401) KIRIM TÜRKLERİ, TOPRAKLARINI İSTİYOR!
Yayin Tarihi 19 Mayıs, 2009
Kategori TÜRK DÜNYASI
Kırım Tatarları, BM’den yardım istedi
Kırım Tatarları, yaşadıkları toprak sorunu için BM ve AB’nin müdahalesini istedi
Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yaşayan Kırım Tatarları, Sovyet lideri Stalin tarafından Orta Asya’ya sürgün edilişlerinin 65’inci yıldönümünü andı ve halen yaşadıkları toprak sorunu için BM ve AB’nin müdahalesini istedi.
Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944’te, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi ordularıyla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle, Stalin’in kararıyla Orta Asya’ya sürülmüşlerdi.
Bazı tahminlere göre Kırım Tatarları’nın yüzde 40’ı, yolculuk esnasında ve sürgünün ilk yıllarında hayatını kaybetmişti.
Kırım Tatarları, Stalin’in değişik gerekçelerle sürgüne tabi tuttuğu pek çok halktan (Ukrayna’daki Polonyalılar, Odessa bölgesindeki Rumlar, Kırım’daki Ermeniler, Kafkasya’da Çeçenler ve İnguşlar gibi) birini oluşturuyordu.
Ancak, diğer halkların Stalin’in ölümünden hemen sonra itibarlarının iade edilmelerine ve bu halkların hemen memleketlerine dönebilmelerine karşılık Kırım Tatarları’nın itibarlarının iade edilmesi 1967’yi; ülkelerine dönebilmeleri ise, 1989’u bulacaktı.
Ülkelerine geri dönen Kırım Tatarları, bu kez, mülkiyet sorunuyla karşılaştılar. Çünkü, sürgün zamanına kadar kendi mülkiyetlerinde bulunan evleri, sürgün yıllarında, Rus kökenli ailelere verilmişti.
Bu nedenle, ülkelerine geri dönen Kırım Tatarları, geçici konutlarda yaşamaya başladılar. Kırım Tatar toplumunun liderleri, kendilerine sürgün öncesindeki topraklarının tamamı olmasa bile, en azından, devletleştirilmiş olan toprakların iade edilmesini, bunların başkalarına satılmaması gerektiğini söylüyorlar.
Kırım Tatarları yerel yönetimlerin kendilerine yarımadanın kuzeyinde yada ortalarında değil, güneyinde toprak tahsis etmeleri gerektiğini dile getiriyorlar.
Kırım Yarımadası’nın güneyi, yarımadanın en ılıman ve verimli bölgesini oluşturuyor. Kırım Tatar Meclisi’nin lideri Mustafa Cemilyev, sürgüne kadar güney şeridinin yüzde 70’inin Tatarların mülkiyetinde olduğunu söylüyor.
Ancak, yarımada nüfusunun çoğunluğunu Rus kökenlilerin oluşturması ve Kırım Özerk Cumhuriyeti yönetiminin Rusya’ya yakınlık gösteren ve Rus kökenli olan bu kesimin denetiminde bulunması, Kırım Tatarları’nın bu konularda mücadele etmelerinde karşılaştıkları zorlukların en önemlilerinden birisini oluşturuyor.
Kırım Tatarları, yerel yönetimi, toprakları çeşitli yolsuzluklarla Rus işadamlarına satmakla suçluyor.
Diğer taraftan, Kırım Tatarları’nın çoğunluğuna toprak tahsis edilememiş olması, Tatarların bazı bölgelerde resmi izin almadan kendi yerleşimlerini kurmalarına ve sonuçta, arazinin tapusuna sahip olan Ruslarla çatışmalara girmelerine neden oluyor.
UKRAYNA TOPRAK TALEBİNDE BULUNAN TATARLAR’IN ÜZERİNE RUSLARI SALIYOR
Rusların oluşturduğu bazı radikal örgütler, Kırım Tatarları’na saldırı düzenliyorlar.
Kırım Tatarları, Ukrayna yönetimine yakın çevreler tarafından genel olarak, Rusya’ya yakınlık duyan Rus kökenli nüfusa karşı bir denge unsuru olarak görülüyor.
Ancak, Ukrayna yönetimi ile bazı Tatarlar arasında kimi sorunların olduğu da konunun bir başka boyutu. Kırım Tatarları, sadece Kırım özerk yönetiminin değil, Ukrayna merkezi organlarının da kendilerine karşı zaman zaman ayrımcı davranışlar sergilediğini ileri sürüyorlar.
Kırım Tatarları’nın çoğunluğu, 2004 yılı sonunda gerçekleşen “Turuncu Devrim”e etkin destek vermişlerdi. Buna karşılık, Kırım Tatarları, o zamandan bugüne kadar kendilerine gereken ölçüde toprak tahsisinin yapılmadığını söylüyorlar.
Diğer taraftan Kırım Tatarları’nın en büyük kuruluşu olan Meclis’in Kırım Tatarları’nın kendi kaderini tayin hakkına sahip olması gerektiğini söylemesi ve Kırım Tatarları arasında son yıllarda bazı radikal akımların güç kazanması, bazı çevrelere göre, Ukrayna güvenliği açısından kaygı verici bir durum oluşturuyor.
Uzmanlar, Rus Karadeniz Filosu’nun Kırım’daki Sivastopol Deniz Üssü’nü kullanım süresinin dolacağı 2017 yılına doğru, Kırım’daki etnik yapının, ciddi gerilimlere yol açabileceğini dile getiriyorlar.
Bugün Kırım Tatarlarının vatanlarından sürülmelerinin 65. yılı… Her yıl bu sürgünü hatırlamak maksadıyla yapılan törenler sırasında, Slav kökenlilere karşı saldırılar düzenleniyor. Bu yıl da benzeri olayların yaşanmasından endişe duyuluyor. İddialara göre, bu saldırıların arkasında, Tatarları Rus halka karşı kullanmaya çalışan Ukrayna hükümeti var.
Kırım Tatarları sürgünün 65. yılında Simferopol’da bir eylem düzenleyecek. Şu anda resmi rakamlara göre Kırım’da 255 bin Tatar yaşıyor. Bu rakam, iki milyonluk Kırım halkının yüzde 12’sine denk düşüyor.
İki yüz yıl önce Tatarlar Kırım’da çoğunluk durumunda idi. Sovyetler’in ilk yıllarında, 1920-1930 yılları arasında, Kırım Sovyet Sosyalist Otonomi Cumhuriyeti kuruldu. Ancak İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra, Tatarlar Almanya ile iş birliği yapmakla suçlandı ve Orta Asya’ya sürüldü. Onların topraklarına SSCB’nin çeşitli halkları yerleştirildi. 1954 yılında ise Kırım eyaleti Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne katıldı. 1980’lı yıllara kadar Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşü yasaklanmıştı. 1989 yılından sonra Tatarlar toplu bir şekilde vatanlarına dönüş yapabildi. Ancak onları büyük sorunlar bekliyordu. Toprakları ve evleri çoğunluğu Rus olan başka grupların eline geçmişti.
Evlerini ve topraklarını geri almak için mücadele eden Tatarlar’ın en büyük destekçilerinden biri Ukrayna devlet başkanı Yuşenko… Kırım Tatarları’nın Stalin vahşetinden zarar gördüğünü ve onların mallarının geri almaları gerektiğini savunan Yuşenko, Kırım Tatarları lideri Mustafa Cemilov’un da desteklediği isim.. Rusya ve Ukrayna arasında tartışma konusu olan topraklarda yaşanan siyasi rekabet, Tatar halkın durumunu daha da zora sokuyor.
DÜNYA BÜLTENİ
Yorumlar
“401) KIRIM TÜRKLERİ, TOPRAKLARINI İSTİYOR!” yazisina 8 Yorum yapilmis
Yorum yap
“Ağlarım ağlatamam, söylerim, dinletemem,”
öncelikle slm ben diyorumki pes etmeyin bir türk topaklarını vermemeli bir insan topraklarını verirse ondan hayır gelmez onun için diyiyorumki vermeyin zamanın birinde filistin toprakların yarısını israile satmış tabi bu halkın sucu degil demek istiyorum kırımda böyle durumlara düşmesini istemem hakkınız arayın derim sonuna kadar tabi saygılarımla
Kırım yüzyıllarındestanıdır, Kırım Tatarların destanıdır, Kırım Dünyadaki tüm Müslüman ve farklı dinlerden olan gardaşların destanıdır…Sizleri destanlaşan yolunuzda bundan sonra yalnız bırakmayacağız…ve Kırım asla Filistin olamaz örnek dikkat çekmek için verilmiştir…hiç bir Türk vatan toprağını para karşılığı satmaz varsa satanlara söyleyin bilelim gardaşlar…Allah yar ve yardımcınız olsun…
Kırım Türk ve Müslüman halkı olan Tatarların dır. Bu değişmez bir gerçektir. VATAN KIRIM bir gün yine KIRIM TATARLARININ VATANI olacaktır. Mücadele sonsuza kadar devam edecektir.
Kırım Tatarlarının Kırıma dönüşü Türkiyede yaşayan Tatar Gençlerine Kırımı KIRIM SEVGİSİNİ öğretmekle artacaktır büyüklerin en önemli işi bu olmalıdır gençlerimizin vatanımıza sahip çıkacağına eminim.
Kırım Türkleri haklı davalarını sürdürerek vatanları olan kırım topraklarına dönebildiler. Bu zorlu yolda yolda mücadele ederken hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.KATİL stalini ve onun işbirlikçilerini Kırım türkleri unutmamamlıdır. KIRIM ; Kırım TÜRKLERİNİN ÖZ VATANIDIR.
Ben kırımı canı gönünden desdekleyen VATANSEVER bir KIRIM TATARIYIM ama bizim bu halkımız kendi kabuguna kapandığı surece ve kendini beğenmiş olduğu surece hiç bir zaman kırımı geri alamaz ve çoğalamaz utopyalarını gerçekleştiremez ben alanyada yaşıyorum 60 hane kırım tatarı var bir dernek kuramadık çok mucadele ettim bana dedilerki tatarlar kıyış olur kuramassın kimse gelmez aynende öyle oldu Allah yardımcımız olsun inşallah kırımda çoğalırız gönlüm sizle
ben93macırı kırım türküyüm neyazık ki birbirimizle bağlantı kurup nerede kim kaçkişi,örf ve adetlerimizi unuttuk,bizleri biraraya getirip derleyip toplayacak dernek başkanlarımızın biz ve bizim gibi kenarda kalmış kardeşlerimizi arasa birbirimizle tanışma fırsatı olsa yapabileceğimiz bir şeyler varsa bir çakıl taşıkadar yardımımız olsa bundan gurur duyarız. gencliğimiz mustafa cemiloğlunu izlemekle geçti. edremit,li (kırım,li)