kılmak nasip oldu burda.yapanlardan allah razı olsun.sayın alsancak`,a araştırmaları için teşekkürler….
boylesıne guzellıklerı gun yuzune cıkaran bılım adamlarına sonsuz tesekkur ederım. evet soylenıldıği gıbı ulu camııde kabe resmı var. kabe resmı 3 boyutlu resımdır. kabe resmıne batı,dogu nereden bakarsanız bakın kabenın kapısını dondugunu fark edeceksınız. dogudan batıya batıdan doguya dogru yurursenız kabenın kapısı sıze bakacaktır. bursaya gelıp ulu camııyı zıyret etmenızı tavsıye ederım bursanın butun guzellıklerıne hayran kalırsınız.saygılarımla…
hocama katiliyorum cünkü,bursa da daha inanilmaz ve esrarengiz cok yapitlar ve kisiler var.örnek somuncu baba,eskici baba vs arastirabilirsiniz.
Sayın Erkan Güleç ;
Bahsettiğiniz resim deri üzerine çizilmiş imzasız yani sanatçısı bilinmeyen bir eserdir. Kabe üzerindeki altın yaldız kapı siz dönünce o da yön değiştirir.sebebi Kabe zemininde ilk bakışta farketmediğini farkettiğinizde de size anlamsız gelen değişik açılı doğrulardır. Bu doğrular sizin göz perspektifi ile ilgili zaaflarını değerlendirir ve o duyguyu size verir. Ayrıca resim mimberin doğusunda değil batısındadır.
Nihat TINIK
profesyonel Turist Rehberi.
Son yapılan onarımlarda ki büyük kısmını takip edip kısa sürede olsa temizlik işlemlerinde bulundum. Mimberin yukarda yazdığı ve bizim de uzun süre öyle bilip anlattığı gibi abanoz ağacı değil kestane ağacı olduğu tespit edildi. Hatta son anda altın varakda kullanıldığı tespit edildiği için onarım ve temizlik planına altın varak işi sonradan alınmıştır.Bu sebeptende biraz daha uzun süre almıştır.
Nihat TINIK
Profesyonel Turist Rehberi.
SAYIN NİHAT TINIK,
VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLERDEN VE YAPMIŞ OLDUĞUNUZ HİZMETLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ.
SAYGILAR
YILMAZ KARAHAN
Yaptığınız hayırlı ve faydalı çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyor,İlerki çalışmalarınızda daha faydalanabileceğimiz tarihimizden kesitler sunmanızı cani gönülden bekliyoruz.ALLAH a emanet olun.
bu araştırmayı yapanlardan vebu bilgileri bizimle paylaşanlardan allah razı olsun.Bize düşen geçmişimize sahip çıkmak,gençlerimize yön vermek.Allah a emanet olun
bende ULU CAMİ ne gittim eve gelirgelmez interneti açıp özelliklerini öğrenmek istedim yazıyı okuyunca şok oldum. ama keşke orda bilgi veren birileri olsa. ama cok güzel bir cami herkez görmeli. yazınız çok güzel
ecdadımızın bu muhteşem eserlerini bizlere tanıttıgınız icin size cok teşekkükediyorum ve başarılarınızın devamını Allah’tan diliyorum
Bursaya ve özellikle Ulucamiye gelip bilgi almak isteyen gruplar önceden haber verirler ise rehberliklerini yapıp tüm bilgilerini aktarabilirim. Saygılarımla
mrnihat@yahoo.co.uk
mrniha71@hotmail.com
tebrikler güzel bir çalışma olmuş..insanı daha görmeden etkiliyor atalarımızın bu yaptıkları eserler..bana görmek nasip oldu çok şükür..Rabbim herkese gitmeyi nasip etsin..bu arada orada caminin özelliklerini anlatan hayır severler bulunuyor..Allah razı olsun onlardan..
Hayırseverlerin dolgu bilgilerinin yerine gerçek bilimsel bilgilieri profesyonelce yapılan iş olarak faydalanmak isteyenlere saygılarımla…
Nihat TINIK
yazılarınız ıcın sonsuz tesekkurler, merak ettigim sey kımısıyukarının acık olmasını gaz cıksın dıye acık kaldı dıyor kımısı yahudı musluman olmus o yerıde o zat vermıs havuzuda burada kalacak dıye sart kosmus dıyorlar hangısı dogru benı aydınlatırsanız cok mutlu olurum merak edıyorum sımdıden tesekkur ederım Allah razı olsun sızden hayırlı aksamlar.
bende gittim. kütahyadan bursaya çok güzel ve evliyalarıylada çok güzel. hepsini gezdim bursa ulu camii ayrı güzelliği var.rehber gezdirdi bizi. ve okadar güzel şeyler anlattıki.bursa ulu camii somuncu baba tarından acılıyor ve açılışta fatiha suresinin 7 ayrı tefsirini yapıyor. o zamanın ulemaları erenleri 3. ye kadar anlayabiliyor.4. den sonra anlayan çıkmıyor.ve 7. tefsirde rivayetlere göre 70 kişinin bayıldığı söyleniyor.daha sonra somuncu babanın aynı anda 3 farklı kapıdan çıktığı görülüyor. neyse giderseniz rehberlere takılın hepsi anlatırlar. ve birde vav harfinin önemini sorun.
bu şey çok esrarengiz bunu performans ödevimde kullancam
Bir konuda beni aydınlatmanızı rica edeceğim,
Konu mimber üzerindeki tarih,804 hicri 1402 miladi
olarak belirtilmiş,Hicri takvimde 584 tarihi yani peygamberin doğum tarihi baz alındığında miladi tarih 1388 olarak ortaya çıkmakta ve 1402 miladi takvim arasında 14 yıl fark bulunmaktadır. Sizden
tekrar rica ediyorum. 14 yıl farkını bana açıklarsanız sevinirim, Saygı ve hürmetlerimle,
Muzaffer Kartal
osmanlı imparatorluğu çok iyi bi şey yapmış nasa 1970 de osmanlı 1370de plütonu bulmuş
bende gezegenlerle ilgileniyorum bunda astronot olucam ve yeni bir gezegen bulmayı umarım
araştıran ve bilgilendirenden Allah razı olsun
Selam bu mimberin 1618 altın oran, alakası varmıdır?
ben biliyodum minberindeki sırrı valla
sevgıli kardaşlar bızlerı yaradan ve bu guzellıyı bıze bagıslıyan butun evlıyalara şükürler olsun.
Kabe resmindeki perspektif büyüsü, Davincinin minberden 200 yıl sonra bulup kullandığı ve mona lisanın nerede olursanız olun sizi izleyen bakışların da kullanılan tekniğin perspektifli minyatür resimde başarılı bir biçimde kullanılmış olmasındandır. perspektifte kabe kapısı merkeze perspektifsiz olarak yerleştirildildiğinden nereden bakılırsa bakılsın göz tarafından bu merkeze göre resmin kalanı tekrar perspektiflendirilir. buda kapının size döndüğü yanılgısını oluşturur ama aslında dönen resmin geri kalanıdır.
minber ise şuanki kabul edilmiş bilimsel astronomik bulgularla açıklanmaya yetmeyecektir. minberde plutona işaret ettiği düşünülen gezegen güneş sistemi dışında betimlenmiştir. benim düşünceme göre bu yeni keşfedilmiş olan ve yörüngesi güneş sistemi dışında olup güneş sistemine dahil olduğu nasa tarafından ispatlanmış ve adı gezegen x denen (eski mısırda marduk, babilde niburu(taimatı parçalayıp astroid kuşağını ve dünyayı oluşturup ayı yörüngeye koyan))gezegeni temsil ettiğidir.
bence bu minberde daha çözülmeyi bekleyen çok sır vardır ve gözümde yeri Piri Reis haritası kadardır.
Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.demiş ya Hz.Ali çok haklıymış Çünkü 2 gündür Ulucamiye gittim adım adım gezdim mihrabı inceledim lakin onda ayrı bişeylerin olduğunu hissettim otele gelip laptabımı açınca bu yazıları okuyunca tatmin oldum.Allah razı olsun herkesten bu bilgiler için.Bide bursaya gelenler Osman bey ve Orhan gazinin türbelerini ziyaret etsinler..onlar olmasaydı bu emanetler olmayacaktı..
araştıranlardan ve bizi bilgilendirenlerden Allah razı olsun…
valla ecdadımız yapmış biz şu andaki araç ve gereçlerle bile bir şey yapamıyoruz utanmamız lazım…
Öncelikli olarak ben kendimi tanıtayım Adım Ahmet Soyadım Bayrak ilahiyat fakültesi öğrencisiyim bursada Ulucamide gönüllü olarak cami içerisinde rehberlik hizmeti veriyorum ücretsiz. özellikle cuma cumartesi pazar günleri sabah namazından yatsı namazına kadar cami içerisinde olup gelen yerli turistlerimize bilgi vermeye çalışıyorum dilim döndüğünce. yukarıda bir arkadaşımız Hicri takvimi yanlış anlamış Hicri takvim Hz. Muhammed (sav)in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eder (miladi 622) ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir ve bu yazıyı hazırlayan editörde arapça bilgisi olmamasına veriyorum minberin yapılış tarihine hicri 804 diyor fakat Minberin kitabesi “Mimmâ amile bi-resmi’s-Sultân Bâyezîd bin Murad Hân bitârîh-i sene isneyni ve semâne mâye” şeklindedir yani bu eser Sultan Murad Han oğlu Yıldırım Bayezid Han tarafından H.802/Miladi 1399 tarihinde yapılmıştır basit bir hesaplamayla bizde bulabiliriz şu anda hicri 1432 yılındayız 1432-802= 630 hicri yıl önce hicri bir yıl 354 gündür bu yüzden 630*354=223020 gün yapar onuda miladi olarak çevirmek için 223020/365= 611 yapar 2011-611=1400 yani ulucaminin yapılış tarihi ortaya çıkar dolayısıyla minber ulucaminin orjinal kalabilen tek eseridir. Çünkü bursa’da 1855 tarihinde öyle bir deprem olmuştur ki 50 bin kişilik bursanın nüfusu 10 bin kişiye düşmüş 20 kubbeli ulucaminin 18 tane kubbesi yıkılmış yerle bir olmuştur orjinal kalan 2 kubbe vardır bir tanesi minberin yani mihrabın üzerinde bulunan kubbe bu yüzden minber Ulucaminin Orjinal kalabilen tek eseridir bir diğeri ise eskiden bayanların namaz kıldığı kuzeydoğu duvarında ki devasa Vav harflerinin yer aldığı kubbe orjinal kalmış diğer bütün kubbeler yıkılmıştır cami içerisinde bir çok asılı tablo üzerinde ki tarihler 1855 sonrasını göstermektedir.Duvarlarda ki yazıların da büyük bölümün elden geçmiştir. Ulucaminin Orjinal kalabilen bir diğer eseri ise Müezzin Mahfilidir Müezzin mahfilinin altında ki camekanlı bölümün en üst kısmında dikkatli bakarsanız bir yazı göreceksiniz hepsi ve daha fazla bilgi almak için sizleri Facebookta Bursa Rehberi grubuna davet ediyorum ULUCAMİ REHBERİ yazarsanız sayfaya üye olup sizlerde bilgi paylaşabilirsiniz herkese açıktır…
mümkün!…
ulucamideki mimberde güneş ve galaksi sistemlerinin sembolize edilmiş olması mümkün… belki osmanlılarda astronomi bilimi bu kadar gelişmemiş olabilir ama, aynı çağlardaki timur imparatorluğu timurdan sonra astronomide çok ileri gitmişti. timurun torunu ULUĞ BEY’in bibliyografisine bakılacak olursa anlaşılır. uluğ bey döneminde osmanlı devleti ile timur devleti arasında her yönüyle yakın ilişki mevcuttu…
bu gibi tarihi eserlerin kopyalarının yapılıp, orijinallerinin ankara anadolu medenyetleri müzesine kaldırılması lazım..çünkü zaman içinde yavaş yavaş aşınıyorlar!…
keşke bu bilgiyi ulucamideki minberin kenarına bir yerede konulsa insanlarda o kabartmaların ne anlama ggeldiğini öğrense körü körüne camiyi gezmese ne güzel olurdu değilmi. araştırandan ve buraya ekleyenden Allah razı olsun.
çok güzell
mükemmel bir çalışma türk ve dünya tarihinin okumasının gerektiği bir aşırı yoğun ve detaylı bir işçilik yaptıran(yıldırım beyazıt)ve devaklı abdülaziz oğlu (mehme’e)teşekkür ederiz bu bilgi için mekanları cennet olsun bursalı olduğuma gurur duyuyorum
Sayın Ahmet Bayrak ;
Ulucami içerisinde rehberlik yapmak şu an var olan Turizm rehberliği Yasasına göre suçtur. Belgesiz rehberlik yaparak suç işliyorsunuz.
Nihat TINIK
Profesyonel Turist Rehberi (Lisanslı)
Ben bursa nın o güzel tarihi yerlerini canan tan ın bir kitabında okuyarak tanıdım muhteşem bir yer olduğunu söylemek isterim en kısa zamanda gidip görmek için can atıyorum… SELAM VE DUA İLE
ulu camii beşinci makam olarak biliniyor böyle makamda namaz kılmak insana haz veriyor ve insan öğle duyğulanıyor ki sanki farklı aleme gidiyormuş insan kendini hissettiriyor cenabı Allah’a ne kadar şükretsek azdır ne kadar namaz kılarsak Allah’a o kadar yakın oluruz Allah’a sonsuz şükrediyorum
EFENDİM BU ÇALIŞMADAN DOLAYI EMEGİ GEÇENLERE ŞÜKRANLARIMI İLETİYORUM DEMEKKİ DAHA VATAN SEVER NİCE İNSANIMIZ VAR TÜRKTARİHİNE SÜPER BİR KATKI TEŞEKKÜRLER
saygiyla selamliyorum. diger arkadas ve dostlara katki saglar…
selamün aleyküm.bursa ulucami yapımında olan alimlerdir ve ulucaminin yapılan işlemelerinde bulunan semboller alimlerimize Allah c.c tarafından hasıl olmuştur.çünkü kullanılan alimlerin sayısı havas ilminde belirtilen kainatı koruyan Allah c.c tarafından görevlendirilen meleklerin sayısıyla aynıdır bu havas ilmine göre müslümanlıgın yayılması için hristiyan olan milletlerden yardım kasten istenmiştir
tesadüf diye bir şey yoktur bütün bunlar olsa olsa tevafuktur…
kur’an ı kerimin o asırda şifresini çözmüşler. aya şifre tek ra r şüpheyi tekrar etmişler tabiki ülkeler
Böyle bir araştırmayla minberdeki harikulade astronomik birtakım sistemleri ortaya çıkaran bir araştırmacının minberin kitabesindeki tarihi yanlış okuması oldukça düşündürücüdür..Gerekli uyarıyı değerli Sanat tarihçisi Doğan YAVAŞ hocam yapmış ama hatırlatmakta fayda var..
sadece ulucamide değil,bursanın her yerinde değişik bir manevi ve ruhani bir duygular ve durumlar var sanki o dönemdeki evliyalar ,ulemalar hala burdalar ve burda yaşayan insanları iyiliğe,güzellige,imana sevk ediyorlar.Allah cc hepsinden ebedi razı olsun…
624 yıl önce o zaman bugünki gibi teknoloji yok rasathane yok, bunun bir tek izahı var oda o minberi yapan mübarek insanın Evliya oluşudur.Evliya olmayan sıradan bir kişinin o sistemleri oraya yerleştirmesi imkansızdır.Fakat Evliya olan bir insan için gayet basittir, çünkü Evliyalar bakarak görerek yaparlar Hz ALLAH onlara öyle bir tasarruf vermiştir.Onlar oturdukları yerden bütün kâinatı izleyip seyredebilirler, Cenabı Hak hazretleri onlara o yetki ve kerameti vermiştir.Zaten tek orjinal eser olarak kalmasıda bunun bir işareti.Somuncu babanın üç kapıda görülmesi onun bir kerametidir.Minberdeki bu sistemleri fark edip bize açıklayan hocamıza teşekkür ederiz, böyle bir gizemin varlığından bizi haberdar ettiği için. Bursamız memleketimizde çok Evliya olan şehirlerimizden biridir.Yüce Rabbimiz onların gölgesini üzerimizden eksik eylemesin eylemesin. Çünkü her türlü isyanın ve kötülüğün zirve yaptığı günümüzde Dünya hâlâ ayakta duruyorsa onların hatırına ayakta duruyor.Onlara çok şey borçluyuz.