152) PAGANİZM’İN YÜKSELİŞİ…
Yayin Tarihi 26 Temmuz, 2009
Kategori SOSYAL
Paganizm Batı’da dördüncü büyük ‘din’
Eski çağların profan (kutsaldan arındırılmış) ‘dini inanışı Paganizm giderek yaygınlaşırken kendini ‘Pagan’ olarak tanımlayanlar da hızla artıyor.
Geçen ay, yılın en uzun günü olan ve yaz mevsiminin başlangıcı kabul edilen 21 Haziran’da, İngiltere’deki eski çağlardan kalma dini mekan Stonehenge’de 35 bin kişi toplandı. Büyük kalabalık yaz mevsiminin ilk güneşini tamtamlar çalıp danslar ederek tam bir Pagan ayini havasında karşıladı. Zira 21 Haziran Pagan inanışına göre yıl içerisinde kutlanan 8 ‘kutsal’ günden biriydi.
Akşam’dan Mine Akverdi’ye göre toplanan kalabalık Pagan kültürünün batıda ne denli yaygınlaştığının bir kanıtıydı. Yazara göre spritüel yaşam tarzının ön plana çıktığı, popüler kültürde mistik ve fantastik hikayeler çılgınlığının yaşandığı, çevrecilik ve doğaya dönüşün yükselen değerler haline geldiği günümüzde eski çağların yaygın dini inancı Paganizm yeniden canlanıyor!
Paganizmin büyücüler, tanrı ve tanrıçalar gibi renkli ve fantastik kültüründen ilham alan Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi gibi filmleri, Vampir Avcısı Buffy tarzı televizyon dizileri, sayısız çizgi roman ve fantastik edebiyat örnekleri de son yıllarda üzerine düşen görevi yapıyor ve Pagan inanışlarını bir fenomen haline getiriyor.
PAGANİZM DİZİ VE FİLMLERLE PAZARLANIYOR
Paganizm’den ilham alan müzikler, danslar, giyim tarzları, dövme ve makyajlar, spritüel kurslar giderek daha çok karşımıza çıkıyor. Son olarak küresel ısınma ve doğal felaketlerin öne çıkmasıyla çevreciliğin yükselişe geçmesi, bu inanışı paylaşanları arttırmaya . Öyle ki, artık sadece Pagan kültürü ve ritüellerini hayatına taşıyanlarda değil, bir inanç olarak Paganizm’i benimseyenlerde de son yıllarda büyük bir artış yaşanıyor.
Nitekim Paganizm üzerine araştırmalar yapan İngiliz yazar Cole Moreton, İngiltere’de son 10 yıl içinde Paganların sayısının ikiye katlandığını söylüyor. Bugün İngiltere’de kendini Pagan olarak tanımlayanların sayısı 250 bin’i buluyor. Bu rakam İngiltere’deki Budist nüfusundan (144 bin 500) fazla ve neredeyse İngiltere’deki Musevi nüfusuyla eşit (259 bin)! ABD’de ise Paganlarda yaşanan artış bundan çok daha çarpıcı. Harvard Üniversitesi’nin yayınladığı istatistiklere bakılırsa ABD’de bugün ‘ben Paganım’ diyenlerin sayısı 1 milyona yakın. Paganların sayısında son 20 yıl içinde yaşanan artış ise yüzde 1.500! Yani Paganların sayısı her bir buçuk yılda ikiye katlanmakta. ABD’de yaşanan bu Paganizm patlamasını birçok araştırmacı şu sözlerle yorumlaması da fenomeni açıkça ortaya koyuyor: ‘Paganizm bu gidişle 2012’de ABD’de Hıristiyanlık ve Musevilikten sonra en büyük 3. din olacak!‘
Kaynak: Akşam
Yorumlar
“152) PAGANİZM’İN YÜKSELİŞİ…” yazisina 4 Yorum yapilmis
Yorum yap
Bir aralar “Şirinler” için “komünizm propagandası yapıyor” dendiğinde, alay ediliyordu. Sonradan bu kanının doğru olduğu yaygınlaştı. (Hatta aşırı muhafazakar çevrelerin, bu işi abarttığı bile görüldü.) Asıl söylenmek istenen, salt bir anti-komünizm değil, bilhassa Türk kültürüne aykırı unsurlar içermesi ve -benim çocukluğum dahil- çok sevilen bu çizgi filmden, çocuklarımızın yanlış biçimde etkilenebileceği idi.
Yazıda da bahsedilen Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Buffy gibi filmler ve diziler, ülkemizde de yaygın olmakla birlikte, artık Selena, Sihirli Annem, Bez Bebek gibi kopyalarıyla birlikte hem herkesi “parıltılı, büyülü bir dünyanın” içine çekiyor, hem de bu “Pagan adetlerini” gerçek dünya gibi gösteriyor.
Elbette, işlenen konuları itibariyle toplum ve aile yaşantısı açısından kayda değer yerleri olmakla birlikte, günden güne ahlaki çöküntünün içine giren gençliğin üzerinde oldukça etkili oldukları gözler önünde…
Dizilerden bahsetmişken, canımın yandığı bir konu daha :
“Dağlar Delisi” diye bir dizi vardı. Antalya’da, Toroslar’da yaşayan bir Yörük beyinin hikayesini anlatıyordu. Ahım şahım bir şey değildi belki, o yüzden çok eleştirildi ama bu tür diziler için umut vermişti. Nitekim Son Ağa, Baba Ocağı gibi diziler bundan sonra ortaya çıktı.
Fakat, Antalya’daki -golf sahaları uğruna yapılan- orman katliamına dikkat çekmeye başlayınca “DOĞAL OLARAK” yayından kaldırıldı.
Devrim Arabaları’nda da dendiği gibi, “bu ülkede doğru yapılan bir şey cezasız kalmaz.”
O kadar saçma ve aptalca şeyler yazmışsın ki beni benden aldım hepsini okuyamadım paganizm tahmin edemiyeceğin kadar derin bir inanıştır dogmatik ve sığ düşüncelerle dolu beynin bunu algılayamaz aslında iyi ve anlayışlı olsan anlamaman için sebep yok ama beynin yıkanmış.. büyü paganizmde islamdaki dua gibi bir ritueldir öyle düsündüğün saçmalıklarla alakası yok tamamen tanrı için ayrıca türklerin asıl dini de zaten paganizm kökenlidir araplaştık ve sizin gibi aptallıkların kurbanı olduk yeniden güçlü doğayla kardeş savaşçı eski ve kadim bir kavim olmalıyız ben bu geleneği sürdürücem sizin gibi arap kölelerine de arınmaya davet edicem
Paganizm eskiden beri tüm dünyayı etkisi altına almayı amaçlayan, Hz. Musa’nın, Hz. İsa’nın ve Hz. Muhammedin ve onlardan da önce gelmiş sayısız peygamberin insanları davet ettiği, Allah katında tek din olan İslamiyeti yozlaştırmayı amaç edinmiş bir inanışlar bütünüdür.
Sayısız çeşitlilikte kollara ayrılmıştır ve Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık da dahil olmak üzere tüm topluluklar içinde çeşitli sapkın kitleler oluşturmuştur. Paganizm de ortak payda, herhangi bir tek tanrılı dine inanmamak (Allah’a iman etmemek) esasıdır. Bu açıdan bakıldığında ortada dinler savaşı değil din ve dinsizlik adına yapılan tek bir savaş vardır.
Pagan kültürünün büyük ölçüde etkisi altında olan Hristiyanlık dini Paganizm tarafından en büyük kamuflaj olarak kullanmaya devam etmektedir ancak son zamanlarda kültürel yayınlar aracılığı ile oluşturulan kamuoyu bilinçaltı sayesinde kamuflaja ihtiyaç duymayan pagan sayısı bir hayli artmış gözüküyor.
Türklerin İslamiyet öncesi pagan yaşayışlarına dönmesi için gereken altyapı da medya üzerinden büyü, sihir, kabala, kutsal tabiat ana, ateş-su-hava-toprak, yaşam koçluğu, spiritüel yaşam, vesaire konseptlerin beyinlere sokulması ile hazırlanıyor.