100) EL YAZMASI ESERLER, DİJİTAL ORTAMDA…

Yayin Tarihi 2 Mart, 2009 
Kategori KÜLTÜREL

El yazması eserler artık dijital ortamda

image001.jpg

İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Musa Öncel, yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi’ndeki Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan el yazması kitapların, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla dijital ortama aktarılması çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Türkiye’de 14 adet kişiye ait, 27 adet de İl Halk Kütüphanelerine bağlı olmak üzere toplam 41 adet yazma eserler kütüphanesi bulunduğunu ifade eden Öncel, en fazla el yazması kitabın ise 85 bin eserle İstanbul’da bulunduğunu bildirdi.

Dijital ortama aktarma çalışmalarına ilk olarak 2002 yılında Süleymaniye ile Konya Yazma Eserler Kütüphanesi’nde başladığını kaydeden Öncel, Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde 5 bin 118 basma ve 3 bin 384 de el yazması eser bulunduğunu ifade etti.Öncel, başlattıkları çalışma kapsamında, el yazması eserlerin 491 bin 700 poz çekilerek, 442 CD’ye kaydedildiğini belirtti.

Basma eserlerden de 2 bin 610’unun dijital ortama aktarıldığını, 2 bin 508 eserle ilgili çalışmanın da halen sürdüğünü bildiren Öncel, ”Yazma eserlerin dijital ortama aktarılmasıyla artık araştırmacılar istedikleri bilgilere daha kolay ve hızlı ulaşabiliyorlar” dedi.

KÜTÜPHANEDE II. SELİM’İN KİTAPLARI DA BULUNUYOR

İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Öncel Selimiye Camii yapılırken burada bir kütüphane yapılmasını isteyen II. Selim’in, kendisi için yazılmış ve hediye edilmiş kitapları kütüphaneye bağışladığını, kütüphanedeki eserler arasında Selçuklu dönemine ait el yazması kitapların da bulunduğunu söyledi.

Kitapların büyük bir bölümünün medreselerden toplandığı için çoğunun dini içerikli olduğunu ifade eden Öncel, yazma eserler arasında tarih, gramer, edebiyat, tıp ve felsefe kitaplarının yer aldığını kaydetti.

Kütüphanede özellikle Mevlana’ya ait eserlerin araştırmacılar tarafından ilgi gördüğünü bildiren Öncel, şöyle konuştu:

”Kütüphanede yaklaşık bin yıllık el yazması kitaplar bulunuyor. Bunların geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılması için kitapların sayfalarının fotoğraflarını çekerek CD’ye kaydediyoruz. Şimdi ise oluşturulan yeni bir bilgisayar programıyla araştırmalar istedikleri bilgilere hemen ulaşabiliyorlar.

Kütüphanede araştırma yapanlar, eserlerden örnek almak istediğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının belirlediği ücret tarifesine göre çift yaprak için 0,375 Kr ödüyorlar. Kitap özeti çıkarmak istediğinde ise saate göre ücret alınıyor.

Diğer taraftan, bu tür eserlerin uzun yıllar korunabilmesi için özellikle soft ışık kullanılması, nem ve rutubet oranının 50-60 civarında, sıcaklığın da 18 derece olması gerekmekte. Selimiye Camii bahçesinde bulunan kütüphanedeki kitaplar da bu özelliklere dikkat edilerek korunmaktadır.”

KÜTÜPHANENİN KURULUŞU

Kütüphane, Selimiye Camii’ni yaptıran II. Selim’in, 1575’te kendi eserlerinden oluşan 260 civarında kitabı bağışlamasıyla oluşturuldu. Kitaplarını bağışlayan Çelebi Mustafa Paşa da, kütüphaneyi camekanla camiden ayırıp okuma salonu haline getirdi.

Sonraki yıllarda, Edirne’de bulunan kütüphane, medrese, cami ve tekkelerden toplanan kitaplarla Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi zengin hale getirildi. İzzet Paşa, Ali Efendi, Ayşe Hatun, Fatma Hatun, Sadık Çavuş, İbrahim Ağa ve Ahmet Badi Efendi’nin kitap bağışlarıyla kütüphane koleksiyonu, 3 bin 384 yazma ve 5 bin 118 adet basma esere ulaşmıştı.

Kaynak: AA

Paylaş:

Yorumlar

“100) EL YAZMASI ESERLER, DİJİTAL ORTAMDA…” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Hayrettin Selçuk yorum tarihi 8 Ocak, 2011 23:30

    Kütüphaneniz bünyesindeki kitaplarda böcek problemi varmı? Bunlar için ne gibi önlem alıyorsunuz?
    Saygılarımla

  2. Hayrettin Selçuk yorum tarihi 11 Ekim, 2012 17:22

    Bilgilendirirseniz memnun olurum

Yorum yap