73) MANAS HAVA ÜSSÜ (KIRGIZİSTAN)

Yayin Tarihi 7 Şubat, 2009 
Kategori SİYASİ

İşte tartışmalı ABD’nin Manas üssü

image0019.jpg

ABD ile Rusya’yı yeniden karşı karşıya getiren Kırgızistan’daki Manas Hava Üssü

Özbekistan’ın ardından Kırgızistan da ülkedeki Amerikan hava üssünü kapatacağını açıklaması, Rusya ile ABD’yi bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Balkan ülkelerinde Füze kalkanı olayından sonra Orta Asya’da da kontrolü ABD’ye kaptırmak istemeyen Rusya’nın girişimi sonuç verdi.

Bu duruma anında tepki veren ABD, üssün kapatılmaması için hemen girişim başlattı ancak Kırgızistan bu konuda kararlı olduğunu duyurdu.

ABD’nin bu kadar ısrarlı olmasının nedeni, MANAS’ın taşıdığı stratejik önemden kaynaklanıyor.

ABD’de yaşanan 11 Eylül saldırısından sonra Kırgızistan’ın Manas havaalanına kurulan Amerikan üssü 11 Eylül saldırısında ölen İtfaiye şefi Peter Ganci adını aldı. Daha sonra Amerikan Hava Kuvvetleri talimatlarınca, ABD dışındaki askeri tesislerde, “ulusal kahramanların” isimleri kullanılmadığı için üssün adı yeniden Manas olarak değiştirildi. 

Yıllık 150 milyon ABD doları ayırdığı belirtilen hava kuvvetleri, bunun içinden 17,5 milyon doları ise Kırgız hükümetine kira bedeli olarak ödendiği belirtiliyor. 

image0023.jpg

ABD ve uluslararası havacılıkta kullanılan uçak alanları

Afganistan’a karşı oluşturulan koalisyon gücüne lojistik destek noktası olan Manas’ta ABD KC-135, İspanyol C-130 ve Fransız C135 FR uçakları bulunuyor.

image0031.jpg

KC-135 Tanker uçağı 

Manas Üssünde dokuz adet havada benzin nakli yapabilen uçak ve kargo uçakları da var.

Amerikalı askeri personelin bulunduğu Manas hava üssü, Afganistan`a askeri kargo uçaklarının ulaştırılmasında en önemli lojistik destek noktası.

image0041.jpg

ABD KC-135, İspanyol C-130 ve Fransız C135FR uçağı

21 Aralık 2001 yılında göreve başlayan hava üssü için Kırgızistan Devlet Başkanı Bakiyev’in 8 yıldır bulunan ABD üssü görevini tamamladığı açıklaması ile üssün kaldırılacağı gündemde.

İlk açıldığı yıllarda operasyona destek vermek için Avustralya, Danimarka, Fransa, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç ve Güney Kore askerleri bulunuyordu. Halı hazırda Manas üssünde 1000’e yakın Amerikalı, İspanyol ve Fransız askeri görev yapıyor. ABD KC-135, İspanyol C-130 ve Fransız C135FR uçağı var. Manas Hava Üssü’nde dokuz adet havada benzin nakli yapabilen uçak ve kargo uçakları da bulunuyor.

image0051.jpg

KC-135 uzun menzilli bombardıman ucaklarının havadan yakit ikmalini saglayan uçaklar

ABD’NİN MANAS GİRİŞİMİ

ABD, Kırgız lider Bakiyev’in kapatılacağını açıklamasına rağmen Manas’taki üs konusunda ısrarını sürdürüyor. ABD’nin Kırgızistan büyükelçiliği, üssün kapatılmaması konusunda temaslarda bulunuyor.

image0061.jpg

Manas Hava Üssü’nün kuşbakışı görüntüsü

ABD Büyükelçiliği, üssün kapatılacağına dair kendilerine resmi bir bildiri gelmediğini kaydetti. Elçilik açıklamasında, “Manas hava üssünün geleceği konusunda Kırgız yetkililerle görüşmelerde bulunuyoruz. Görüşmelerimiz devam edecek” denildi.

Başkent Bişkek yakınlarındaki Manas Üssü’nde bin ABD askeri var. Üs, ABD’nin Afganistan’daki askeri faaliyetleri içi hayati bir önem arz ediyor. Üssün önümüzdeki aylarda daha da ehemmiyet kazanması bekleniyor.

image0071.jpg

ABD’nin kiraladığı alan

RUSYA, ABD’NİN VARLIĞINDAN RAHATSIZ

Rus yetkililer, zamanında Sovyetler Birliği’nin hakimiyetinde olan Orta Asya’da Amerikan bölgedeki varlığından büyük bir rahatsızlık duyuyor. Rusya halen bu ülkelerde nüfuzunu sürdürmek istiyor. 

Kırgız lidere Bakiyev’in üssün kapatılacağını Moskova’da açıklaması, Rusya’nın buraya verdiği önemi vurgusu olarak değerlendiriliyor. Rusya, üssün kapatılması için Kırgızistan’a önemli mali teşvikler verdi. 

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

“73) MANAS HAVA ÜSSÜ (KIRGIZİSTAN)” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 9 Şubat, 2009 02:52

    Manas!
    Manas hava üssü için ayıların çekişmesi, Manas’ın muazzez ruhunu ne kadar rencide etmiştir.

Yorum yap